Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Johnson & Johnson va fi administrat într-o singură doză. Unde vă puteți imuniza cu el în Moldova? Și alte detalii!

15 Iul. 2021, 14:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
15 Iul. 2021, 14:33 // Actualitate //  Realitatea.md

Lucruri neștiute despre vaccinul Johnson & Johnson

Vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19, donat de SUA Republicii Moldova, este asemănător cu AstraZeneca și Sputnik-V, doar că este administrat într-o singură doză. Reacțiile adverse în urma acestuia sunt foarte rare, adică se înregistrează un caz de cheaguri de sânge la 5 milioane de persoane. Mai multe detalii despre vaccin au fost oferite de Angela Paraschiv, șefa disciplinei de epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „N. Testemițanu”, în cadrul unui live.

„Vaccinul a început să fie administrat în SUA, ulterior a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, fiind deja administrate 20 de milioane de doze în 45 de țări. Este asemănător cu AstraZeneca și cu Sputnik-V, pentru că este obținut prin utilizarea aceleiași platforme. Este dezvoltat pe baza adenovirusului 26, la fel ca și Sputnik-V, al celui de origine umană, comparativ cu AstraZeneca – pe baza adenovirusului de origine animală – cimpanzeu. Se administrează într-o singură doză”, a explicat Angela Paraschiv.

Odată administrat, în timp de 14-15 zile, persoana este protejată, dar 100% după o perioadă de o lună. Totodată, epidemiologul nu poate vorbi de o protecție sigură de 8-12 luni, la niciun tip de vaccin, pentru că este nevoie de o monitorizare în timp. Cert este faptul că toate vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt eficiente împotriva noilor tulpini de Covid-19.

„Deși cazurile de infecție cu Covid-19 sunt în creșterea, numărul de decese este în descreștere. Necătând la faptul că persoana imunizată se infectează, ea face o formă ușoară și evită spitalizarea. Persoanele care nu sunt imunizate sunt în risc de a dezvolta forme grave”, a mai spus epidemiologul.

Cât despre efectele secundare, cum ar fi cheagurile de sânge sau trombozele, nu sunt un mit.  „Poate fi o reacție gravă un caz la 5 milioane de persoane. Sunt foarte rare. Asta în timp ce se înregistrează 2 cazuri de deces la 100 de persoane infectate. Raportul de beneficiu și risc al vaccinului…”

Astfel, odată ce s-au imunizat, persoanele sunt îndemnate să stea pe teritoriul punctului în care și-au administrat vaccinului circa 15-30 de minute, pentru ca personalul medical să-i poată acorda ajutorul medical necesar în caz de reacție adversă. Dacă reacția adversă apare după vaccinare, sub formă de edeme la picioare, dificultate în respirație, trebuie să se adreseze medicului de familie. „Sunt soluționate cu tratament. Nu este o îngrijorare”.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează persoanelor de la vârsta de 18 ani. În general, sunt îndemnați să se vaccineze în primul rând pacienții care mai au și alte boli, precum diabet zaharat, cancer, dar și imunitate compromisă. Un număr de doze vor fi disponibile în acest weekend la Cetatea Soroca.

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 05:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
06 Aug. 2021, 05:35 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că unul din domeniile vizate în ceea ce privește reforma justiției ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei statului, în noua Lege urmează să fie incluse noi prevederi ce țin de evaluarea activității procurorului general. „Din câte știu, partidul PAS va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, demnitara a specificat că pentru o reformă veritabilă este nevoie de a aduce oameni noi și onești în funcțiile de judecători sau procurori.

„Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede…

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei, care comit abuzuri” a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm, că printre cele mai importante promisiuni făcute de către Maia Sandu în campania electorală pentru prezindențiale, dar și de către cei de la PAS, în campania electorală pentru parlamentare a fost Reforma justiției. Aceasta este una din cele mai anevoioase reforme, care tărăgănează de ani de zile, fapt pentru care țara noastră a fost lipsită de multe ori de fonduri europene, dar și a fost apostrofată de către autoritățile internaționale.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată