Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Experţi epidemiologi, despre vaccinul Johnson& Johnson: E eficient împotriva tulpinelor Delta şi Lambda

16 Iul. 2021, 22:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
16 Iul. 2021, 22:24 // Societate //  Cristina Vlah

Experții în domeniul epidemiologiei susțin că noul vaccin adus în Republica Moldova Johnson& Johnson e la fel de eficient împotriva tulpinelor Delta şi Lambda a virusului Sars-Cov-2, informează Realitatea.md.

Șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv afirmă că acest vaccin e asemănător cu vaccinurile AstraZeneca şi Sputnik-V.

„Este obţinut prin acelaşi tip de platformă cu utilizarea vectorului viral şi e dezvoltat în baza adenovirusului 26. Dacă în cazul Sputnik – V se utilizează pentru prima doză adenovirusul 26 şi la a doua doză adenovirusul 5, în vaccinul Janssen/Johnson & Johnson avem doar adenovirusul 26 cu origine umană. Asta în condiţiile în care AstraZeneca utilizează adenovirus de origine animală”, a explicat Angela Paraschiv în cadrul unui interviu pentru postul TVR Moldova.

Experta în domeniu a mai menționat că vaccinurile care au fost dezvoltate, inclusiv serul Janssen/Johnson & Johnson, şi-au demonstrat eficienţa şi pentru variantele apărute, precum Delta, Lambda.

„Aceste tulpini sunt foarte agresive şi provoacă forme grave de boală.

La nivel global, avem doar 25% din populaţie imunizată, dar avem peste 180 mii de persoane care au fost protejate de infectare şi 1,2 milioane au fost protejate de spitalizare. Vedem ce se întâmplă în Rusia.

Medicii de acolo menţionează că dacă anul trecut, când se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era de 30%, acum, ei au o încărcătură de 70%, iar situaţia e foarte critică. Peste 80% din persoanele infectate au tulpina Delta”, a mai spus Angela Paraschiv.

Menționăm, că noul tip de vaccin a fost adus în dar țării noastre de către partenerii americani și a fost donat prin intermediul platformei Covax. În total, SUA a promis Republicii Moldova 500 000 de doze de vaccine Johnson & Johnson.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate