Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

„Ca o așchie care iese dintr-o scândură”. O descoperire NASA ar putea dezvălui informații despre Calea Lactee

24 Aug. 2021, 07:51
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
24 Aug. 2021, 07:51 // Cosmos //  Realitatea.md

Oamenii de știință au găsit o „spărtură” nobișnuită într-unul din brațele spiralate ale Căii Lactee, care ar putea dezvălui noi informații despre istoria galaxiei noastre.

Gruparea de stele tinere și nori gazoși este descrisă de Jet Propulsion Laboratory al NASA ca „o așchie care iese dintr-o scândură de lemn”.

Găsirea acestei „spărturi” este o realizare în sine, deoarece Pământul se află în mijlocul Căii Lactee, ceea ce îngreunează încercările astronomilor de a realiza o hartă a galaxiei. În aceste condiții, oamenii de știință au doar o idee aproximativă despre mărimea și forma brațelor Căii Lactee.

Cercetătorii au descoperit această caracteristică cu ajutorul telescopului spațial cu infraroșu Spitzer al NASA, înainte ca acesta să fie „pensionat”, în ianuarie 2020, și cu ajutorul misiunii Gaia a Agenției Spațiale Europene, care măsoară distanțele și mișcările stelare.

Noul studiu s-a axat pe o regiune din apropierea Brațului Săgetătorului. Datele de la Spitzer și Gaia arată că Săgetătorul este plin de stele tinere care se mișcă în spațiu cu aproape aceeași viteză și în aceeași direcție.

„O proprietate-cheie a brațelor spiralate este că se învârt strâns în jurul unei galaxii”, a spus Michael Kuhn, astrofizician la Institutul de Tehnologie din California și autor principal al studiului.

Astronomii încă încearcă să-și dea seama cum și de ce se formează brațele galaxiilor, iar noul studiu ar putea da câteva indicii. Deoarece stelele nou descoperite s-au format în același timp și în aceeași zonă, probabil că au fost influențate de schimbări mai mari care au avut loc în Calea Lactee. Astfel de modificări includ gravitația și forța de frecare asociate cu rotația galaxiei.

„Această structură este doar o bucățică a Căii Lactee, dar ar putea să ne spună ceva semnificativ despre galaxie în ansamblu”, spune co-autorul studiului Robert Benjamin, astrofizician la Universitatea Wisconsin-Whitewater.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 20:48
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:48 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Sezonul fotbalistic 2021-2022 este cel mai bun pentru fotbalul moldovenesc în cupele europene din toată istoria de 30 de ani. Drept confirmare vine coeficientul nostru și cifrele clasamentului întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor noastre în competițiile continentale. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Federației Moldovenească de Fotbal (FMF).

Datorită parcursului de excepție în Liga Campionilor al campioanei Moldovei, Sheriff Tiraspol, calificarea în faza grupelor și debutul victorios în UCL, Republica Moldova a atins cel mai mare coeficient din istorie – 4.000 de puncte. Acesta reprezintă o medie a numărului de puncte împărțit la numărul de cluburi participante din partea țării.

La moment, Moldova împarte locul șapte al clasamentului European al coeficienților cu Spania și Serbia! 

De menționat0 că, ibericii participă în cupele europene cu toate cele 7 echipe, 5 dintre care în Champions League.

Cluburile moldovenești au acumulat în total 16 puncte în acest sezon de cupele europene, 13 dintre care sunt obținute de campioana Sheriff, iar celelalte 3 sunt împărțite de Milsami Orhei și Petrocub Hîncești, care au trecut câte un tur preliminar în UEFA Conference League.

Anterior, cel mai mare coeficient (3.375), Moldova l-a obținut în sezonul 2013/14, când a fost reprezentată în Europa de Sheriff Tiraspol, Milsami Orhei, Dacia Chișinău și FC Tiraspol.

Tot în acest sezon, fotbalul moldovenesc are șanse mari de a stabili un alt record. Este vorba de coeficienții pe țară în ultimii cinci ani, în baza cărora se întocmește clasamentul UEFA și, implicit, numărul de echipe participante în următoarea ediție a cupelor europene.

Astăzi, fotbalul nostru are un coeficient de 10.000 puncte, ce îi asigură locul 33, în creștere cu 12 poziții față de sezonul precedent. Dacă Sheriff va continua evoluțiile foarte bune în grupele Champions League, Moldova poate depăși cel mai mare coeficient (10.375) înregistrat anterior în sezonul 2013/14.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române