Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Cel puțin 100 de mii de hectare împădurite în 10 ani! Una din țintele ministrei desemnate a Mediului

04 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 14:54 // Societate //  Realitatea.md

Republica Moldova va avea un Minister al Mediului, important în contextul acutal când schimbările climatice sunt resimțite vizibil, și iată că una din țintele Iulianei Cantaragiu, ministra desemnată de Natalia Gavrilița, prim-ministra desemnată pentru noul Guvern, este împădurirea a cel puțin 100 de mii de hectare în următorii 10 ani. Dar, în primul rând, asigurarea dreptului cetățenilor la un mediu sănătos, prin îmbunătățirea calității mediului și utilizarea rațională și responsabilă a resurselor naturale, având în vedere necesitățile generației actuale și celor viitoare, prin decuplarea utilizării resurselor naturale și impactului asupra mediului de creșterea economică și prin consolidarea și excluderea riscurilor de corupere în instituțiile de mediu.

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ.

A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”.

A lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.

Viziunea Iulianei Cantaragiu

„Calitatea vieții fiecărui om și bunăstarea țării, în ansamblu, depinde de grija pentru mediul înconjurător și gestionarea durabilă a resurselor naturale. Oamenii trebuie să aibă încredere că apa, aerul, solurile sunt de calitate bună și nu le afectează sănătatea, iar dezastrele naturale, pe care le resimțim tot mai frecvent ca urmare a efectelor schimbărilor climaterice, nu le vor curma vieți sau nu-i va lăsa singuri în fața problemelor create de acestea”, scrie în programul de guvernare.

Astfel, statul trebuie să intervină prompt și în toată complexitatea sa, aplicând toate instrumentele economice necesare, pentru ca să contribuie la organizarea activității umane și economice în așa fel, încât deșeurile, apele uzate, îngrășămintele chimice, să fie gestionate adecvat și să nu fie surse de poluare a apelor și solurilor noastre, afectând sănătatea populației. „Activitatea economică trebuie să se desfășoare cu maximă responsabilitate față de mediu și față de societate, având în vedere durabilitatea vieții prin satisfacerea necesităților nu doar a generației actuale, dar și a generațiilor viitoare”.

Acțiuni prioritare

 • Depolitizarea și responsabilizarea instituțiilor de mediu, astfel încât ele să producă schimbări reale în beneficiul cetățenilor. În termen mediu, Guvernul va institui un minister separat responsabil de politicile de mediu și gestionarea resurselor naturale și va reorganiza activitatea instituțiilor din subordine, inclusiv Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția de Mediu, Agenția „Moldsilva” și întreprinderile silvice, Agenția „Apele Moldovei”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice;
 • Consolidarea eforturilor în armonizarea cadrului normativ cu prevederile acquis communautaire în special în domeniul guvernanței de mediu, gestiunii apelor, aerului, habitatelor, răspunderea pentru cauzarea prejudiciului mediului, recuperarea prejudiciului etc.
 • Reforma Fondului Ecologic Național, inclusiv mecanismele de încasare a plăților, de evaluare, de finanțare și monitorizare a proiectelor finanțate din Fondul Ecologic Național și alte fonduri dedicate protecției mediului;
 • Stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanței de mediu pe tot ciclul de viață a produsului,  care va contribui la transformarea țării într-o economie circulară, ceea ce înseamnă eficientizarea utilizării resurselor naturale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
 • Cultivarea unui consens social, în cadrul unui larg proces consultativ, asupra plăților de mediu, pentru a încuraja împădurirea, protecția solului, epurarea apelor uzate, reciclarea deșeurilor și îmbunătățirea calității aerului și pentru a descuraja activitățile dăunătoare pentru mediu;
 • Dezvoltarea și aplicare mecanismelor financiare eficiente pentru implementarea principiului de responsabilitate a producătorului, în vederea sporirii gradului de deșeuri reciclate și diminuarea volumului de deșeuri depozitate;
 • Realizarea investițiilor în infrastructură de colectare, sortare și valorificare a deșeurilor, inclusiv prin accelerarea absorbției fondurilor europene disponibile și atragerea fondurilor adiționale necesare pentru îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova;
 • Realizarea investițiilor în infrastructură de gestionare a apelor uzate prin construcția stațiilor de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în orașele de peste 10 mii de locuitori, atrăgând fonduri externe;
 • Crearea grupurilor permanente de experți și atragerea experților europeni în procesul de negociere a Acordului moldo-ucrainean privind asigurarea funcționării complexului hidroenergetic Nistrean;
 • Consolidarea relațiilor cu statele vecine în asigurarea unui schimb permanent în domeniul informației de mediu și asigurarea securității ecologice în zonele transfrontaliere;
 • Crearea condițiilor pentru conservarea diversității biologice, habitatelor și ecosistemelor, prin consolidarea gestionării ariilor protejate, fiind importante pentru menținerea proceselor de regenerare a resurselor naturale;
 • Creșterea suprafeței terenurilor împădurite gradual, având o țintă de cel puțin 100.000 ha pentru următorii 10 ani, prin plantarea pe terenuri publice și restabilirea perdelelor forestiere a fâșiilor riverane de protecție și a terenurilor agricole;
 • Reducerea barierele administrative și crearea mecanisme de subvenționare pentru înființarea de plantații forestiere pe terenuri private;
 • Consolidarea regulile de extragere a zăcămintelor naturale, găsind un echilibru între nevoile societății în resurse naturale și o abordare ecologică a operațiunilor de valorificare a zăcămintelor naturale.

Amintim că Parlamentul se convoacă vineri, 6 august curent, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia Natalia Gavrilița va urma să solicite vot de încredere de la deputați pentru învestirea Guvernului. Ședința va începe la ora 10:00 și va fi transmisă în direct de colegii de la Rlive.md (TV).

Programul de activitate și lista Guvernului vor fi dezbătute la ședința din plen și Parlamentul va acorda încredere garniturii Cabinetului de miniștri cu votul majorității deputaților aleși. În contextul în care candidatura la funcția de prim-ministră a fost înaintată de PAS, formațiune cu majoritate parlamentară, cel mai probabil de săptămâna viitoare să avem deja un Executiv.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:28 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Alte 1289 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.053 în rândul persoanelor nevaccinate. Potrivit informațiilor, din numărul total de cazuri, 13 sunt de import: 3-Germania, 3-România, 2-Rusia, 1-Turcia, 1-Ucraina, 1-Bulgaria, 1-Cehia, 1-SUA.

În total au fost efectuate 11056, dintre care 3592 – teste Rapid-Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 279143.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1617 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 131 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 4.824 persoane, iar 16.572 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 6.560: Femeie de 32 de ani din r. Florești, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, tahicardie.

Deces 6.561: Femeie de 82 de ani din r. Anenii Noi, internată în IMSP „Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație, anemie.

Deces 6.562: Bărbat de 54 de ani din mun. Chișinău. Deces la domiciliu, refuz de spitalizare. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială.

Deces 6.563: Femeie de 68 de ani din r. Cantemir, internată în SR. Cahul.

Deces 6.564: Bărbat de 44 de ani din mun. Bălți, internat în SC. Bălți. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 6.565: Bărbat de 67 de ani din r. Ialoveni, internat în IMSP Institutul de Ftiziopneumologie ,,Chiril Draganiuc”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.566: Femeie de 65 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.567: Femeie de 70 de ani din regiunea transnistreannă. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.568: Bărbat de 93 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 6.569: Bărbat de 36 de ani din mun. Bălți, internat în SC. Bălți. Comorbidități: obezitate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române