Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

CSP se convoacă azi în ședință extraordinară pentru a selecta un candidat la funcția de procuror general interimar

06 Oct. 2021, 07:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 07:09 // Actualitate //  Realitatea.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește miercuri, 6 octombrie curent, la ora 10:00, în ședință extraordinară pentru a selecta un candidat la funcția de procuror general interimar. Legea cu privire la Procuratură prevede că asta se poate întâmpla în cinci zile, însă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat urgența prin faptul că atât procurorul general, cât și adjuncții săi au fost suspendați. 

Decizia de a fi convocat azi CSP a fost luată după ce aseară nu au avut cvorum. Au lipsit patru membri. „Am constatat că nu avem cvorum. Suntem șapte persoane, respectiv, am convocat ședința Consiliului pentru mâine la ora 10.00. La ora 08.00, cineva din cadrul Consiliului, care activează permanent, va depune o cerere oficială la aparatul Consiliului și va solicita ca să fie invitați ceilalți membri ai Consiliului”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Întrebat de jurnaliști, ministrul a dezvăluit doar că s-a reușit un schimb de opinii privind procurorul care ar putea să exercite interimatul funcției, însă a evitat de mai multe ori să dea vreun nume, argumentând că nu are acordul colegilor. La insistența de a spune cel puțin ce propunere de candidatură a avut el, la fel a evitat să dea vreun nume.

VIDEO CSP se întrunește de urgență seara!
Va fi propus/numit un procuror general interimar.
Se vehiculează un nume!

Amintim că, după ce CSP a desemnat un procuror care să investigheze ilegalitățile despre care a susținut deputatul PAS Lilian Carp, precum că le-ar fi comis Alexandr Stoianoglo, Victor Furtuna imediat a inițiat o urmărire penală. Aseară au avut loc percheziții în biroul procurorului general suspendat și acasă la el. Ulterior, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind escortat în izolatorul de detenție provizorie.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 17:44 // Societate //  Valentina Buză

Vântul a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. La Bălți, furtuna a doborât câțiva copaci. Pe strada Ștefan cel Mare 160, un bărbat a fost la un pas de moarte, după ce un plop a căzut chiar lângă el. Acesta s-a ales cu o lovitură de creangă și o sperietură zdravănă, scrie nordnews.

„Eu în toată seara mă plimb cu nepoții aici, în toată seara scârțâie crengile și nu știi care va cădea în cap. Aseară, la ora 02.40, chiar în cap mi-a căzut. El e putred în pământ, numai coaja e verde, el trebuie tăiat și acei plopi trebuie tăiați”, a declarat Oleg Onufriev, locuitor al orașului.

Bărbatul spune că pe această stradă sunt mai mulți copaci putreziți. Cei care au împiedicat tăierea lor au fost câțiva activiști civici.

„Noi trăim în oraș, nu în pădure. Trebuie de făcut frumos, trebuie de curățit copacii. Pun piedici ecologiștii. Oamenii de acolo se tem să dea autorizație pentru a tăia o creangă pe sub care nu mai poți să treci”, a adăugat bărbatul.

Din cauza copacului doborât, mai multe întreprinderi din preajmă au rămas fără curent electric.

„Cineva trebuie să monitorizeze acest lucru. Din cauza asta nu trebuie să sufere întreprinderile care au de lucru. Acum, procesul de muncă s-a oprit din cauza că a căzut un copac. Într-adevăr, copacul trebuia demult tăiat, este periculos. Trebuie de monitorizat”, a spus Serghei Volc, antreprenor.

Pentru defrișarea copacilor bătrâni din acest sector ar exista deja și o autorizație, doar că cei de la întreprinderea municipală „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, nu se grăbesc să o facă.

„Este decizia pentru a întreprinde toate măsurile necesare, defrișare, îmbunătățire și așa mai departe. Din păcate, până în prezent, întreprinderea de resort nu a reușit să întreprindă măsurile necesare”, a spus Denis Negrean, angajat.

Șefa întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, Svetlana Novicova, a refuzat să ne ofere un comentariu, deși, de dimineață, s-a arătat dispusă să vorbească cu presa. Întrebată de ce nu au fost tăiați copacii avariați, aceasta ne-a închis telefonul.

—De dimineață, erați dispusă să ne dați un comentariu.

—Acum nu vreau să dau.

Locuitorii spun că orașul este plin de copaci care sunt gata să cadă chiar și la o adiere de vânt. Iar autoritățile nu fac nimic pentru a preveni asemenea accidente.

„Trebuie să aibă grijă de asta, bine că nu a omorât pe nimeni.”

„Nu este primul caz. Anterior a căzut un brad, bine că nu a accidentat pe nimeni”, au spus oamenii.

Iar în orașul Edineț, un gard metalic a căzut peste o conductă de gaz. În consecință aceasta a fost avariată.

Amintim că, meteorologii au emis cod galben de vânt puternic, valabil pe întreg teritoriul țării până în seara zilei de astăzi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală