Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Curțile blocurilor de locuit se schimbă la față. Sunt instalate TERENURI de joacă pentru copii

22 Iul. 2021, 10:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Iul. 2021, 10:31 // Societate //  Valentina Buză

Instalarea terenurilor de joacă pentru copii, fitness/workout în curțiile blocurilor de locuințe este în proces de desfășurare. Astfel, în cadrul proiectului municipal „Curtea Confortabilă” vor fi amenajate 35 de curți de bloc, câte șapte în fiecare sector al Capitalei.

Potrivit municipalității, în prezent continuă lucrările de amenajare/instalare a terenurilor de joacă pentru copii, fitness/workout în curțiile blocurilor de locuințe.

Sectorul Rîșcani:

 • Strada Alecu Russo 7/2, 11/2, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de fitness/workout și urmează a fi instalat și teren de joacă.
 • Strada Kiev 4/2, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de fitness/workout.
 • Strada B. Voievod 6/4, au fost încheiate lucrările de amenajare a terenului de joacă.
 • Strada M. Basarab 5/5, au fost executate lucrări de amenajare a terenului de joacă în proporție de 70 % și urmează a fi instalate elementele de joacă.
 • Strada Kiev 16/1, au fost executate lucrări de demontare a elementelor vechi și nivelarea terenului, totodată, a fost instalată bordura la terenul de joacă.
 • Strada N. Dimo 29/3, au fost demontate elementele vechi cu nivelarea terenului pentru instalarea echipamentelor de fitness/workout.
Sectorul Ciocana:
 • Strada Voluntarilor 12, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de fitness/workout.
 • Strada M. Spătaru 23, au fost executate lucrări de instalare a bordurii și pietrișului la complexul workout. Au fost înglobate echipamentele de fitness.
Sectorul Buiucani:
 • Strada O. Ghibu 9, au fost executate lucrări de nivelare/pregătire a terenului pentru amenajare, totodată, a fost instalată bordura la terenul de joacă.
Sectorul Centru:
 • Strada G. Asachi 48/1, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de joacă.
 • Șoseaua Hîncești 55/3, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de joacă.
 • Strada Korolenko 3/2, au fost finalizate lucrările de amenajare a terenului de joacă.
 • Strada Ștefan cel Mare și Sfânt 62, a fost instalat deja noul teren de joacă.

Sectorul Botanica:

 • Strada Decebal 19, au fost demontate elementele vechi, au fost efectuate lucrări de nivelare/pregătire a terenului pentru amenajarea echipamentelor de fitness/workout, totodată, a fost instalată bordura.
 • Strada N. Zelinski, 22, au fost demontate elementele vechi și a fost pregătit terenul pentru amenajarea echipamentelor de fitness/workout.
 • Bulevardul Dacia, 60/1, la fel au fost demontate elementele vechi și pregătit terenul pentru amenajarea terenului de joacă.

Responsabilii spun că proiectul prevede și lucrări de reparație a căilor de acces, amenajarea locurilor de parcare.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid