Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Cecan propune micșorarea numărului membrilor CEC și atribuirea de statut permanent tuturor acestora, nu doar pentru trei dintre ei. Propunerea este făcută de Cecan în contextul expirării mandatului actualei componențe a Comisiei.
Iurie Cecan afirmă că, noua componență a CEC trebuie să fie votată de către Parlament până la 15 septembrie curent. Deși se pare că inițiativa pare una benevenită și chiar salutabilă s-ar crea impresia că această propunere ar face „jocul cuiva”, pentru a aduce unele beneficii.
„Vreau să aduc la suprafață o inițiativă discutată de mai mult timp în rândul celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor și desigur participanților în alegeri. Cred că este momentul oportun de a opera modificări tehnice la Codul Electoral (fără avizul Comisiei de la Veneția) și a stabili în lege statutul permanent al tuturor membrilor CEC, nu doar a celor 3 membri aleși de colegii săi să administreze treburile instituției, cu o posibilă micșorare a numărului de membrii CEC de la 9 la 7. Obiectivul de bază este profesionalizarea activității CEC și prin aceasta fortificarea independenții fiecărui membru CEC în parte. Prima reacție este evidentă, aplicarea acestui mecanism de formare a CEC va genera costuri suplimentare. Cred că ar fi vorba de aproximativ plus 2 milioane de lei pe an, în formula de 7 membri”, scrie Cecan.
Un alt argument în susținerea ideii date ar fi modificările propuse ce țin de creșterea continuă a sarcinii ce îi revine CEC-ului în organizarea alegerilor, cum ar fi controlul finanțelor partidelor politice, toată gama de sisteme informaționale gestionate de CEC, eventual introducerea metodelor alternative de participare la votare etc.
„În alte state, unde toți membrii CEC sunt demnitari publici, aceștia își împart domeniile de responsabilitate funcțională și muncind în echipă oferă societății încrederea că alegerile sunt organizate și desfășurate liber și corect. Stimați legiuitori, vă rog nu ratați această șansă. Următoarea fereastră de oportunități va apărea doar peste 5 ani”, conchide ex-președintele CEC.
Amintim că, în luna iunie curent a expirat mandatul actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale. CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele țării, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale activează permanent. Ceilalţi membri ai Comisiei sunt convocaţi de preşedintele Comisiei după caz. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei deţin funcţii de demnitate publică obţinute prin numire şi se supun prevederilor legislaţiei cu privire la statutul persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică.