Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

De ce „criza gazului” în Kazahstan nu poate fi comparată cu cea de la noi? Paralela cu Moldova

06 Ian. 2022, 10:57
 // Categoria: Opinii // Autor:  Ștefan Grigorița
06 Ian. 2022, 10:57 // Opinii //  Ștefan Grigorița
Ștefan Grigorița
pentru Moldova.org

În Republica Moldova sunt deja voci prin care propulsează teza „Kazahstanul poate, dar noi?”. De observat că protestele din Kazahstan, spre deosebire de cele din Belarus împotriva lui Lukașenka, sunt relatate pe larg, cu lux de amănunte și într-o manieră deosebit de nepărtinitoare de presa de limbă rusă de la noi.

Sunt și câteva canale de telegram (care de obicei postează conținut împotriva guvernării actuale, precum „Bazar Politic”), unde este menționat practic la fiecare video fraze precum:

Almatî e în foc. Președintele a demis Guvernul pe care l-a acuzat de situația creată. Așa va fi și la noi, când Maia Sandu va da vina pe Parlament și Guvern.

 • În Kazahstan a fost introdusă legea marțială. Armata a scos tehnica grea pe străzi. Între timp, moldovenii se trezesc și merg la benzinării să plătească pentru benzină cu un leu mai mult decât acum o săptămână și cu vreo 6 lei mai mult decât acum un an.
 • Poliția trece de partea poporului. Așa va fi și în Moldova.
 • Tot mai multe împușcături și explozii în orașele din Kazahstan. Presa galbenă a Maiei Sandu nu dă încă niciun cuvânt despre revoluția din Kazahstan provocată de scumpiri.

În acest val este și fosta deputată PPDA, Inga Grigoriu. Într-o postare pe facebook, aceasta menționează că „Aproape tot moldoveanul cu cetățenie a R. Moldova urmărește sau va urmări ultimele evenimente din Kazahstan și se miră cum oamenii de acolo au îndrăznit să protesteze?! Cu ce tupeu? La noi a crescut prețul la gaze cu 120% și nimic!!! Mai mult decât atât, milionul strigă – bravo noii guvernări!”.

Scumpirea care a provocat protestele în Kazahstan a fost, deocamdată, mult mai dureroasă pentru Kazahstan, dublarea prețului la gazul natural lichefiat afectând marea majoritate a populației într-un mod direct. Potrivit lui Abbat Urisbaev, membru al adunării locale din Mangistau, majorarea a fost dură deoarece „90% din rezidenți își alimentează automobilele cu gaz natural”. Măsura s-a făcut peste noapte, fără consultare și fără a anunța compensații și măsuri decât abia după ce au crescut prețurile.

De asemenea, este important de menționat că Kazahstanul deține propriile resurse petroliere, plasându-se în 2018 pe locul 9 ca cel mai mare exportator și producător din lume. Scumpirea gazului lichefiat pentru consumatorii interni a fost făcută pentru a trece la prețul de pe piața internațională.

De precizat că în Republica Moldova prețurile cresc deocamdată treptat. În privința gazului natural, chiar dacă au crescut de 2,5 ori, această măsură s-a făcut nu peste noapte, totodată, anunțându-se și măsuri compensatorii. În același timp, potrivit unui sondaj realizat de IDIS „Viitorul”, gazul natural este consumat ca formă de încălzire a locuinței preponderent de către populația cu venituri mari, care trăiește în orașe. Iar autoritățile au compensat și o parte din tariful per gigacalorie și au acordat ajutoare familiilor cu venituri minime, măsură care vine cumva să atenueze șocul măririlor de prețuri.

Desigur, în Kazahstan, o societate cu mari restricții la libertăți, odată început un protest, oamenii încep să-și aducă aminte că nu au drepturi, nu au salarii, este corupție mare – probleme care au fost puse sub țol de regimurile dictatoriale. De aceea, dacă tot este dorința de a compara situația din Kazahstan cu ceva de la noi, e mai ușor de mers pe exemplul Revoluției din 1989 din România, când scânteia a fost evacuarea pastorului Laslo Tokes. Odată ce au ieșit să protesteze, oamenii și-au mai adus aminte că îl au pe Ceaușescu în frunte.

Articolul integral poate fi citit aici.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:35 // Actualitate //  Valentina Buză

Alertă cu bombă la două instituții de învățământ din localitatea Baurci. O persoană anonimă a expediat o scrisoare pe adresa electronică a IP Ceadîr-Lunga prin care, a anunțat că cele două edificii sunt minate, scrie gagauzinfo.md.

Mai exact, în scrisoarea anonimă era indicat că în incinta școlilor din Baurci ar fi fost ascunse 70 de kg de trotil. De asemenea, autorul scrisorii a cerut 10.000 de lei, în caz contrar va arunca gimnaziul și școala primară în aer.

„Imediat la fața locului s-au deplasat polițiștii, mai multe ambulanțe, pompierii, geniștii și chinologii. Totodată, au fost evacuați elevii, profesorii și personalul tehnic din instituțiile de învățământ și au încercuit zona”, mai scrie presa locală.

După un șir de verificări minuțioase, geniștii au anunțat că nici în școala primară, nici în gimnaziu și nici pe teritoriul din preajma lor nu sunt obiecte periculoase.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală