Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Johnson & Johnson ar produce mai puțini anticorpi împotriva tulpinii Delta decât celelalte vaccinuri

22 Iul. 2021, 10:36
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 10:36 // Life //  Realitatea.md

Un studiu derulat de cercetători de la Universitatea din New York a semnalat o eficiență mai redusă împotriva tulpinii Delta a vaccinului în doză unică produs de Johnson & Johnson decât a celor pe bază de ARN mesager, care se administrează în două doze. Cu toate acestea, serul Johnson & Johnson oferă protecție împotriva variantei indiene.

Studiul de laborator a fost efectuat prin compararea nivelul de anticorpi dezvoltat de persoane care au primit vaccinul de la Moderna, pe cel de la Pfizer și de la Johnson & Johnson.

Dacă în cazul Moderna și Pfizer răspunsul imun, după administrarea schemei complete, a fost de trei ori mai mic la varianta Delta decât la varianta inițială de SARS-CoV-2, în cazul dozei unice Johnson & Johnson nivelul de anticorpi a fost de 5,4 ori mai mic.

Această diferență arată că serul J&J protejează mai puțin în cazul variantei Delta, dar, subliniază oamenii de știință, important este că protejează, iar administrarea sa generează răspuns imun împotriva acestei noi tulpini.

Dr. Ned Landau, cercetătorul care a condus acest studiu, a declarat pentru CNBC că rezultatele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson „ar trebui să ia în considerare” o a doua doză din același vaccin sau una de la Pfizer ori Moderna.

Există însă voci care pun la îndoială rezultatele – oameni de știință care nu sunt convinși de concluziile acestui studiu de laborator, desfășurat pe un număr mic de participanți – 27. Ei susțin că datele trebuie analizate de alți experți, independenți, din afara echipei care a derulat studiul, pentru a certifica rezultatul.

În plus, aceștia amintesc că vaccinul Johnson & Johnson a demonstrat că funcționează și protejează de formele grave ale bolii.

Amenințarea variantei Delta

Varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor noi din Statele Unite, dar și din vestul Europei. Studiile au arătat că este cu circa 50% mai infecțioasă decât varianta Alpha, descoperită prima dată în Marea Britanie, care devenise dominantă la începutul anului.

În urma secvențierilor desfășurate în România, INSP a confirmat până în prezent 101 cazuri cu varianta Delta. Patru dintre aceste persoane au decedat, toate fiind nevaccinate.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare a subliniat, într-o informare de presă, că vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, serul Pfizer/ BioNTech asigurând o protecție la spitalizare de 96%, iar AstraZeneca, de 92%. CNCAV nu a transmis date despre Johnson & Johnson și Moderna.

În România, 393.096 de persoane au primit vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid