Curs valutar
 • EUR
  19.1042
  0.1754%
 • USD
  17.8286
  0.0129%
 • RUB
  0.2189
  -0.2284%
 • RON
  3.8512
  0.1714%
 • UAH
  0.4827
  0%

BMW va trece la următoarea generație de baterii mai ieftine pentru noua sa platformă de vehicule electrice

11 Mai 2022, 16:09
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
11 Mai 2022, 16:09 // Sci-tech //  Valentina Buză

BMW țintește o scădere cu 30% a prețurilor bateriilor pentru a concura cu Tesla. Mai exact, în timp ce producătorii auto se luptă cu creșterea prețurilor la materiile prime, BMW va trece la următoarea generație de baterii mai ieftine pentru noua sa platformă de vehicule electrice începând cu 2025.

Constructorul german va folosi celule rotunde în loc de cele prismatice pentru suporturile sale „Neue Klasse” (Clasa nouă), urmând exemplul lui Tesla. Producătorul auto din SUA folosește de ceva timp o formă cilindrică.

Schimbarea va aduce o scădere cu 30% a costurilor, potrivit persoanelor familiare cu planurile.

Noile celule rotunde vor fi fabricate de partenerii existenți ai BMW, au spus oamenii, refuzând să fie numite pentru a discuta deliberările interne.

În prezent, producătorul cumpără baterii de la CATL și EVE Energy din China, Samsung SDI din Coreea de Sud și Northvolt din Suedia.

Celulele reprezintă de obicei patru cincimi din prețul unui pachet de baterii, iar îmbunătățirea tehnologiei și a eficienței au condus de obicei la reduceri anuale ale costurilor. Această traiectorie a fost supusă tensiunii din cauza creșterilor record ale prețurilor la inputuri cheie precum litiu și nichel, provocând previziunile producătorilor auto de a vinde în curând vehicule electrice pentru o marjă similară cu cea a mașinilor cu motor cu combustie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Costurile bateriei

În timp ce BMW a smuls coroana globală de vânzări de lux de la Mercedes-Benz anul trecut, strategia prudentă a companiei din München privind mașinile electrice nu are aceeași priză ca rivalul său german.

Vision EQXX de la Mercedes, un prototip aproape de producție cu baterii destinate mașinilor compacte încă din 2024, a condus anul acesta peste 1.000 de kilometri din Germania până în Riviera Franceză cu o singură încărcare, depășind Tesla.

Marjele de producție auto ale Mercedes din Stuttgart sunt, de asemenea, în avantaj, ajungând la un record de 16,4% în primul trimestru.

BMW a spus că inițial își va concentra arhitectura Neue Klasse pe modele complet electrice pentru segmentul premium de dimensiuni medii, cum ar fi generațiile viitoare ale Seria 3. Platforma, care va intra în producție în 2025 la noua fabrică a producătorului auto din Ungaria, va oferi doar un sistem de propulsie electric cu baterie.

Anul trecut, producătorii de automobile au plătit în medie 118 USD pentru fiecare kilowatt-oră al unui pachet de baterii pur electric pentru vehicule, conform studiului BloombergNEF din 2021 privind prețurile bateriilor litiu-ion. Costurile pachetelor BMW sunt deja sub acest nivel, au spus oamenii.

Densitatea de energie a noilor celule BMW va fi mai mare decât celulele rotunde ale Tesla cu cel puțin un procent mic de două cifre, au spus oamenii, fără a oferi detalii suplimentare.

Acest lucru ar putea ajuta BMW să construiască vehicule electrice cu o autonomie mai mare decât concurentul său american.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 07:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 07:13 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Regimul Putin este în agonie, iar detonarea barajului de la Nova Kahovka confirmă acest lucru. O spune deputatul PAS, Oazu Nantoi, potrivit căruia în Rusia ar avea loc conflicte interne care generează acțiuni iraționale. Fostul ministrul al Apărării, Anatol Șalaru, afirmă că prin detonarea barajului Rusia și-ar dori să împiedice contraofensiva ucraineană, sacrificând astfel Crimeea care riscă să rămână fără apă, notează ipn.md.

Potrivit reprezentanților guvernării de la Chișinău, distrugerea digului de la Centrala hidroelectrică Nova Kahovka reprezintă un act de disperare a conducerii de la Kremlin, care încearcă astfel să forțeze negocierile de pace.

„În piramida puterii din Rusia au apărut fisuri și conflicte interne. E suficient să ne amintim declarațiile scandaloase ale lui Prigojin, cel din fruntea unei unități militare private. Atacurile lui frontale împotriva ministrului Apărării din Rusia. În plus, Kremlinul nu știe cum să acționeze considerând că frontiera Rusiei este una sacră și nimeni nu se va atinge de ea. Și când colo, în regiunea Belgorod, niște militari care se declară că ar fi rușii care au venit să elibereze Rusia de Putin, fac ravagii. Stresul continuu al Federației Ruse îi determină la asemenea pași absolut iraționali, cum ar fi aruncarea în aer a acestui baraj. E un proces de agonie a regimului Putin, această agonie va dura. Astfel, cresc și riscurile pentru că singura linie roșie nedepășită de Kremlin este neutilizarea armamentului tactic nuclear. În rest, vedem totul: crime împotriva umanității, crime de război și această catastrofă care echivalează cu utilizarea armamentului de exterminare în masă” , a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

În urma detonării digului infrastructura de alimentare cu apă a Crimeii a fost distrusă, iar consecințele ecologice, economice și umanitare sunt similare unui atac cu bomba nucleară, spune comentatorul Nicolae Negru.

„Rușii se tem de această contraofensivă a ucrainenilor și astfel încearcă s-o stopeze. Dar e o încetinire pe termen scurt. Pentru că chiar și în aceste condiții pot fi atacate pozițiile Rusiei de pe malul stâng al Niprului. A doua ipoteză este că Rusia încearcă să sperie Occidentul, o joacă pe nebunul, pe smintitul. Distrugerea digului e ceva asemănător cu aruncarea unei bombe nucleare, sunt consecințe economice, ecologice, umane. Rusia vrea să spună că dacă se continuă, încă mai poate reacționa și e vorba de centrala nucleară de la Zaporojie. E o disperare a rușilor, nu au putere să lupte cu armata ucraineană și recurg la ultimele șanse pe care le au”, a spus editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

Ieri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut discuții telefonice atât cu liderul de la Kiev, cât și cu cel de la Moscova. Președintele turc a propus crearea unei comisii internaționale formată din reprezentanți ONU care va analiza cine se face vinovat de dezastrul de pe cursul râului Nipru, întrucât cele două state beligerante se acuză reciproc de detonarea digului.

„Prin acest gest Rusia a vrut să provoace o criză umanitară. Rusia vrea să așeze Ucraina la masa negocierilor prin declanșarea acestei crize, care nu înseamnă doar inundații, este o catastrofă, s-au înecat zeci de mii de animale. Prin acest gest Rusia a vrut să descurajeze conducerea Ucrainei, deși nu cred că armata ucraineană planifica contraofensiva pe această linie. Pierderile pentru agricultură, pierderile pentru Crimeea sunt foarte mari, sunt milioane de hectare de pământ care nu vor mai fi irigate. Rusia demonstrează că e gata să sacrifice Crimeea, doar pentru a încetini contraofensiva”, spune ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală