Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Crearea unei platforme unice de comerț online pentru micii producători agricoli, ar putea spori vânzările acestora

08 Oct. 2021, 17:52
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
08 Oct. 2021, 17:52 // Economie //  Realitatea.md

În Republica Moldova, crearea unei platforme unice de comerț online pentru micii producători agricoli, ar putea spori vânzările și îmbunătăți accesul la piețe, asigurând astfel, creșterea și competivitatea economică. Migranții reveniți în țară, de asemenea, ar putea să beneficieze și să devină agenți ai schimbării, datorită deprinderilor de utilizare a soluțiilor digitale, servind drept modele pentru ceilalți producători, care încă rămân reticenți față de adoptarea și utilizarea soluțiilor online.

Acestea sunt principalele concluzii ale primului studiu de fezabilitate privind dezvoltarea unei platforme e-comerț pentru producătorii agricoli mici și mijlocii din țara Republica Moldova, inclusiv a migranților reveniți în țară.

Potrivit cercetării, platforma de comerț online, ar reprezenta opțiunea sigură pentru producătorii agricoli mici de a-și vinde recolta, de a-și majora profitul și de a-și minimiza dependența de multiplii intermediari, acest fapt fiind indispensabil, în contextul pandemiei Covid-19, care a evidențiat vulnerabilitățile economiei naționale, fermierii fiind rupți de piața de desfacere și rămași practic, fără surse de venit.

„Republica Moldova dispune de cunoștințe tehnice, capacități și întregul potențial pentru elaborarea sau dezvoltarea platformelor de comerț online, conform necesităților producătorilor și realităților pieței de consum”, a declarat Victor Guzun, expert FAO în domeniul businessului digital și co-autor al studiului.

„O platformă comună de vânzări online de tip marketplace ar avea șanse de succes mai mare, decât o multitudine de magazine online a fiecărui producător în parte. Platforma unică ar putea asigura o eficiență mai mare din punct de vedere a promovării, gestionării, întreținerii și dezvoltării continue.”

Prezentul studiu a analizat implementarea unei soluții dezvoltate de la zero și a unei soluții bazate pe una din platformele existente în țară. De asemenea, au fost analizate provocările și constrângerile cu privire la operarea platformelor existente, propunând un portofoliu de intervenții necesare pentru a asigura succesul platformelor noi sau existente, se specifică în comunicatul transmis de organizație.

„Cercetarea arată că cea mai mare parte a micilor producători agricoli nu dispun de abilitățile necesare pentru desfășurarea comerțului online, ceea ce înseamnă că trebuie să se acorde o atenție sporită educației digitale – factor decisiv în reușita vânzărilor din mediul online”, a concluzionat Jana Midoni, coordonatoarea proiectului.

„Pentru a sprijini dezvoltarea abilităților, intenționăm să lansăm o serie de podcast-uri educaționale pentru migranții reveniți în țară și sunt angajați în afaceri agricole, precum și să oferim instruire în mass-media digitală.”

Studiul a fost realizat în perioada iulie-august a anului curent, având la bază 28 de interviuri cu diverși producători, membri ai comunității de producători agricoli mici și mijlocii.

„Producătorii agricoli, intervievați în cadrul acestui studiu, susțin ideea de a crea o platformă unică de comerț și există un consens asupra perspectivelor de creștere a vânzărilor online, deși în prezent cantitățile de produse agroalimentare tranzacționate prin această metodă rămân infime”, a subliniat Adrian Cojocaru, expert FAO în domeniul piețelor agricole și co-autor al studiului.

„Această stare de lucruri este cauzată, în primul rând, de faptul că în Republica Moldova practic lipsește infrastructura logistică necesară pentru ca produsele alimentare să ajungă de la producător la cumpărător în stare satisfăcătoare, fiind asigurată calitatea și siguranța alimentului, dar și un preț rezonabil al livrării. Astfel, pentru ca platforma online propriu-zisă să fie funcțională, studiul prevede implementarea unui șir de intervenții care vor asigura dezvoltarea durabilă a comerțului online, atât pentru produsele alimentare cât și pentru cele non-alimentare.”

FAO Moldova caută continuu posibilități de a sprijini micii producători agricoli, inclusiv prin adoptarea instrumentelor și tehnologiilor digitale.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 14:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 14:53 // Societate //  Realitatea.md

În cadrul unui briefing de presă, candidata partidului politic „ȘOR”, Marina Tauber a transmis un mesaj către președinta țării, Maia Sandu. Tauber a menționat că statul nostru a devenit dictatorial și a asociat-o pe Sandu ca fiind „Lukașenko în fustă”. Pentru anularea alegerilor din municipiul Bălți și excluderea ei din cursa electorală, vicepreședinta, Partidul Politic “ȘOR” dă vina pe guvernare.

„Vreau să înțelegeți că acesta este un război. Este un război matur. În acest război vor fi neapărat învingători și înfrânți. Vă dau asigurări că  cei învinși veți fi voi. Vă asigur că noi o să facem tot posibilul ca fiecare dintre voi să răspundă conform legii pentru tot. Eu cu plăcere voi constat peste ceva timp că noi am reușit.. 

Să știți că mecanismul a fost pornit, iar drum de întoarcere nu este. Cum a spus președintele partidului, a început demontarea voastră. La rândul meu și din partea întregului partid vreau să-mi iau rămas bun. Voi nu mai existați și cum se spune, despre morți se vorbește sau doar de bine sau nu se vorbește deloc, a declarat Marina Tauber.

Amintim că în această dimineață, 5 decembrie, magistrații Curții de Apel Bălți au decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Judecătorii au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală