Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.6907%
 • USD
  17.9777
  0.2993%
 • RUB
  0.2472
  0.8091%
 • RON
  4.3585
  0.6562%
 • UAH
  0.6591
  0.2731%

Companiilor aeriene europene le sunt INTERZISE zborurile în spațiul aerian al Belarusului

03 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
03 Iun. 2021, 14:37 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) a interzis zborurile în spațiul aerian al Belarusului, cu excepția cazurilor în care zborul este „necesar pentru o operare sigură în circumstanțe neprevăzute”. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții EASA. 

În acest fel, agenția dorește să reducă riscul potențial pentru pasageri și echipaj, care poate apărea ca urmare a zborurilor în spațiul aerian al Belarusului.

„Acest lucru s-a întâmplat după ce a avut loc incidentul cu implicarea zborului Ryanair FR4978 din 23 mai 2021”, menționează reprezentanții.

Potrivit surselor, aceste măsuri trebuie să fie puse în aplicare în termen de două zile de la data intrării în vigoare a directivei.

 • Pe 23 mai, avionul Ryanair, cursa Atena-Vilnius a aterizat de urgență la Minsk după un mesaj despre prezența unei bombe la bord.
 • După aceea, autoritățile din Belarus l-au reținut pe fondatorul canalului de opoziției, Telegram NEXTA Roman Protasevici, care zbura în acest avion. 
 • Ucraina a oprit complet zborurile cu Belarus începând cu miezul nopții din 26 mai. Ulterior, companiilor aeriene și aeronavelor ucrainene li s-a interzis zborul în spațiul aerian al Republicii Belarus.
 • Uniunea Europeană a început să lucreze la noi măsuri restrictive împotriva autorităților din Belarus.
 • Situația aterizării forțate a avionului va fi investigată de Organizația Aviației Civile Internaționale.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 22:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 22:23 // Actualitate //  Cristina Vlah

Trei cetățeni ai Republicii Moldova au decedat azi într-un accident produs în orașul Huedin, județul Cluj, România, informează Realitatea.md.

Aceștia se aflau într-un autoturism, iar la momentul impactului la volan se afla un bărbat de 29 de ani. În interior erau alți trei pasageri, o femeie de 30 de ani și doi minori de circa 6, respectiv 10 ani.

De cealaltă parte, conducătorul camionului implicat în accident este un bărbat în vârstă de 46 de ani, din orașul Aleșd, județul Bihor. Împrejurările și cauzele vor fi stabilite din datele rezultate la finalizarea anchetei în derulare, anunță Poliția Cluj.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre producerea miercuri după-amiază a unui accident rutier în apropierea orașului Huedin, județul Cluj, cu implicarea unui automobil și a unui camion, soldat cu decesul a trei cetățeni ai Republicii Moldova – 2 adulți și un minor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, o femeie în vârstă de 29 de ani și un copil în vârstă de 6 ani.

A patra persoană, cetățean moldovean, din automobilul implicat în accident, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Băiatul este conștient, fiindu-i oferite îngrijiri medicale.

Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române pentru obținerea informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și contactarea famiilor îndoliate.