Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Alertă de CUTREMUR! Apartamentele din preajma Hotelului Național, în caz de demolare, sunt sub pericol. Alte DETALII!

25 Iun. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 11:51 // Societate //  Realitatea.md

Viceprimarul capitalei Victor Chironda bate alarma și avertizează proprietarii apartamentelor în blocurile din preajma Hotelului Național, amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.4, de potențiale riscuri majore, în cazul în care clădirea va fi demolată. Printre acestea, se numără seisme în urma tăierii betonului și degradarea drumului de acces din zonă, pentru că acolo se va lucra cu camioane mari. Viceprimarul nu exclude generarea vreunui proces de eroziune, amintind de situația care s-a întâmplat cu blocurile de la Otaci acum câțiva ani. Ce soluție vede?

Mai multe declarații au fost făcute în conferința de presă susținută vineri, 25 iunie curent, în incinta Primăriei (transmisă de Rlive.md).

În primul rând, Victor Chironda, chiar dacă a rămas fără atribuțiile principale de ramură, va iniția o procedură de consultare publică cu locatarii din zonă, „pentru că ei trebuie să cunoască detalii despre cum va fi demolat Hotelul Național și ce va fi construit în loc”.

„Este o clădire construită din beton și metal, dintr-un beton rezistent – niște structuri destul de complicate. Asta va însemna timp de 1-2-3 ani gălăgie, praf, transport greu care va evacua gunoiul și multe alte probleme, ca de exemplu posibile pericole de seismicitate a zonei. În comparație cu alte blocuri, clădirea are cea mai rezistentă fundație”.

Potrivit lui, o expertiză tehnică anterioară spune clar că clădirea nu reprezintă un pericol de avariere, nu are afecțiuni majore și poate fi ușor restabilită. Mai mult, va solicita o nouă expertiză tehnică a proiectului de demolare și de reconstrucție pentru a reconfirma acest fapt, în plus, pentru a afla unde va fi evacuat gunoiul, care vor fi străzile pe care vor circula camioanele și cum va fi afectat traficul rutier.

„Trebuie să clarificăm foarte bine, împreună cu Autoritatea Publică Centrală, cu Agenția Proprietății Publice, ce se întâmplă cu acest hotel, pentru că noi cunoaștem că au fost mulți ani la rând procese de judecată privind dreptul de proprietate asupra clădirii. Cu ce s-a finalizat? Care este în continuare poziția statului? După mine este incorect să obții o clădire în baza unui contract de concesiune în care scrie foarte clar că tu trebuie să investești ca să repari și să inovezi această clădire, iar tu vii și spui că vrei să o demolezi și să construiești altceva. Nu este nici corect, nici legal”.

Astfel, o soluție ar fi reabilitarea Hotelului Național. „Chiar să admitem cazul în care statul acceptă demolarea, vreau să fim siguri că știm ce facem, că asta nu va afecta interesele oamenilor care locuiesc în preajmă și că oamenii nu vor plăti acest preț al problemelor colaterale legate de procedura de demolare”.

După actele prezentate „Moldova-Tur” nu este foarte bogată. Ce se întâmplă în caz că se întâmplă un proces de eroziune și sunt afectate apartamentele oamenilor din blocul alăturat? Cine va compensa cheltuielile, cine-și va asuma costurile? Știm sigur că nu va fi o problemă ca în Otaci? Ce se va întâmpla dacă vor degrada drumurile de acces, pentru că vor circula pe acolo mult timp camioane. Cine va fi responsabil de acoperirea cheltuielilor pentru reabilitare? Lucrurile acestea nu sunt clare, de aceea până nu sunt clare nu trebuie să acceptăm demolarea”.

S-a votat pentru una, se discută despre alta… Reconstrucția Hotelului Național – într-o galerie FOTO

Firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea Hotelul Naţional. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească 33 de milioane de dolari. De atunci, au trecut 11 ani, dar tot o ruină a rămas.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 11:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 11:03 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Imunizarea pe roți este pe sfârșite. Astfel, astăzi, 31 iulie, cele două puncte de vaccinare mobile, un troleibuz și un autobuz, se vor afla în sectorul Buiucani și în comuna Bubuieci.

Municipalitatea informează că, troleibuzul transformat în centru mobil de imunizare se află în sectorul Buiucani, pe strada Calea Ieșilor, lângă Parcului „Alunelul”. Totodată, autobuzul se va deplasa în comuna Bubuieci, pe strada Toader Bubuiog 28, adiacent primăriei. Cele două puncte mobile de vaccinare vor activa până la ora 18.00.

Unitățile pot fi ușor identificate, după inscripțiile pe partea exterioară a acestora, în susţinerea Campaniei de vaccinare anti COVID-19.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate