Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Johnson & Johnson ar produce mai puțini anticorpi împotriva tulpinii Delta decât celelalte vaccinuri

22 Iul. 2021, 10:36
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 10:36 // Life //  Realitatea.md

Un studiu derulat de cercetători de la Universitatea din New York a semnalat o eficiență mai redusă împotriva tulpinii Delta a vaccinului în doză unică produs de Johnson & Johnson decât a celor pe bază de ARN mesager, care se administrează în două doze. Cu toate acestea, serul Johnson & Johnson oferă protecție împotriva variantei indiene.

Studiul de laborator a fost efectuat prin compararea nivelul de anticorpi dezvoltat de persoane care au primit vaccinul de la Moderna, pe cel de la Pfizer și de la Johnson & Johnson.

Dacă în cazul Moderna și Pfizer răspunsul imun, după administrarea schemei complete, a fost de trei ori mai mic la varianta Delta decât la varianta inițială de SARS-CoV-2, în cazul dozei unice Johnson & Johnson nivelul de anticorpi a fost de 5,4 ori mai mic.

Această diferență arată că serul J&J protejează mai puțin în cazul variantei Delta, dar, subliniază oamenii de știință, important este că protejează, iar administrarea sa generează răspuns imun împotriva acestei noi tulpini.

Dr. Ned Landau, cercetătorul care a condus acest studiu, a declarat pentru CNBC că rezultatele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson „ar trebui să ia în considerare” o a doua doză din același vaccin sau una de la Pfizer ori Moderna.

Există însă voci care pun la îndoială rezultatele – oameni de știință care nu sunt convinși de concluziile acestui studiu de laborator, desfășurat pe un număr mic de participanți – 27. Ei susțin că datele trebuie analizate de alți experți, independenți, din afara echipei care a derulat studiul, pentru a certifica rezultatul.

În plus, aceștia amintesc că vaccinul Johnson & Johnson a demonstrat că funcționează și protejează de formele grave ale bolii.

Amenințarea variantei Delta

Varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor noi din Statele Unite, dar și din vestul Europei. Studiile au arătat că este cu circa 50% mai infecțioasă decât varianta Alpha, descoperită prima dată în Marea Britanie, care devenise dominantă la începutul anului.

În urma secvențierilor desfășurate în România, INSP a confirmat până în prezent 101 cazuri cu varianta Delta. Patru dintre aceste persoane au decedat, toate fiind nevaccinate.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare a subliniat, într-o informare de presă, că vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, serul Pfizer/ BioNTech asigurând o protecție la spitalizare de 96%, iar AstraZeneca, de 92%. CNCAV nu a transmis date despre Johnson & Johnson și Moderna.

În România, 393.096 de persoane au primit vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 08:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu, scrie Bani.md.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice.

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie