Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Cu mașini din anii ‘​90 sau cu boliduri de zeci de mii de euro! Candidații AUR la parlamentare, trăiesc vremuri bune

09 Iul. 2021, 17:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
09 Iul. 2021, 17:17 // Politica //  Realitatea.md

Unii cu două sau chiar trei mașini și cu garaje, în timp ce alții sunt cu „buzunarele goale”. Vorbim despre primii șase candidați din partea Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor” care aspiră la un fotoliu de deputat în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

În timp ce liderul acestora, Vlad Bilețchi se bucură de un singur automobil, alți membri ai formațiunii declară mașini fabricate în anii ‘​90.

Cel puțin asta reiese din declarațiile de avere, pentru perioada 2019 – 2021, prezentate la Comisia Electorală Centrală.

Realitatea.md a analizat documentele și vă prezintă o scurtă informație.

Victoria Grosu-Vremeș

Cu numărul 1 pe listele AUR la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, stabilită în Italia de mai de cinci ani, Victoria Grosu-Vremeș se pare că nu și-a adunat încă bani suficienți pentru un automobil.

În declarația sa de avere depusă la CEC, economista originară din satul Lozova, raionul Strășeni, nu indică nici un automobil și chiar nici o casă de locuit.

În schimb aceasta și-a indicat salariul primit de la o companie internațțională, în perioada anilor 2019-2020.

Vlad Bilețchi

În schimb, liderul formațiunii AUR, economist și jurist de profesie, se bucură de un automobil. Bilețchi indică că este proprietarul unui Volkswagen passat, fabricat în anul 2016.

Acesta l-ar fi cumpărat abia trei ani mai târziu și ar fi scos din buzunar mai puțin de 10 000 de euro.

Am dat un search pe un site de anunțuri din Republica Moldova unde am stabilit că, în prezent, pentru un automobil de model Volkswagen Passat, fabricat în perioada 2015-2017, e nevoie să scoți din buzunar în jur de 13 000 de euro.

Ce alte bunuri mai indică la CEC, Vlad Bilețchi, puteți afla AICI.

Valeriu Munteanu

Juristul originar din Floreni, Anenii Noi, dar și lider al Partidului Uniunea Salvați Basarabia(USB), Valeriu Munteanu, se bucură de două automobile.

Fostul ministru al Mediului în Guvernul Streleț și membru al Partidului Liberal, și-a achiziționat un Volvo XC90 fabricat în anul 2009, perioadă în care deținea funcția de ministru al Mediului.

Pentru acest automobil, Munteanu ar fi scos din buzunar în 2015, puțin peste 7 000 de euro.

De asemenea, membrul AUR la parlamentare, mai are în proprietate și un automobil de model Skoda Octavia, fabricat în anul 2014.

Munteanu ar fi cumpărat acest automobil în anul 2017, potrivit declarației de avere depusă la CEC, cu aproape 5 000 de euro.

Dorin Chirtoacă

Nu se plânge pe averea sa nici fostul primar al Capitalei, membru al Partidului Liberal, candidat pe listele AUR la scrutinul parlamentar, Dorin Chirtoacă.

Chirtoacă deține un Opel, fabricat în anul 1993, pe care și l-a procurat în anul 2003. Chirtoacă ar fi scos din buzunar pentru această mașină aproape 30 000 lei.

În declarația de avere depusă la CEC, Chirtoacă mai indică și un BMW, fabricat în 1997 pe care l-a cumpărat în 2012, perioadă în care deținea funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Acest automobil, potrivit declarației, i-ar fi fost dat în folosință în baza unui contract. Valoarea automobilului ar fi de aproape 100 000 lei.

În prezent, o mașină la fel ca cea a lui Chirtoacă, pe piața auto din Moldova ajunge să coste peste 3 000 de euro, iar prețul acesteia poate ajunge și chiar la 6 000 de euro.

Între timp, Chirtoacă se mai bucură și de trei garajuri pe care le-ar fi primit drept moștenire în anul 2014.

Tatiana Potîng

Fostul președintele interimar al Partidului Popular Românesc, în prezent, aspirant la funcția de deputat pe listele AUR, Tatiana Potîng este aproape cu „buzunarele goale”.

Fiind profesor la Institutul de Filologie Română, Potîng nu indică nici un automobil în declarația sa de avere depusă la CEC, în schimb indică o locuință.

Igor Hîncu

Între timp, colegul de partid, inginer de profesie, Igor Hîncu se bucură de tocmai trei automobile.

Este vorba despre un Opel Combo, fabricat în anul 2007, pe care și l-a cumpărat înn 2012. Pentru acest automobil, ar fi scos din buzunar aproape 100 000 lei.

De asemenea, Hîncu mai are și un Ford Kuga, fabricat în 2014, dar cumpărat în 2017. Pentru acest vehicul, din buzunar s-a scos nici mai mult, nici mai puțin de 100 000 lei.

Fiind proprietarul a două SRL-uri, Hîncu se mai plimbă și cu o Toyota Prius din 2013 pe care ar fi luat-o anul trecut la preț de aproximativ 6 000 de dolari.

Ce alte bunuri mai indică membrul Platformei „DA” în declarația de avere aflați AICI.

————————————————————————————————————————

Realitatea.md amintește că, până la alegerile parlamentare anticipate au mai rămas 2 zile.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate