Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

S-a votat pentru una, se discută despre alta… Reconstrucția Hotelului Național – într-o galerie FOTO

21 Iun. 2021, 12:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Iun. 2021, 12:05 // Societate //  Realitatea.md

VIDEO Adevărat război începe! Chironda și-a luat avocat. Se adresează și președintei Maia Sandu!

Proiectul actual de reconstrucție, în urma posibilei demolări a Hotelului Național din capitală, cunoscut sub numele de Intourist și privatizat în 2006, diferă față de varianta votată în cadrul ședinței Consiliului arhitectural-urbanistic din martie 2021. În toiul scandalului cu edilul Ion Ceban privind concediul nemotivat sau motivat, s-a pierdut esența, pentru că anume din cauza menționată mai sus, viceprimarul Victor Chironda a solicitat o anchetă de serviciu în privința șefei Direcției Arhitectură și Urbanism a Chișinăului, Svetlana Dogotaru, cu suspendarea din funcție până la finalizarea acesteia.

În luna martie, Consiliul arhitectural-urbanistic ar fi votat pentru o anumită reconstrucție a Hotelului Național, după care public au apărut două variante semnate de beneficiarul proiectului Moldova-Tur, diferite una de alta. Într-o variantă apar trei clădiri unite printr-o pasarelă, iar în alta – două clădiri cu o altă formă decât în prima.

1

2

Consultările publice privind concepția complexului multifuncțional din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.2 și 4, adică acolo unde este amplasat acum Hotelul Național au avut loc peste o lună, în conformitate cu dispoziția viceprimarului Victor Chironda.

La începutul lunii iunie, Victor Chironda a ieșit într-o conferință de presă în care a anunțat că a depistat mai multe nereguli în documentele aprobate de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare cu privire la demolarea Hotelului Național, în timp ce el se afla în concediu. A solicitat și ancheta de serviciu pe numele Svetlanei Dogotaru.

„Este important să știm ce va fi în loc. Nu putem să o demolăm și să apară, spre exemplu, blocuri de locuit și trebuie să vedem, care va fi impactul noii construcții asupra zonei respective”.

De ce, de fapt, Chironda se împotrivește demolării Hotelului Național? „Este important să știm ce va fi în loc”

Într-o oarecare măsură, șefa Direcției arhitectură și urbanism, Svetlana Dogotaru, a recunoscut că planul urbanistic general are anumite neconformități.

„Referitor la Planul Urbanistic General, prezentat spre consultare, desigur că toate neconformitățile din proiect se vor înlătura, altfel nici nu va fi înaintat la CMC spre aprobare. Urmează proceduri de lucru cu acest document, inclusiv expertize, în caz de necesitate. Doar că asta se face în regim de lucru, nu în showuri televizate”.

Acte întocmite în prezent cu o dată anterioară! Chironda continuă să scoată schelete din dulapurile Primăriei

Centrul multifuncțional ar urma să fie compus din oficii, locuinţe, obiective de menire social-culturală, comercială, hotel, parcare autosubterană şi pasaj suprateran. Este de mai menționat că proiectat al acestuia este Victor Grozavu, fiul fostului viceprimar al capitalei, Nistor Grozavu, iar arhitect – N. Mărgărint.

Firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea Hotelul Naţional. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească 33 de milioane de dolari. De atunci, au trecut 11 ani, dar tot o ruină a rămas.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 18:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
08 Dec. 2021, 18:33 // Societate //  Maria Timofti

Un agent de patrulare al Inspectoratului Național de Securitate Publică a fost surprins, de camera de bord a unui bărbat, în timp ce alerga prin ploaie după un automobil.

Aflat la intersecția străzilor București – Ciuflea, polițistul a fugit printre automobile, pentru a-i ține o lecție de Regulamentul Circulației Rutiere unui șofer, care a trecut la culoarea roșie a semaforului. Imaginile video au fost publicate pe pagina de Telegram, Ungureanu 112.

Potrivit informației, șoferul în vârsta de 30 de ani a fost sancționat de agenții de patrulare cu 750 de lei.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală