Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Experţi epidemiologi, despre vaccinul Johnson& Johnson: E eficient împotriva tulpinelor Delta şi Lambda

16 Iul. 2021, 22:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
16 Iul. 2021, 22:24 // Societate //  Cristina Vlah

Experții în domeniul epidemiologiei susțin că noul vaccin adus în Republica Moldova Johnson& Johnson e la fel de eficient împotriva tulpinelor Delta şi Lambda a virusului Sars-Cov-2, informează Realitatea.md.

Șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv afirmă că acest vaccin e asemănător cu vaccinurile AstraZeneca şi Sputnik-V.

„Este obţinut prin acelaşi tip de platformă cu utilizarea vectorului viral şi e dezvoltat în baza adenovirusului 26. Dacă în cazul Sputnik – V se utilizează pentru prima doză adenovirusul 26 şi la a doua doză adenovirusul 5, în vaccinul Janssen/Johnson & Johnson avem doar adenovirusul 26 cu origine umană. Asta în condiţiile în care AstraZeneca utilizează adenovirus de origine animală”, a explicat Angela Paraschiv în cadrul unui interviu pentru postul TVR Moldova.

Experta în domeniu a mai menționat că vaccinurile care au fost dezvoltate, inclusiv serul Janssen/Johnson & Johnson, şi-au demonstrat eficienţa şi pentru variantele apărute, precum Delta, Lambda.

„Aceste tulpini sunt foarte agresive şi provoacă forme grave de boală.

La nivel global, avem doar 25% din populaţie imunizată, dar avem peste 180 mii de persoane care au fost protejate de infectare şi 1,2 milioane au fost protejate de spitalizare. Vedem ce se întâmplă în Rusia.

Medicii de acolo menţionează că dacă anul trecut, când se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era de 30%, acum, ei au o încărcătură de 70%, iar situaţia e foarte critică. Peste 80% din persoanele infectate au tulpina Delta”, a mai spus Angela Paraschiv.

Menționăm, că noul tip de vaccin a fost adus în dar țării noastre de către partenerii americani și a fost donat prin intermediul platformei Covax. În total, SUA a promis Republicii Moldova 500 000 de doze de vaccine Johnson & Johnson.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău