Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Cantitate enormă de cocaină, confiscată după ce poliția a obținut accesul la o rețea criptată din mediul criminal

06 Apr. 2021, 17:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
06 Apr. 2021, 17:57 // În Lume //  Daniel Hacina

Poliția din Belgia a confiscat aproape 28 de tone de cocaină cu o valoare de stradă de 1,4 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari) după ce a obținut accesul la o rețea de telefonie criptată folosită de infractori. În cele șase săptămâni de la 20 februarie, poliția a confiscat 27,64 tone de cocaină livrate în portul din Anvers, inclusiv un transport record de aproape 11 tone din noapte din 2 spre 3 aprilie, a declarat luni poliția federală belgiană.

Reprezentanții departamentului local de poliție susțin că au obținut accesul la mesajele criptate de la un serviciu de mesagerie secret numit „Sky ECC”, dezvăluind astfel informații și detalii esențiale cu privire la transportarea cocainei.

„În timpul unei investigații judiciare asupra unei potențiale organizații dinafara legii suspectate de furnizarea de telefoane criptate pentru mediul criminal, specialiștii au reușit să spargă mai multe mesaje ascunse de la Sky ECC”.

„Aceste date oferă elemente relevante pentru dosarele actuale, dar și contribuie la descoperirea altor infracțiuni de proporții. Cu toate acestea, contrabanda internațională a loturilor de cocaină joacă un rol important în rapoartele interceptate”. Poliția a declarat că anchetele încă continuă.

Nu este prima dată când forțele legii s-au infiltrat pe o platformă criptată folosită de infractori.

Anul trecut, agențiile de poliție din Franța și Olanda s-au infiltrat pe o platformă numită „EncroChat” și au distribuit datele prin Europol, permițând polițiștilor să monitorizeze comunicațiile private, inclusiv fotografii și milioane de mesaje ale mai multor criminali.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 22:04 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că Guvernul Gavriliță va veni cu un mecanism de compensare pentru cetățenii din păturile social-vulnerabile, în contextul scumpirilor resurselor energetice, informează Realitatea.md.

„Acolo unde scumpirile vor fi cauzate de factori externi, precum resursele energetice, Guvernul va veni cu mecanism de compensare. Și noi o să găsim mecanisme, vom interveni la scumpiri, ele vor avea loc pentru că noi importăm toate aceste lucruri din afară.

Dar acolo unde e situația alta, de exemplu cu testele la Covid-19, noi vom umbla la Codul Vamal, ca să modificăm unele lucruri, pentru ca aceste teste să nu fie atât de scumpe. Vom interveni acolo, unde se fac bani grei pe seama oamenilor”, a menționat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul national Moldova1.

Șeful Legislativului, nu a precizat însă care va fi mărimea compensațiilor și cum se va aplica mecanismul de compensare.

Autoritățile au anunțat că se așteaptă la scumpiri la gazele naturale, energia electrică, precum și la produsele petroliere, în contextul scumpirilor pe plan mondial.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române