Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  0%
 • USD
  17.6431
  0%
 • RUB
  0.1885
  0%
 • RON
  3.8083
  0%
 • UAH
  0.4499
  0%

Ce poți face cu 2% din impozitul pe venit?

22 Mart. 2024, 09:31
 // Categoria: Opinii // Autor: 
22 Mart. 2024, 09:31 // Opinii // 

Din anul 2017, persoanele fizice care sunt încadrate în câmpul muncii și au obligația de a plăti impozitele către stat pot redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală beneficiară de 2%.

Este o metodă prin care oamenii pot susține activitatea unei organizații neguvernamentale fără a avea cheltuieli suplimentare. Acele 2% din impozitul pe venit se află deja în bugetul statului, iar în perioada de depunere a declarațiilor pe venit, cetățenii au dreptul de ai redirecționa, muta, din bugetul statului, în contul unei organizații non-profit, fără a scoate ceva din propriul buzunar.

De ce să susții o organizație neguvernamentală?

ONG-urile sau organizațiile neguvernamentale sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvernele naționale. Ele își desfășoară activitatea sub formă de organizații de utilitate publică și tind să fie deosebit de active în diverse domenii: lupta împotriva sărăciei, a problemelor de mediu sau a excluziunii sociale. De asemenea, contribuie la dezvoltarea localităților, prestarea serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile, prestarea serviciilor educaționale sau economice, oferind și creând locuri de muncă pentru persoanele care nu sunt acceptate de societate.

Aceste organizații reunesc oameni care împărtășesc un interes comun și care doresc să aibă un impact pozitiv sau să influențeze o schimbare.

De cele mai multe ori, ONG-urile caută resurse și suport în afara țării pentru a desfășura unele activități, pentru a oferi servicii oamenilor din categorii vulnerabili sau pentru a ajunge acolo unde este nevoia omului este mai mare. Astfel, ele identifică și conving parteneri externi să contribuie la soluționarea unor probleme din țară,

Însă, de ce să nu ne implicăm și noi? Multe probleme pot fi soluționate de populația locală, iar mecanismul 2% îți oferă această posibilitate.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat pentru anul 2022, 6114 de organizații necomerciale (Asociații Obștești, Fundații și Instituții Private) au depus declarația cu privire la impozitul pe venit. Aceste date pot indica și numărul real de organizații care au desfășurat activități de utilitate publică în anul 2022. Astfel, doar în anul 2022, organizațiile societății civile au contribuit la bugetul public cu aproape 5 miliarde lei.

 

Ce înseamnă acești bani pentru o Republica Moldova?

 • Sunt peste 23.000 locuri de muncă oferite oamenilor, multe dintre acestea fiind persoane vulnerabile;
 • Toți acești angajați au contribuit la bugetul de asigurări sociale cu peste 330 milioane lei, ceea ce ar putea reprezenta un echivalent de aproximativ 160.000 de pensii, îndemnizații de îngrijire a copiilor sau alte îndemnizații sociale;
 • Au contribuit cu peste 122 milioane de lei în fondul de asigurări medicale, ceea ce înseamnă salarii pentru medici, echipament medical și întreținerea instituțiilor de sănătate publică;
 • Sute de localități susținute cu terenuri de joacă, terenuri sportive, spații verzi, instituții publice modernizate, drumuri și trotuare reparate etc.
 • Sute de mii de oameni care au beneficiat de servicii sociale, ajutoare umanitare, suport la angajarea în câmpul muncii, instruire în diverse domenii, informare și apărarea drepturilor omului etc.

Imaginați-vă! Dacă populația Republicii Moldova, persoanele fizice, ar redirecționa și susține aceste organizații prin intermediul celor 2% din impozitul pe venit, câte persoane ar primi ajutor sau câte localități, cauze sociale, ar putea fi susținute?

Cum să susții un ONG, fără a avea cheltuieli?

Chiar dacă în multe țări există cultura de a susține activitatea unei organizații non-profit prin diverse mecanisme interne, cetățenii din Republica Moldova se implică mai puțin din multiple cauze: lipsa informației sau a cunoștințelor despre activitatea organizațiilor neguvernamentale, lipsa resurselor financiare sau existența unor informații false, stereotipuri, despre aceste organizații.

Cu toate acestea, e bine să știți că și în Moldova oamenii pot ajuta aceste organizații.

De exemplu, dacă ești angajat în câmpul muncii și ai achitat impozite, în perioada de depunere a declarațiilor pe venit, ai dreptul să susții o organizație neguvernamentală prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Și nu costă nimic!

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Dacă vrei să încerci, iată care sunt pașii:

 1. Vezi lista organizațiilor care sunt beneficiare ale mecanismului 2%.  Potrivit Agenției Servicii Publice, în anul 2024 în lista beneficiarilor 2% sunt înscrise 1102 organizații.
 2. Alege organizația pe care vrei să o susții. Verifică dacă este una credibilă și rezonează cu interesele tale, poate cauza și misiunea acestei organizații te sensibilizează.
 3. Notează-ți codul fiscal al acestei organizații. Vei avea nevoie de acesta la completarea rubricii de redirecționare din declarația pe venit.
 4. În procesul de completare a declarației pe venit, găsești câmpul M1, unde poți introduce codul fiscal al organizației către care vrei să redirecționezi 2%.
 5. Dacă întâmpini dificultăți în acest proces sau ai nevoie de mai multe informații despre organizațiile neguvernamentale din țară, poți contacta Centrul CONTACT.

Împreună, putem sădi păduri, ajuta oamenii în dificultate, crea locuri de muncă, dezvolta localități și crea condiții decente pentru oameni etc.

Ale tale 2% pot ajuta. Tu decizi ce faci cu ele!

Autoare: Elena Nofit, manager comunicare și PR, Centrul CONTACT.

Realitatea Live

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
14 Apr. 2024, 16:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 16:48 // Economie //  Elena Putregai

Începutul de an a fost al criptoactivelor și acțiunilor din domeniul AI, acum, însă, se pare că piețele au redescoperit metalele prețioase, arată într-o analiză financiară, Claudiu Cazacu, analist XTB România.

Deși Bitcoin a pornit anul în forță, croind poteci largi spre maxime istorice după un avans de 50,1% până pe 3 aprilie, ulterior, moneda a încetinit atât de mult încât a cedat aurului poziția de lider al cursei. În ultima lună, avansul Bitcoin este de 5%, față de 9,7% al aurului.

Aurul a atins record după record în martie. În dimineața zilei de 3 aprilie, avansul său de la începutul anului este de 10,7% iar cotațiile futures (la termen) cu livrare în decembrie sunt cu aproape 100 de dolari/uncie peste prețul spot, un semn al așteptărilor optimiste ale investitorilor, arată Claudiu Cazacu.

Prețul a crescut chiar și în unele sesiuni în care dobânzile la titlurile de stat americane au crescut. Apetitul speculativ este, pe termen scurt, relativ ridicat, și acest lucru nu exclude vulnerabilități temporare. Alinierea factorilor de risc macro și geopolitici menține, însă, în orizontul îndepărtat, foarte viu interesul investitorilor, și nu doar al speculatorilor, pentru cel mai faimos metal prețios.

Metalul prețios s-a angajat într-o serie de maxime istorice, evoluția fiind, în același timp, un semnal al unor schimbări de atitudine din motive fundamentale și un indicator al unei stări de spirit, arată Claudiu Cazacu.

Există diverse argumente de ordin economic pentru aprecierea aurului, însă depășirea unor recorduri a atras și un interes speculativ în creștere din partea traderilor care detectează probabilitatea unor mișcări rapide. Scena geopolitică e unul dintre motivele accelerării, cu atenția împărțită între Ucraina, Orientul Mijlociu și Taiwan. Între timp, atacul asupra ambasadei iraniene din Damasc a generat o reevaluare „în sus” a riscului de conflict cu Iranul.

Deși datele economice din SUA sunt relativ optimiste, cu o creștere peste așteptări a comenzilor și a indicatorului ISM în industrie, indicii din zona de inflație și consum se aliniază pentru a permite trei tăieri de dobândă din partea Fed anul acesta. Cu cât dobânzile sunt mai scăzute, cu atât este mai puțin penalizată deținerea de aur, în raport cu cash-ul plasat în bănci.

Preţurile aurului şi petrolului confirmă peisajul geopolitic complicat

Pe de altă parte, petrolul Brent a crescut la cel mai înalt nivel de după noiembrie anul trecut și a adunat un avans de 17,5% anul acesta. Dacă tendința nu se va dovedi a fi tranzitorie, procesul de reducere a dobânzilor – pe care mizează în prezent atât traderii pe aur, cât și investitorii din piețele de acțiuni – s-ar putea să fie mai lent decât se așteaptă în prezent.

Un risc referitor la petrol vine și în urma deteriorării relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită, în timp ce Mexicul a anunțat reducerea exporturilor cu 0,4 milioane de barili pe zi pentru susținerea rafinăriilor locale.

Mișcarea sincronizată a aurului și petrolului confirmă peisajul geopolitic complicat, iar comunicările băncilor centrale pot să continue trimiterile la un parcurs al dobânzilor care depinde, în cele din urmă, de date – deci mai schimbător și mai puțin stimulativ decât ar dori să vadă, în prezent, investitorii, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Esențială pentru setarea prețului aurului este China, care, potrivit lui Pierre Lassonde de la Franco-Nevada, preia o cotă atât de importantă din producția anuală încât decide, în cele din urmă, prețul. Apetitul achizițiilor de aur din partea unor bănci centrale, în special cea din China (care a ajuns la 2.235 de tone după cumpărări de 225 de tone anul trecut), a fost unul din motoarele trendului ascendent.

În același timp, în ianuarie au fost retrase din depozitele bursei din Shanghai 271 de tone, o cantitate uriașă. Această mișcare ar putea arăta o cerere locală efervescentă. Alte voci citate de Euronews sugerează transporturi de aur efectuate de operatori specializați, în flux dinspre Vest, către Est. Diversificarea rezervelor băncilor centrale este dublată de apetitul individual pentru aur în țările emergente.

La rândul său, argintul a crescut cu 10,4% anul acesta, însă se află la mare distanță de maximele istorice. Profilul său este diferit, având o utilizare industrială mult mai puternică. Potrivit Silver Institute, se așteaptă o cerere record de 690 milioane de uncii în 2024, cu 4% peste cifrele de anul trecut, pe seama nevoii de energie solară și a producției de autovehicule electrice.

Mișcările prețului argintului tind să fie ocazional „violente”, dar între acestea se pot înregistra lungi perioade de așteptare. O analiză TD Securities descrie, însă, un deficit structural de ofertă, cu prea puține investiții în mine noi, ceea ce s-ar putea vedea într-o reașezare a percepțiilor în piață în următorii 1-2 ani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală