Caracatițele sunt specia care, potrivit cercetătorilor, are cele mai mari șanse să preia conducerea lumii după dispariția oamenilor. Experții de top la nivel mondial susțin că aceste creaturi cu opt brațe sunt pregătite să devină forța dominantă pe Pământ, în cazul în care umanitatea ar dispărea. În eventualitatea unui cataclism provocat de războaie sau schimbări climatice, se spune că nevertebratele marine posedă „atributele fizice și mentale necesare” pentru a evolua în următoarea specie capabilă să construiască o civilizație, potrivit Daily Mail.
Profesorul Tim Coulson de la Universitatea Oxford afirmă că „dexteritatea, curiozitatea, abilitatea de a comunica între ele și inteligența supremă” ale caracatițelor le-ar permite să creeze unelte complexe și să construiască o civilizație vastă subacvatică, asemănătoare Atlantidei.
Deși este „puțin probabil” ca aceste creaturi să devină complet terestre, profesorul susține că inteligența lor le-ar putea permite să-și extindă timpul petrecut în afara apei pentru a dezvolta noi metode de vânătoare.
Profesorul Coulson, unul dintre cei mai renumiți zoologi și biologi din lume, care a oferit consultanță guvernelor, susține că cefalopodele sunt acum „într-o poziție favorabilă” pentru a coloniza lumea în cazul dispariției umanității.
Primatele – considerate mult timp succesorii naturali ai oamenilor – ar avea aceleași provocări și ar dispărea și ele, afirmă acesta.
Profesorul explică faptul că aceste prădătoare – care pot respira timp de 30 de minute în afara apei – ar putea, de-a lungul a milioane de ani, să dezvolte propriile metode de vânătoare pe uscat, similar modului în care oamenii au învățat să pescuiască în mare.
Caracatițele, printre cele mai inteligente creaturi
Vorbind pentru revista The European, profesorul Coulson – fost profesor de biologie populațională la Imperial College London și cu funcții anterioare la Universitatea Cambridge și Institutul de Zoologie din Londra – a declarat: „Caracatițele sunt printre cele mai inteligente, adaptabile și ingenioase creaturi de pe Pământ. Capacitatea lor de a rezolva probleme complexe, de a manipula obiecte și chiar de a se camufla cu o precizie uimitoare sugerează că, având condiții de mediu potrivite, ar putea evolua într-o specie capabilă să construiască o civilizație, în urma extincției umanității. Structura lor neurală avansată, sistemul nervos descentralizat și abilitățile remarcabile de rezolvare a problemelor fac caracatițele potrivite pentru o lume imprevizibilă.”
Aceste calități ar putea permite caracatițelor să exploateze noi nișe ecologice și să se adapteze unei planete în schimbare, în special în absența influenței umane.
Într-o lume dominată de mamifere, caracatițele rămân un candidat subapreciat. Capacitatea lor cognitivă avansată, utilizarea uneltelor și adaptabilitatea la medii în schimbare oferă un model pentru ceea ce ar putea deveni următoarea specie inteligentă după oameni.
Profesorul Coulson, care a primit premii de la instituții prestigioase, inclusiv Societatea Regală, și care a publicat peste 200 de articole științifice, a adăugat:
„Desigur, ascensiunea caracatițelor este pur speculativă: evoluția este imprevizibilă, iar noi nu putem spune cu certitudine ce cale va urma în cazul dispariției umanității.”
Primatele ar putea dispărea și ele
Primatele au fost considerate mult timp succesorii naturali ai civilizației datorită capacității lor de a manipula obiecte. Cu toate acestea, primatele ar fi probabil supuse extincției alături de oameni, deoarece sunt vulnerabile la aceleași amenințări care ne afectează și pe noi.
Chiar dacă ar supraviețui, experții spun că primatele sunt vulnerabile la prădători și competiție, sunt limitate în ceea ce privește mediile și ecosistemele în care pot trăi și au rate de reproducere și dezvoltare lente.
Primatele depind, de asemenea, de comunități bine închegate pentru supraviețuire – cu comportamente sociale coordonate precum vânătoarea, îngrijirea și apărarea împotriva prădătorilor – iar dimensiunile lor mici ale populațiilor ar putea face dificilă adaptarea la o lume schimbată.
„Caracatițele, pe de altă parte, sunt un candidat potențial mai bun pentru a umple o nișă ecologică într-o lume post-umană”, a adăugat profesorul Coulson.