Raioanele Străşeni, Rezina şi Criuleni, sunt tot mai implicate în informarea locuitorilor despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente. O sesiune de informare a avut loc și în acest, weekend, în cadrul unei campanii naționale de informare.
O vizită de lucru în acest sens a fost efectuată de către vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Eugen Gîrlea. Acesta a mers în Străşeni, Rezina şi Criuleni.
Mai mult, în incinta consiliilor raionale au fost instalate panouri informative accesibile oricărui locuitor din regiune.
„Domeniul eficientizării energetice este foarte actual. La momentul de față, noi suntem plenar implicaţi în implementarea mai multor proiecte de eficiență energetică în raionul Strășeni. Unul dintre ele este la Liceul Teoretic ,,Ion Vatamanu”, în valoare de 22 milioane lei. Suntem în proces de elaborare a proiectelor de eficiență energetică pentru spitalul raional, care va cuprinde măsuri de eficientizare cum ar fi: anvelopa clădirii – vor fi izolate trei blocuri cu vată minerală, schimbarea acoperișurilor, sistemele de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul energetic”, a spus preşedintele raionului Străşeni, Nicolae Sârbu.
La Rezina, preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, a apreciat iniţiativa, precizând că va îndemna locuitorii să se informeze mai mult despre eficienţa energetică.
„Este o inițiativă foarte bună. Oamenii solicită deseori informații ce țin de domeniul eficienţei energetice. Acum vom avea posibilitatea să le oferim mai multă informaţie. Vă mulțumim, vă urăm succes și sperăm la o colaborare cât mai bună pe viitor. Sunteți o echipă bravo”, a spus Valeriu Ciorici.
Iar la Criuleni, președintele raionului, a precizat că se depun eforturi ca în regiune oamenii să cunoască cât mai multă informaţie despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.
„Vreau să vă mulțumesc pentru susținerea proiectului de construcție a Parcului fotovoltaic în raionul Criuleni. Se lucrează din plin, astfel termenii sunt respectați. Sperăm ca, în 6 luni și nu în 8, cum s-a convenit, să-l finalizăm. Mizăm pe suportul AEE și post construcție, când vom începe a produce propria energie verde”, a precizat Spânu.
Campania se desfășoară în perioada iunie – august 2021, în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia.
Scopul acesteia este diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.
AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.