Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

S-a votat pentru una, se discută despre alta… Reconstrucția Hotelului Național – într-o galerie FOTO

21 Iun. 2021, 12:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Iun. 2021, 12:05 // Societate //  Realitatea.md

VIDEO Adevărat război începe! Chironda și-a luat avocat. Se adresează și președintei Maia Sandu!

Proiectul actual de reconstrucție, în urma posibilei demolări a Hotelului Național din capitală, cunoscut sub numele de Intourist și privatizat în 2006, diferă față de varianta votată în cadrul ședinței Consiliului arhitectural-urbanistic din martie 2021. În toiul scandalului cu edilul Ion Ceban privind concediul nemotivat sau motivat, s-a pierdut esența, pentru că anume din cauza menționată mai sus, viceprimarul Victor Chironda a solicitat o anchetă de serviciu în privința șefei Direcției Arhitectură și Urbanism a Chișinăului, Svetlana Dogotaru, cu suspendarea din funcție până la finalizarea acesteia.

În luna martie, Consiliul arhitectural-urbanistic ar fi votat pentru o anumită reconstrucție a Hotelului Național, după care public au apărut două variante semnate de beneficiarul proiectului Moldova-Tur, diferite una de alta. Într-o variantă apar trei clădiri unite printr-o pasarelă, iar în alta – două clădiri cu o altă formă decât în prima.

1

2

Consultările publice privind concepția complexului multifuncțional din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.2 și 4, adică acolo unde este amplasat acum Hotelul Național au avut loc peste o lună, în conformitate cu dispoziția viceprimarului Victor Chironda.

La începutul lunii iunie, Victor Chironda a ieșit într-o conferință de presă în care a anunțat că a depistat mai multe nereguli în documentele aprobate de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare cu privire la demolarea Hotelului Național, în timp ce el se afla în concediu. A solicitat și ancheta de serviciu pe numele Svetlanei Dogotaru.

„Este important să știm ce va fi în loc. Nu putem să o demolăm și să apară, spre exemplu, blocuri de locuit și trebuie să vedem, care va fi impactul noii construcții asupra zonei respective”.

De ce, de fapt, Chironda se împotrivește demolării Hotelului Național? „Este important să știm ce va fi în loc”

Într-o oarecare măsură, șefa Direcției arhitectură și urbanism, Svetlana Dogotaru, a recunoscut că planul urbanistic general are anumite neconformități.

„Referitor la Planul Urbanistic General, prezentat spre consultare, desigur că toate neconformitățile din proiect se vor înlătura, altfel nici nu va fi înaintat la CMC spre aprobare. Urmează proceduri de lucru cu acest document, inclusiv expertize, în caz de necesitate. Doar că asta se face în regim de lucru, nu în showuri televizate”.

Acte întocmite în prezent cu o dată anterioară! Chironda continuă să scoată schelete din dulapurile Primăriei

Centrul multifuncțional ar urma să fie compus din oficii, locuinţe, obiective de menire social-culturală, comercială, hotel, parcare autosubterană şi pasaj suprateran. Este de mai menționat că proiectat al acestuia este Victor Grozavu, fiul fostului viceprimar al capitalei, Nistor Grozavu, iar arhitect – N. Mărgărint.

Firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea Hotelul Naţional. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească 33 de milioane de dolari. De atunci, au trecut 11 ani, dar tot o ruină a rămas.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate