Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Ce spune ANI despre decizia CCM în care este vizată: Am luat act, însă …

09 Iul. 2021, 15:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
09 Iul. 2021, 15:58 // Actualitate //  Petru Beregoi

Autoritatea Națională de Integritate a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale și se abține de a face comentarii de ordin juridic, pentru a periclita sau influința decizia inspectorului de integritate, care examinează cauza unde este vizată președinta CCM, Domnica Manole, fapt pentru care a fost sesizată în fond și Înalta Curte.

„Întrucât decizia vizată se referă, tangențial, la o procedură de control aflată în derulare la unul din inspectorii de integritate, pentru a nu admite ingerințe sau influențe în decizia inspectorului de integritate de caz, ANI se va abține în a formula careva aprecieri de ordin juridic”, se arată în reacția ANI.

Referitor la alocuțiunea lui Sergiu Litvinenco, autorul sesizării depuse la Curtea Constituțională, ANI face următoarele concretizări: Articolul 15 efectul juridic al actelor emise, adoptate sau încheiate cu încălcarea dispozițiilor privind conflictul de interese, actele administrative emise/adoptate sau actele juridice încheiate personal sau prin intermediul unei persoane terțe într-o situație de conflict de interese real sunt lovite de nulitate absolută, cu excepția cazului în care anularea acestora ar aduce daune interesului public.

Autoritatea Națională de Integritate adresează instanței de judecată cereri privind constatarea nulității absolute a actelor administrative emise/adoptate sau actelor juridice încheiate, direct sau prin intermediul unei persoane terțe, cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese. Cererea privind constatarea nulității absolute poate fi depusă și de către persoanele care se consideră lezate în drepturi ca urmare a unui conflict de interese.

Altfel spus, actele normative și judiciare, adoptate/emise cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, nu sunt lovite de nulitate absolută, iar Autoritatea nu este în drept să ceară anularea acestora.

Amintim că, recent, magistrații CCM au decis că, judecătorilor Curții Constituționale nu le pot fi ridicate mandatele chiar dacă în privința acestora sunt emise acte juridice, hotărâre pronunțată de CCM, după ce au examinat astăzi o sesizare depusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prin care a solicitat declararea neconstituțională a unui aliniat cu privire la încetarea mandatului de magistrat. Conflictul a început de la faptul că un inspector de integritate din cadrul ANI a început un control privind presupusul conflict de interese a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul examinării și luării decizii asupra unei sesizări. ANI a comentat decizia inspectorului ca fiind una asumată și nu poate interveni în procesul de examinare, cauză pe care a inițiat-o ca „autosesizare” a informațiilor publice.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
05 Aug. 2021, 17:21 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Accident de groază la Cahul cu implicarea a două vehicule. S-a întâmplat ieri, la ora 15:30. Potrivit poliției, un bărbat de 41 de ani, originar din localitatea Gavanoasa, același raion, a efectuat o manevră periculoasă fără a se asigura, iar în consecință, a tamponat un vehicul.

BMW-ul tamponat a fost făcut zob, la volanul căruia se alfa un tânăr de 21 de ani care se deplasa cu viteză excesivă.

„În urma accidentului rutier au fost deteriorate esențial 4 autoturisme din apropiere. Victime nu au fost înregistrate. Conducătorii auto fiind testați sa stabilit rezultatul 0,08 mg/l de alcool în aerul liber expirat la conducătorul a/m BMW și 0,00 la conducătorul a/m FORD.”, anunță poliția.

 

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată