Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Ciocoi: Am avut presiuni din partea tuturor partidelor

09 Iun. 2021, 21:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
09 Iun. 2021, 21:49 // Politica //  Cristina Vlah

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a acuzat presiune politică din partea mai multor partide, privind un proiect de Hotărâre de Guvern, informează Realitatea.md. Proiectul viza modificarea standardelor de calitate a asfaltului pentru drumuri.

„Asupra unui subiect am avut presiuni din toate partidele, de la stânga la dreapta și am fost nevoit să opun rezistență din simplul motiv că nu îmi venea să cred: era un subiect, care a fost consensual pentru toate partidele – calitatea asfaltului la standardele europene.

Mi s-a cerut ca Guvernul să adopte o Hotărâre, prin care să pună un moratoriu pentru privind calitatea europeană a asfaltului. Era un proiect votat, care a intrat în vigoare la începutul anului curent, din motiv că a tot fost amânat. Presiunile au venit și de la PAS, și de la PSRM, și de la Platforma DA. Mă sunau personal și deputați”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

De asemenea, el nu exclude că și unii miniștri sunt supuși unor presiuni politice din exterior, în privința unor proiecte ale Guvernului, pentru ca unii politicieni să-și rezolve problemele în favoarea lor.

Realitatea.md menționează că proiectul, care a stârnit aceste reacții, vizează trecerea la standarde europene calitatea materialului asfaltic procurat de către autorități pentru drumurile din țară. Acest lucru și l-a asumat țara noastră când a semnat Acordul de Asociere dintre R Moldova și UE. Printr-o Hotărâre de Guvern Nr. 913 din 25.07.2016, a fost aprobată Reglementarea tehnică cu privire la cerințele minime pentru comercializarea produselor pentru construcții. Dar pentru acest lucru s-a oferit timp de 4 ani, ca să se treacă lin la aceste norme, iar începând cu 1 ianuarie 2021 toți cei implicați în procesul de asfaltare sunt obligați să respecte noile cerințe. În acest context, Aureliu Ciocoi, acuză de lobbism puternic din partea unor companii comerciale, care pun presiuni pe Guvern prin intermediul politicienilor.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.