Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Decizia finală a Parlamentului UE a fost pronunțată! Brexitul este un eșec pentru UE din care trebuie să ia lecții

28 Apr. 2021, 11:59
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Apr. 2021, 11:59 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentul European s-a pronunțat ieri seara în favoarea acordului comercial post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, realizând ultimul pas în ratificarea deplină a acordului și punând punctul discuțiilor și negocierilor, care merg de peste patru ani.

Votul va încheia procesul propriu-zis de Brexit și ar trebui să deschidă o nouă eră în colaborarea strânsă dintre Bruxelles și Londra.

Acordul, care a fost deja ratificat de Regatul Unit, a intrat condițional în vigoare la 31 decembrie 2020, dar din punct de vedere tehnic a rămăsese deschis pentru dezbateri.

Michel Barnier, care până la începutul acestui an a fost negociatorul șef al UE pentru Brexit, s-a adresat parlamentului înainte ca acesta să voteze marți, îndemnând atât instituțiile Uniunii Europene, cât și guvernele statelor membre să-și facă concluzii cu privire la plecarea Marii Britanii.

„Brexitul este un divorț, un avertisment. Este un eșec pentru UE din care trebuie să ia lecții”, a declarat Michel Barnier.

De asemenea, a adăugat că plecarea britanicilor din blocul european este una fondată, în contextul în care au existat constant tensiuni politice și sociale între cele două entități.

„De ce 52 la sută din populația britanică au votat împotriva Europei? Există motive pentru aceasta: furia și tensiunea socială care au existat în multe regiuni din Marea Britanie, dar și în multe regiuni ale UE”.

Barnier a lăudat noul acord Marea Britanie-UE pentru protejarea drepturilor cetățenilor UE, integritatea pieței unice și pacea de pe ambele părți ale frontierei irlandeze. El a mulțumit, de asemenea, celor 27 de state membre și parlamentarilor europeni pentru menținerea unității pe parcursul „negocierilor foarte dificile”.

Membrii din cadrul instituției UE, au votat covârșitor pentru ratificarea acordului, fiind înregistrate 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 de abțineri. Din cauza restricțiilor de funcționare în vederea prevenirii infecțiilor cu coronavirus rezultatul nu a fost făcut publicat imediat. În acest sens, decizia finală a fost pronunțată astăzi dimineață.

Realitatea Live

Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
12 Mai 2021, 17:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 17:04 // Politica //  Petru Cosoi

Președintele PCRM, Vladimir Voronin și liderul PSRM, Igor Dodon, au semnat astăzi documentul oficial de creare a Blocului Electoral între cele două formațiuni politice. Astfel, criticile nu s-au lăsat așteptate prea mult.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că „Moldova a văzut multe perversități politice, dar asta este pe primul loc”.

Usatîi și-a continuat mesajul pe note ironice și i-a luat în derâdere pe cei doi politicieni.

Păcat de Voronin, să ștergi tot ce ai construit timp de 80 de ani în doar câteva clipe și numai pentru ca să mai dormi în Parlament, e păcat și rușine. Dar Dodon e așa cum este, aici e diagnoză și e gravă, iar problema este că așa ceva nu se tratează, trădarea nu se iartă, în cazul de față – a ambilor. Stimați cetățeni, cu toții știm unde le este locul celor doi și asta le vom demonstra la 11 iulie, dar până atunci trebuie să înțelegem care dintre ei e mirele și care-i mireasa. Amar la tineri!

Amintim că, socialiștii au lansat comuniștilor inițiativa de a crea un bloc comun la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Inițial PCRM a declara că va examina propunerea PSRM, deși liderul comuniștilor mereu l-a criticat pe Dodon și nu l-a recunoscut ca președinte de țară atunci când a exercitat mandatul.

Liderul PCRM îl considera pe Dodon „trădător” pentru că a părăsit PCRM în 2011 și a aderat la PSRM, reformând partidul.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație