Curs valutar
  • EUR
    19.5650
    0.2765%
  • USD
    17.9199
    0.1205%
  • RUB
    0.2196
    2.8689%
  • RON
    3.9305
    0.2646%
  • UAH
    0.4312
    -0.2087%

Ce poți face cu 2% din impozitul pe venit?

22 Mart. 2024, 09:31
 // Categoria: Opinii // Autor: 
22 Mart. 2024, 09:31 // Opinii // 

Din anul 2017, persoanele fizice care sunt încadrate în câmpul muncii și au obligația de a plăti impozitele către stat pot redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală beneficiară de 2%.

Este o metodă prin care oamenii pot susține activitatea unei organizații neguvernamentale fără a avea cheltuieli suplimentare. Acele 2% din impozitul pe venit se află deja în bugetul statului, iar în perioada de depunere a declarațiilor pe venit, cetățenii au dreptul de ai redirecționa, muta, din bugetul statului, în contul unei organizații non-profit, fără a scoate ceva din propriul buzunar.

De ce să susții o organizație neguvernamentală?

ONG-urile sau organizațiile neguvernamentale sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvernele naționale. Ele își desfășoară activitatea sub formă de organizații de utilitate publică și tind să fie deosebit de active în diverse domenii: lupta împotriva sărăciei, a problemelor de mediu sau a excluziunii sociale. De asemenea, contribuie la dezvoltarea localităților, prestarea serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile, prestarea serviciilor educaționale sau economice, oferind și creând locuri de muncă pentru persoanele care nu sunt acceptate de societate.

Aceste organizații reunesc oameni care împărtășesc un interes comun și care doresc să aibă un impact pozitiv sau să influențeze o schimbare.

De cele mai multe ori, ONG-urile caută resurse și suport în afara țării pentru a desfășura unele activități, pentru a oferi servicii oamenilor din categorii vulnerabili sau pentru a ajunge acolo unde este nevoia omului este mai mare. Astfel, ele identifică și conving parteneri externi să contribuie la soluționarea unor probleme din țară,

Însă, de ce să nu ne implicăm și noi? Multe probleme pot fi soluționate de populația locală, iar mecanismul 2% îți oferă această posibilitate.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat pentru anul 2022, 6114 de organizații necomerciale (Asociații Obștești, Fundații și Instituții Private) au depus declarația cu privire la impozitul pe venit. Aceste date pot indica și numărul real de organizații care au desfășurat activități de utilitate publică în anul 2022. Astfel, doar în anul 2022, organizațiile societății civile au contribuit la bugetul public cu aproape 5 miliarde lei.

 

Ce înseamnă acești bani pentru o Republica Moldova?

  • Sunt peste 23.000 locuri de muncă oferite oamenilor, multe dintre acestea fiind persoane vulnerabile;
  • Toți acești angajați au contribuit la bugetul de asigurări sociale cu peste 330 milioane lei, ceea ce ar putea reprezenta un echivalent de aproximativ 160.000 de pensii, îndemnizații de îngrijire a copiilor sau alte îndemnizații sociale;
  • Au contribuit cu peste 122 milioane de lei în fondul de asigurări medicale, ceea ce înseamnă salarii pentru medici, echipament medical și întreținerea instituțiilor de sănătate publică;
  • Sute de localități susținute cu terenuri de joacă, terenuri sportive, spații verzi, instituții publice modernizate, drumuri și trotuare reparate etc.
  • Sute de mii de oameni care au beneficiat de servicii sociale, ajutoare umanitare, suport la angajarea în câmpul muncii, instruire în diverse domenii, informare și apărarea drepturilor omului etc.

Imaginați-vă! Dacă populația Republicii Moldova, persoanele fizice, ar redirecționa și susține aceste organizații prin intermediul celor 2% din impozitul pe venit, câte persoane ar primi ajutor sau câte localități, cauze sociale, ar putea fi susținute?

Cum să susții un ONG, fără a avea cheltuieli?

Chiar dacă în multe țări există cultura de a susține activitatea unei organizații non-profit prin diverse mecanisme interne, cetățenii din Republica Moldova se implică mai puțin din multiple cauze: lipsa informației sau a cunoștințelor despre activitatea organizațiilor neguvernamentale, lipsa resurselor financiare sau existența unor informații false, stereotipuri, despre aceste organizații.

Cu toate acestea, e bine să știți că și în Moldova oamenii pot ajuta aceste organizații.

De exemplu, dacă ești angajat în câmpul muncii și ai achitat impozite, în perioada de depunere a declarațiilor pe venit, ai dreptul să susții o organizație neguvernamentală prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Și nu costă nimic!

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Dacă vrei să încerci, iată care sunt pașii:

  1. Vezi lista organizațiilor care sunt beneficiare ale mecanismului 2%.  Potrivit Agenției Servicii Publice, în anul 2024 în lista beneficiarilor 2% sunt înscrise 1102 organizații.
  2. Alege organizația pe care vrei să o susții. Verifică dacă este una credibilă și rezonează cu interesele tale, poate cauza și misiunea acestei organizații te sensibilizează.
  3. Notează-ți codul fiscal al acestei organizații. Vei avea nevoie de acesta la completarea rubricii de redirecționare din declarația pe venit.
  4. În procesul de completare a declarației pe venit, găsești câmpul M1, unde poți introduce codul fiscal al organizației către care vrei să redirecționezi 2%.
  5. Dacă întâmpini dificultăți în acest proces sau ai nevoie de mai multe informații despre organizațiile neguvernamentale din țară, poți contacta Centrul CONTACT.

Împreună, putem sădi păduri, ajuta oamenii în dificultate, crea locuri de muncă, dezvolta localități și crea condiții decente pentru oameni etc.

Ale tale 2% pot ajuta. Tu decizi ce faci cu ele!

Autoare: Elena Nofit, manager comunicare și PR, Centrul CONTACT.

Realitatea Live

Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
19 Mart. 2025, 14:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
19 Mart. 2025, 14:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Elevii Școlii profesionale din Leova învață în condiții nefavorabile – infrastructură învechită, lipsă de echipamente moderne și facilități sanitare insuficiente. În plus, școala se confruntă cu presiunea costurilor ridicate ale energiei electrice, iar clădirile sale vechi nu mai răspund nevoilor unei instituții educaționale moderne. Instituția, parte a programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, a beneficiat de o investiție pentru infrastructură și echipamente de aproximativ 220.000 de euro. Acest lucru va permite elevilor să studieze într-un mediu modern și sustenabil.

Proiectul include investiții semnificative destinate îmbunătățirii condițiilor educaționale și de trai pentru elevi și personalul de la Școala profesională Leova:

Modernizarea infrastructurii: Renovarea facilităților sanitare, precum și a sistemelor de apă; reparații ale acoperișului uneia dintre clădirile de învățământ; instalarea panourilor solare pentru creșterea eficienței energetice.

Donație de echipamente: Echipamente IT: Table interactive, laptopuri, proiectoare și imprimante; echipamente tehnice: Mașină de aliniat roți, lift auto, semănător, mașină de cusut și rezervor de fermentare pentru producția de vin.

Dezvoltarea capacităților: Instruire în managementul eficient pentru administrația instituției; instruire în pedagogie digitală și metode inovative de predare pentru profesori; instruire studenților în dezvoltarea abilităților „secolului 21”.

Sprijin sistemic pentru ÎPT: Elaborarea manualelor noi pentru 5 calificări bazate pe Standardele Ocupaționale și de Calificare; elaborarea Registrului Electronic al Profesorilor și a Agendei Electronice a Elevului pe platforma SIME pentru sistemul ÎPT.

Angajamentul Moldovei față de educația profesională modernă

Galina Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării din Moldova, și-a exprimat aprecierea pentru implementarea de succes a acestui proiect de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și pentru sprijinul acordat sistemului ÎPT, în special Școlii profesionale Leova.

„Învățământul profesional oferă multiple oportunități de formare profesională și dezvoltare de competențe necesare pe piața muncii. Cu o infrastructură nouă, echipamente moderne și surse de energie verde, Școala Profesională Leova realizează un pas semnificativ către oferirea de programe calitative, care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a țării noastre”, a spus Galina Rusu.

Parteneriatul UE-Moldova: Un viitor mai bun pentru învățământul profesional ehnic

Adam Grodzicki, Șef adjunct al Cooperării la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, și-a exprimat sprijinul puternic pentru modernizarea Școlii profesionale Leova, subliniind suportul continuu al UE pentru învățământul profesional tehnic din Moldova.

„Ca parte a programului nostru EU4Moldova: Comunități Locale, Uniunea Europeană este mândră să sprijine reabilitarea și dotarea Școlii Profesionale Leova. Această investiție nu este doar despre renovarea clădirilor sau furnizarea de echipamente noi; este vorba despre crearea de oportunități reale și sustenabile pentru tinerii din Moldova. Prin dotarea școlii cu infrastructură și echipamente moderne, asigurăm accesul elevilor la o învățământ de înaltă calitate, care răspunde cerințelor pieței muncii de astăzi”, a spus Șeful adjunct al Cooperării Grodzicki.

Sprijinul continuu al Austriei pentru Învățământul profesional tehnic din Moldova

Stella Avallone, Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, a reafirmat angajamentul Austriei față de dezvoltarea Moldovei prin programul EU4Moldova: Comunități Locale. Ea a subliniat importanța condițiilor adecvate de studiu și de trai pentru un învățământ profesional tehnic eficient și a evidențiat sprijinul Austriei pentru inițiativele de formare de înaltă calitate și eficiență energetică în instituțiile educaționale din Moldova:

„Angajamentul pe termen lung al Austriei față de Școala Profesională Leova depășește investiția de astăzi. Un exemplu notabil este sprijinul nostru în dezvoltarea vinăriei școlii, dotând-o cu echipamentele necesare pentru a pregăti specialiști în viticultură și vinificație. Această contribuție a ajutat la îmbunătățirea capacității școlii de a oferi instruire practică, relevantă pentru industrie. Acum, cu acest sprijin recent implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, școala este și mai bine pregătită pentru a forma studenți întro gamă variată de domenii – că aceștia doresc să devină bucătari, croitorese, șoferi de tractor, mecanici auto sau agronomi. Aceștia sunt viitorii profesioniști care vor juca un rol esențial în economia Moldovei și în dezvoltarea sa continuă.”

Detalii despre proiect: Modernizarea Școlii profesionale Leova

Programul EU4Moldova: Comunități Locale este o inițiativă a Echipei Europa, finanțată de Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei, care prioritizează îmbunătățirea condițiilor de trai în raioanele Edineț, Strășeni și Leova. Acest proiect face parte dintr-o serie de trei proiecte similare finanțate de Uniunea Europeană (UE) și Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), implementate de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA). Celelalte două proiecte sunt implementate la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni și la Școala Profesională din Cupcini, Edineț. Prin aceste proiecte, programul EU4Moldova: Comunități Locale contribuie la transformarea educației profesionale din Moldova, pregătind tineretul pentru un viitor mai sigur și mai prosper.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Disclaimer:

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Conținutul comunicatului de presă aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea partenerilor sus-menționați.

Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI