Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Un deputat a anunțat că vor investiga finanțările BECS în campania electorală! „E grav la fel ca și pe timpul lui …”

09 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iul. 2021, 09:18 // Politica //  Tatiana Rusnac

După ce în presa europeană a apărut o investigație cu documente, conversații și rapoarte din telefonul lui Igor Dodon precum că Rusia s-a implicat și de data aceasta în alegerile din Moldova prin finanțarea Blocului PSRM-PCRM, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, susține că această situație nu trebuie să rămână nepedepsită.

Astfel, acesta a anunțat pe Facebook că această situație îi aduce aminte de ce se întâmpla și pe timpul fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

„Articolul apărut ieri în prestigiosul portal belgian EU Reporter și care arată cum se finanțează PSRM în aceste alegeri este de o gravitate maximă. Precizez că de data asta nu este vorba doar de declarații precum că PSRM se finanțează ilegal – lucrul acesta îl știu mai toți cetățenii Republicii Moldova –, ci de probe și documente care denotă fără echivoc ilegalitatea acțiunilor PSRM. Din păcate, constatăm că toate așa numitele progrese referitoare la îmbunătățirea situației în materie de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale sunt iluzorii – situația este la fel de gravă ca și pe timpul lui Plahotniuc”, a scris Litvinenco pe Facebook.

De asemenea, deputatul a mai adăugat că această investigație nu trebuie lăsată în umbră, așa că, după scrutinul de duminică, PAS va propune investigarea în Parlament a acestor lucruri ieșite la iveală.

„Evident că milioanele de euro pe care le cheltuie socialiștii pentru aceste alegeri și care merg ”le negru” încalcă flagrant legea și distorsionează principiile unor alegeri libere și corecte, inclusiv cel al egalității armelor. De aceea, imediat după alegeri, vom iniția o comisie parlamentară de anchetă care să investigheze atât finanțarea ilegală a PSRM (în aceste alegeri, dar și în cele precedente, or se pare că problema este sistemică), cât și să vină cu soluții pentru ca să scăpăm pentru totdeauna de astfel de fenomene ieșite din comun”, a conchis deputatul.

Operațiunea #Morkovka! Scurgeri din telefonul lui Dodon cu zeci de dovezi care arată implicare Rusiei în campanie

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:08 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Lichidatorul companiei Colaj SRL, aflată în procedură de faliment, anunţă scoaterea în vânzare a cinematografului Patria. Imobilul va fi vândut la o licitație cu strigare, care va avea loc pe 13 august 2021. Potrivit anunţului, bunul imobil ce poartă numele celebrului regizor Emil Loteanu, din centrul Capitalei, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 80 milioane lei, care coincide cu cel de acum trei ani, scrie Mold-street.

În descriere se menţionează că bunul este compus dintr-o construcţie de cultură şi agrement, cu suprafaţa la sol de 2.542,1 metri pătraţi şi un teren aferent de 0,231 hectare.

Acontul de participare constituie 2% din costul bunului scos la licitaţie, adică 1,6 milioane lei, iar pasul de licitaţie – 10% din preţul iniţial al lotului. Pentru examinarea bunului expus spre vânzare, la locul aflării acestora, biletul costă o mie de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Imobilul a fost reparat capital în anul 2013, iar anterior se menţiona că se vinde cu tot utilajul necesar pentru activitatea cinematografului, dar și echipamentul performant din sălile de film.

Clădirea a aparținut anterior omului de afaceri Victor Șelin, la fel ca și alte cinematografe Patria. Tot el a fost proprietarul restaurantului Sănătate, demolat recent. Din 2010 el nu mai este proprietarul acestor clădiri.

Firma care deține cinematograful se află în procedură de insolvabilitate din 2020 și are ca unic asociat compania Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, o societate anonimă din Luxembourg.

Cinematograful „Patria” este una dintre primele clădiri cu destinație publică postbelică. Se află pe locul unde anterior era construită clădirea Adunării Nobilimii basarabene, devenită în 1921 sediul Teatrului Național. A fost proiectată de arhitectul Henrik von Lonsky, se arată într-un rezumat al istoriei edificiului, realizat de arhitecta Nesterova Tamara, de la Institutul Patrimoniului Cultural.

În 1935 Teatrul și-a stopat activitatea pentru reconstrucția capitală a clădirii, proiectul modernizării fiind realizat de arhitectul Ernest Dodeaud din București.

Sursele scrise confirmă că clădirea a intrat în perioada sovietică în stare ruinată, pe locul căreia a fost construit cinematograful „Patria”, conform proiectului arhitectului sovietic Valentin Voițehovschi (1909–1977). Arhitectul povestea studenților săi despre aprecierea înaltă dată planimetriei confortabile a clădirii de către muncitori în timpul construcției. În fișa biografică de la Arhiva UTM, printre lucrările sale profesorul V. Voițehovschi a menționat și „cinematograful «Patria», anul 1951”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate