Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Chiar dacă vor fi 13 și nu 9 ministere, Gavrilița spune că nu se vor majora cheltuielile în viitorul Guvern

04 Aug. 2021, 09:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 09:11 // Actualitate //  Petru Beregoi

Premierul desemnat, Natalia Gavrilița susține că, odată cu majorarea numărului ministerelor, de la 9 la 13, cheltuielile nu vor crește, însă divizarea acestor entități a fost necesară prin faptul că „domeniile de activitate sunt prea vaste și necesită o abordare profesionistă”.

Premierul desemnat spune că formula de reorganizare a executivului de pe timpul Guvernului Filip nu mai este potrivită realității. În condițiile pandemiei, argumentează Gavrilița, s-a impus divizarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în două entități distincte pentru că responsabilitățile sunt mult prea mari pentru un singur ministru.

„Fiecare ministru va veni cu o listă a priorităților, cu lista personalului necesar și ulterior vom opera o reorganizare în cadrul ministerului. La o primă etapă nu vom disponibiliza personalul, cu excepția funcțiilor politice, dar ulterior, ar putea fi mai mulți secretari de stat. Totuși, numărul general de angajați per domeniu nu va crește, pentru că nu dorim să creștem cheltuielile”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

De asemenea, Gavrilița și-a exprimat certitudinea că echipa pe care și-a ales-o este incoruptibilă și profesionistă și va reuși să pună în aplicare programul de guvernare asumat.

„Am încredere în această echipă. Unul din criteriile în baza căruia s-a făcut selecția este integritatea. Evident, am discutat despre experiența persoanei. Multe persoane sunt cunoscute și și-au demonstrat integritatea chiar și pe timpul lui Plahotniuc. Sunt cei mai potriviți oameni pentru aceste funcții, sunt persoane care au experiență în domeniul public și sunt oameni respectați în domeniile lor de activitate”, a mai spus Gavrilița.

Premierul desemnat mai spune că nu mizează decât pe voturile PAS în Parlament, iar din acest motiv nu va chema la consultări celelalte fracțiuni parlamentare.

„Cu PAS deja am avut consultări. Nu vom merge la consultări cu celelalte fracțiuni parlamentare pentru că cu fracțiunea Șor nu avem ce discuta. Nu avem ce discuta cu un partid denumit cu numele beneficiarului furtului miliardului, iar cu blocul PCRM-PSRM nu vom discuta pentru că ei deja au spus că nu ne vor vota”, a spus Natalia Gavilița.

Amintim că, ieri Biroul Permanent al Parlamentului s-a întrunit în ședință pentru a decide convocarea ședinței plenare a Legislativului pentru vineri, 6 august. Agenda ședinței include proiectul privind  acordarea votului de încredere Programului de activitate și a echipei guvernamentale conduse de Natalia Gavrilița.

Tot ieri, Natalia Gavrilița și-a anunțat garnitura guvernamentală, unde se regăsesc 13 ministere datorită divizării unora și creării unuia nou.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 05:30 // Economie //  Mădălina Sorokovsky

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat primul infografic informativ din cele 20, care reprezintă dinamica livrărilor de produse petroliere în Republica Moldova în perioada 2019-2020, scrie Bani.md.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul acestora de la principalii furnizori din regiune. Conform datelor statistice ale ANRE elaborate în baza rapoartelor prezentate de companiile licențiate și importurilor înregistrate de Serviciul Vamal, România este principal furnizor de produse petroliere în RM, urmat de Federația Rusă, Bulgaria, Serbia și Belarus.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române