Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

CSM a dat acordul să fie modificată legea de funcționare a acestei entități, dar a remis și unele recomandări

20 Aug. 2021, 11:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Aug. 2021, 11:31 // Politica //  Petru Beregoi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă, votată în prima lectură privind modificarea legii CSM, însă a venit și cu unele recomandări, care ar trebui incluse în proiect, când va fi examinat în lectura a doua și cea finală.

Astfel, CSM propune ca președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul Justiției şi procurorul general, care sunt membri de drept să fie excluși din componența Consiliului, așa cum a recomandat și Comisia de la Veneția în anul 2020. Argumentul invocat: pentru a asigura depolitizarea puterii judecătorești și pentru a asigura principiul independenței sistemului judecătoresc în acest sens.

Totodată, CSM pledează pentru menținerea calității de membru de drept al Consiliului a președintelui Curții Supreme de Justiție, care deține statut de judecător și prin prisma competențelor deținute este inițiat cu situația din sistemul judecătoresc, activitatea judecătorilor, informația aceasta fiind extrem de utilă pentru activitatea CSM-ului. De aceste opinii urmează să se țină cont la modificarea Constituției la capitolul dat.

CSM susține propunerea ca membrii Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari să fie numiți de Parlament cu votul a 3/5 din deputații aleși. Or, aceste propuneri intră în concordanță cu Avizul Amicus Curiae întocmit de Comisia de la Veneția din 16 noiembrie 2020, prin care s-a reiterat că mandatul profesorilor titulari în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie cu votul a trei cincimi din deputații aleși.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că pentru a respecta mai bine proporționalitatea, echitatea și reprezentativitatea judecătorilor din fiecare nivel de instanță, numărul judecătorilor aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor ar trebui să fie în felul următor: 3 judecători din cadrul judecătoriilor, 2 judecători din cadrul Curților de Apel și un judecător din cadrul Curții Supreme de Justiție.

În proiectul de lege se propune patru din cadrul judecătoriilor, unul din cadrul curților de apel și unul din cadrul Curții Supreme de Justiție.

Cu referire la alin. (6) din proiectul de lege „La solicitare, candidații beneficiază de reducerea cu 50% a sarcinii de muncă pe perioada campaniei”, Consiliul Superior al Magistraturii susține că această scutire ar crea un impas în vederea supra-solicitării volumului de lucru în cadrul judecătoriei vizate și astfel, va avea de suferit, atât corpul judecătoresc, cât și justițiabilii. Drept alternativă, CSM propune ca ultima propoziție din acest aliniat să fie substituită cu dispoziția „Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor sunt în drept să difuzeze în rândul judecătorilor pliante cu planul de activitate în CSM pe care și-l propun spre implementare, inclusiv prin publicarea acestora pe pagina web a CSM-ului”.

Referitor la lit. a) alin. (1) articolul 82 prin care se propune ca la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, această propunere „nu poate fi acceptată în contextul în care potrivit prevederilor alin. (1) art. 10 Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, judecătorii din cadrul judecătoriilor pot fi aleși în Colegiul disciplinar doar în cazul în care au vechime în muncă în funcția de judecător de cel puțin 6 ani”.

„Astfel, vechime în muncă în funcţia de judecător de cel puţin 6 ani, este  necesară și pentru candidații la funcția de membru al CSM-ului, care este organul de autoadministrare judecătorească și prin efectul legii deține competența să verifice legalitatea hotărârilor Colegiului disciplinar. Totodată, prin alin. (2) art. 116 din Constituția Republicii Moldova este instituită prevederea ca judecătorii care au susţinut concursul sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, stabilit în condiţiile legii. Respectiv, pot apărea situații în care un judecător cu o experiență de 3 ani de vechime în munca va accede în CSM, iar ulterior nu va fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii vine cu propunerea de a înlocui termenul la vechimea în funcția de judecător de cel puțin 6 ani efectiv lucrați. Astfel, se va asigura un echilibru între experiența de muncă acumulată și cunoștințele bazate pe o practică reală în vederea autoadministrării sistemului judecătoresc”, se arată în recomandarea CSM.

De asemenea, Consiliu a venit cu o recomandare și în partea ce ține de Adunarea generală a judecătorilor, prin care propune ca aceasta să fie considerată deliberativă dacă numărul de judecători participanți este de cel puțin 2/3 din numărul  judecătorilor în exercițiu.

„Această propunere vine în concordanță și cu criteriile de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, cu privire la care, în proiect se propune să fie numiți de Parlament cu votul a 3/5 din deputații aleși. Prezența judecătorilor la Adunarea Generală a Judecătorilor prin teleconferință, ar permite în situații de pandemie de a desfășura Adunarea, însă această posibilitate ar trebui decisă nemijlocit de către membrii CSM-ului, în contextul circumstanțelor de fapt sau a situației epidemiologice din țară”, se mai precizează în recomandările CSM.

Amintim că, la 13 august curent, deputații majorității parlamentare a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii CSM, iar în această săptămână a fost supus dezbaterilor publice inițiativa legislativă, unde experții în drept, judecătorii, deputații și societatea civilă s-au dat cu părerea și au venit cu recomandări, pentru a îmbunătăți proiectul.

Realitatea Live

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
27 Mai 2022, 18:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 18:25 // În Lume //  Valentina Buză

Naţiunile din Grupul G7 (cele mai puternice economii ale lumii) au decis, vineri, oprirea subvenţiilor pentru proiecte în străinătate cu sisteme de energie fosilă şi reducerea semnificativă până în 2035 a producţiei de electricitate din surse poluante.

„Asumăm angajamentul de a opri, până la sfârşitul anului 2022, orice nou ajutor public direct la nivel internaţional pentru proiecte în sectorul energiilor fosile fără echipamente pentru capturarea dioxidului de carbon”, a anunţat Grupul naţiunilor puternic industrializate G7 la finalul reuniunii miniştrilor Economiei, Energiei şi Climei, desfăşurată la Berlin.

De asemenea, statele membre G7 s-au angajat să reducă semnificativ utilizarea combustibililor fosili în sectorul intern pentru producţia de electricitate „până în anul 2035″, în cadrul eforturilor pentru contracararea încălzării climei prin renunţarea treptată la utilizarea cărbunelui.

Reprezentanții G7 nu au stabilit însă o dată calendaristică pentru a face posibilă eliminarea treptată a energiei alimentată cu cărbune. Aceștia au declarat totuși în mod comun că actuala criza energetică cauzată de războiul pornit de Rusia în Ucraina nu ar trebui să stopeze eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Angajamentul, publicat la sfârșitul a trei zile de discuții ale Grupului G7 de la Berlin, a fost mai slab decât o versiune anterioară a comunicatului final văzut de Reuters, care includea o țintă de a pune capăt producției de energie electrică pe cărbune fără încetare până în 2030.

Surse familiare cu discuțiile au spus că Japonia și Statele Unite au indicat ambele că nu pot susține această dată.

Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2 în atmosferă, iar utilizarea acestuia trebuie să scadă dacă lumea vrea să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, precizează ONU în rapoartele sale despre efectele încălzirii globale.

Grupul G7 s-a întâlnit pe fundalul creșterii în spirală a costurilor energiei și al îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu combustibili din cauza războiului din Ucraina. Conflictul a declanșat o luptă între unele țări pentru a cumpăra mai mulți combustibili fosili non-ruși și pentru a arde cărbune ca să reducă dependența lor de aprovizionarea cu energie din Rusia.

„Înlocuirea combustibililor fosili din Rusia a dominat dezbaterile politice și acțiunile guvernului în ultimele săptămâni și luni”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, într-o conferință de presă de vineri.

„Dar trebuie să ne fie clar că provocările generației noastre politice în ceea ce privește încălzirea globală nu vor dispărea dacă ne concentrăm doar asupra prezentului”, a mai spus Habeck, precizând și că „timpul se scurge, literalmente”.

G7 și-a propus, de asemenea, să înceapă să raporteze public anul viitor despre modul în care țările își îndeplinesc angajamentele de a pune capăt subvențiilor „ineficiente” pentru combustibilii fosili până în 2025.

G7 s-a angajat, de asemenea, să ia măsuri ambițioase împotriva poluării cu plastic și să sporească eforturile naționale de conservare sau protejare a cel puțin 30% din propriile zone de coastă și marine până în 2030.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală