Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

DECIS! Ce subiecte vor examina deputații în luna iunie

30 Mai 2023, 17:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Mai 2023, 17:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat astăzi, 30 mai, ordinea de zi a ședințelor plenare care se vor desfășura în perioada 8 – 23 iunie.

În plenul Parlamentului vor fi propuse spre adoptare două inițiative legislative care vizează sectorul justiției: proiectul de lege privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor și inițiativa legislativă care prevede îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a judecătorilor.

„De asemenea, în a doua lectură vor fi examinate proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public, proiectul de lege privind avertizorii de integritate, proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, precum și proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate. Pe ordinea de zi au fost incluse proiecte de lege care presupun modificări la Codul educației al Republicii Moldova și la Legea cu privire la activitatea editorială”, anunță Legislativul.

Deputații vor examina, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, precum și modificări la Codul Muncii.

„Pe ordinea de zi a următoarelor ședințe plenare au fost incluse câteva proiecte de hotărâri: pentru modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova; privind aprobarea Platformei de dialog și participare civică în procesul decizional al Parlamentului; pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023-2026 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia”, se mai arată într-un comunicat emis de Parlament.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În perioada 8 – 23 iunie, în plenul Parlamentului vor fi audiate și trei rapoarte: Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2022, Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica  Moldova pentru anul 2022, Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pe anul trecut.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală