Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Litvinenco după succesul obținut la CCM: Mă bucur! Sugerez ANI să se apuce de făcut ceea ce e potrivit legii

09 Iul. 2021, 14:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
09 Iul. 2021, 14:12 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, salută decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care a declarat neconstituțional o prevedere din legea privind activitatea magistraților CCM cu privire la ridicarea mandatului și imunității acestuia.

„Prevederea respectivă stabilea că „mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese. Asta înseamnă că, încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdiscțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI, deja nu mai știu a câta oară să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii, scrie Litvinenco.

Amintim că, recent, magistrații CCM au decis că, judecătorilor Curții Constituționale nu le pot fi ridicate mandatele chiar dacă în privința acestora sunt emise acte juridice, hotărâre pronunțată de CCM, după ce au examinat astăzi o sesizare depusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prin care a solicitat declararea neconstituțională a unui aliniat cu privire la încetarea mandatului de magistrat. Conflictul a început de la faptul că un inspector de integritate din cadrul ANI a început un control privind presupusul conflict de interese a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul examinării și luării decizii asupra unei sesizări. ANI a comentat decizia inspectorului ca fiind una asumată și nu poate interveni în procesul de examinare, cauză pe care a inițiat-o ca „autosesizare” a informațiilor publice.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 19:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 19:51 // Societate //  Cristina Vlah

La piața „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău au fost deconspirate schemele de corupție, care se desfășurau de mai bine de un an, informează Realitatea.md.

În speță, începând cu vara anului 2020 și până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, mun. Chișinău, extorcau „taxa de protecție” de 500 de lei pe lună de la agenții economici, care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

Recent, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul acestei piețe.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 mii –  la 360 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate