Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Bătut în cuie! Mandatul magistraților CCM nu poate fi ridicat dacă este emis un act juridic în privința acestuia

09 Iul. 2021, 13:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
09 Iul. 2021, 13:31 // Politica //  Petru Beregoi

Judecătorilor Curții Constituționale (CCM) nu le pot fi ridicate mandatele chiar dacă în privința acestora sunt emise acte juridice. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către CCM, după ce au examinat o sesizare depusă de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prin care a solicitat declararea neconstituțională a unui aliniat cu privire la încetarea mandatului de magistrat.

Decizia Curții este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial.

Litvinenco a solicitat CCM să se expună asupra constituționalității articolului 19 aliniat (1), litera (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională potrivit căruia, mandatul judecătorului CCM încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real, în conformitate cu prevederile legislației, privind reglementarea conflictului de interese.

În opinia deputatului, dacă se permite acest lucru, atunci Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar fi avut undă liberă de a stabili conflict de interese în cadrul unor sesizări pe care magistrații le examinează.

Precizăm că, în spațiul public au apărut informații precum că, un inspector de integritate din cadrul ANI a început un control privind presupusul conflict de interese a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul examinării și luării decizii asupra unei sesizări. ANI a comentat decizia inspectorului ca fiind una asumată și nu poate interveni în procesul de examinare, cauză pe care a inițiat-o ca „autosesizare” a informațiilor publice.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate