Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Cât de bine se descurcă municipalitatea cu problemele oamenilor? Din 300 de sesizări, 40 au fost soluționate

29 Iun. 2021, 11:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
29 Iun. 2021, 11:56 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Doar 40 de probleme ale locuitorilor Capitalei au fost soluționate pe parcursul lunii iunie din numărul total de 300 depuse în adresa autorităților locale, recepționate prin intermediul platformei „EU.CHISINAU.md”. Despre asta anunță Primăria municipiului Chișinău.

Un raport în acest sens a fost prezentat de Adrian Talmaci, secretar interimar al Consiliului municipal Chișinău.

Problemele soluționate pe parcursul lunii se referă la salubrizarea teritoriului, evacuarea deșeurilor vegetale din zonele verzi, demontarea dispozitivelor anti-parking, evacuarea gunoiului etc.

Restul sesizărilor enunțate de chișinăuieni în perioada: 01-25 iunie, se află în proces de examinare de către subdiviziunile municipale, mai anunță responsabilii de la Primărie.

„Potrivit raportorului, 32 de sesizări expediate de cetățeni țin de competența Direcției generale locativ-comunale și amenajare, 91 – de responsabilitatea Direcției generale transport public și căi de comunicație, 26 – sunt adresate Î.M. Regia „ Exdrupo”, 19 – de competența Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, 13- ÎMREI „LUMTEH” etc.”, se arată în comunicatul instituției.

Amintim că locuitorii Capitalei pot sesiza autoritățile locale despre problemele curente din teritoriu, prin intermediul Platformei „EU.CHISINAU.md”, care poate fi accesată de pe orice dispozitiv mobil cu conexiune la internet.  

De la lansarea platformei au fost soluționate 4 069 de probleme, alte 1 073 au fost amânate, în timp ce în proces de lucru sunt 1 271 de sesizări.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 15:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Prim-ministra, Natalia Gavrilița a mers astăzi în satul Ustia, raionul Dubăsari. Gavrilița a vizitat gimnaziul din localitate, instituție care beneficiază de suport financiar în mărime de 640 mii de lei, în cadrul programului Guvernului pentru activități de reintegrare a țării.

Finanțarea este utilizată pentru reparația capitală a acoperișului blocului de studii, care nu a mai fost renovat de 32 de ani, anunță reprezentanții Guvernului.

„Directoarea gimnaziului, Valentina Tomaș, a informat premierul despre mersul lucrărilor de reparație, care urmează să se încheie la 1 noiembrie, curent. Premierul a cerut companiei de construcții să îndeplinească lucrările la cel mai înalt nivel, astfel ca banii publici să fie utilizați cu maximă eficiență. În cadrul gimnaziului, Natalia Gavrilița a vizitat și centrul de resurse pentru educație incluzivă, de serviciile căruia beneficiază în prezent 10 copii cu dizabilități din Ustia. Datorită implicării cadrului didactic de sprijin și activităților organizate de centru toți copiii sunt integrați cu succes în procesul educațional”, se arată în comunicatul Guvernului.

În discuția cu membrii colectivului didactic al instituției, a fost abordată și problema finanțării instituțiilor de învățământ.

„În context, Natalia Gavrilița a spus ca Ministerul Educației analizează eventuale modificări la formula de finanțare per elev, astfel ca aceasta să fie ajustată la necesitățile actuale. Administrația instituției a mai menționat că toți angajații gimnaziului – atât cadrele didactice cât și personalul auxiliar, sunt vaccinați. Potrivit directoarei instituției, în cazul în care unele clase ar fi plasate în carantină toți elevii au asigurat acces la studii online, iar celor din familii vulnerabile le sunt oferite calculatoare, achiziționate anterior cu sprijinul unor structuri internaționale”, mai precizează responsabilii.

În prezent în cadrul gimnaziului din Ustia studiază 273 de elevi.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române