Renunțarea la produsele de origine animală și la alcool la începutul anului face ca schimbările alimentare să fie mai probabile pe termen lung, spun cercetătorii. Cei care se înrolează la „Veganuary” (ianuarie vegan) consideră dezgustătoare carnea după ce au renunțat la ea pentru o lună, notează The Guardian.
Studiile psihologilor de la Universitatea din Exeter au descoperit că unii oameni nu se mai consideră carnivori după ce au evitat produsele de origine animală în cursul lunii ianuarie. Descoperirile sugerează că dieta de la începutul anului poate avea implicații pentru oamenii care speră să schimbe comportamente, cum ar fi cei care renunță la alcool în ianuarie.
„În mod normal, ideea este de a educa oamenii mai întâi să-și schimbe atitudinile și, sperăm, că vor ajunge să-și schimbe comportamentul”, a spus Natalia Lawrence, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Exeter. „Dar dacă îi convingi pe oameni să-și schimbe comportamentul timp de o lună, se pare că acest lucru determină ce urmează.”
Moda „Veganuary” a început în 2014, după ce Jane Land și partenerul ei, Matthew Glover, au venit cu ideea în urma succesului „Movember”, la care Glover a luat parte. De atunci, alimentele pe bază de plante au devenit populare. Un studiu din jurnalul Frontiers in Nutrition a urmărit 40 de participanți pentru a măsura dezgustul față de carne înainte și după ce au luat parte la luna abstinenței, constatând că, deși majoritatea participanților au renunțat la consumul de carne, cei care și-au redus inițial cel mai mult consumul de carne au avut mai multe șanse de dezvolta dezgust pentru carne după aceea.
Sondajele efectuate pe 46 de participanți „veganuari” anul trecut, publicate în Appetite, un jurnal științific, au constatat că aceștia nu mai erau convinși că sunt carnivori. „Știm că identitatea modelează puternic alegerile alimentare, așa că încurajând participanții să se vadă ca persoane care reduc sau evită carnea, Veganuary poate deschide calea pentru schimbări de durată și pozitive în obiceiurile alimentare”, a spus Hearn. Care este mecanismul psihologic Mecanismul psihologic probabil este că oamenii încearcă în mod inconștient să rezolve o disonanță cognitivă între un comportament – participarea la Veganuary – și o credință – că le place să mănânce carne. Există și alte disonanțe cognitive în jurul consumului de carne pe care oamenii le evită prin raționalizări defensive, a spus Lawrence.
„Majoritatea oamenilor cred că este greșit să fii crud cu animalele, iar carnea din Marea Britanie este produsă majoritar în fermele industriale, despre care aproximativ 75% dintre adulții britanici sunt de acord că ar trebui interzisă”, a spus ea. „Deci majoritatea oamenilor nu acționează în conformitate cu valorile lor atunci când mănâncă carne”. „Dar ceea ce sugerează cercetările este că fie evită să se gândească la asta, fie își spun că animalele au fost bine tratate, fie că trebuie să mănânci carne pentru a fi sănătos”, a mai spus ea.
Campanii precum Veganuary pot fi eficiente deoarece îi convinge pe oameni să-și slăbească temporar mecanismul de apărare, a spus Lawrence.
„Deoarece nu mai mănâncă carne în acea lună, nu trebuie să evite să se gândească la asta.”
Efecte similare pot schimba atitudinea oamenilor față de alcool și socializare în timpul lunii ianuarie. Atitudinile negative față de băuturile fără alcool sau convingerile că ocaziile sociale obligă oamenii să bea alcool pot fi subminate de o schimbare temporară a comportamentului. Toni Vernelli, șeful de comunicare al „Veganuary”, a declarat că organizația a fost încântată să vadă că cercetarea Exeter a susținut propriile sondaje ale participanților. La sfârșitul angajamentului Veganuary, peste 80% dintre participanți ne spun că intenționează să-și reducă permanent consumul de carne și lactate cu cel puțin 50%.
„Această constatare a fost consecventă în ultimii cinci ani. Participanții noștri raportează și ei aceleași provocări de top – a face față la ntâlnirile cu prietenii și familia și a lua masa în oraș. Suntem foarte încântați să sprijinim Universitatea Exeter cu noi cercetări care investighează protocoale pentru abordarea acestor bariere”, a mai spus acesta.