Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Decizia finală a Parlamentului UE a fost pronunțată! Brexitul este un eșec pentru UE din care trebuie să ia lecții

28 Apr. 2021, 11:59
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Apr. 2021, 11:59 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentul European s-a pronunțat ieri seara în favoarea acordului comercial post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, realizând ultimul pas în ratificarea deplină a acordului și punând punctul discuțiilor și negocierilor, care merg de peste patru ani.

Votul va încheia procesul propriu-zis de Brexit și ar trebui să deschidă o nouă eră în colaborarea strânsă dintre Bruxelles și Londra.

Acordul, care a fost deja ratificat de Regatul Unit, a intrat condițional în vigoare la 31 decembrie 2020, dar din punct de vedere tehnic a rămăsese deschis pentru dezbateri.

Michel Barnier, care până la începutul acestui an a fost negociatorul șef al UE pentru Brexit, s-a adresat parlamentului înainte ca acesta să voteze marți, îndemnând atât instituțiile Uniunii Europene, cât și guvernele statelor membre să-și facă concluzii cu privire la plecarea Marii Britanii.

„Brexitul este un divorț, un avertisment. Este un eșec pentru UE din care trebuie să ia lecții”, a declarat Michel Barnier.

De asemenea, a adăugat că plecarea britanicilor din blocul european este una fondată, în contextul în care au existat constant tensiuni politice și sociale între cele două entități.

„De ce 52 la sută din populația britanică au votat împotriva Europei? Există motive pentru aceasta: furia și tensiunea socială care au existat în multe regiuni din Marea Britanie, dar și în multe regiuni ale UE”.

Barnier a lăudat noul acord Marea Britanie-UE pentru protejarea drepturilor cetățenilor UE, integritatea pieței unice și pacea de pe ambele părți ale frontierei irlandeze. El a mulțumit, de asemenea, celor 27 de state membre și parlamentarilor europeni pentru menținerea unității pe parcursul „negocierilor foarte dificile”.

Membrii din cadrul instituției UE, au votat covârșitor pentru ratificarea acordului, fiind înregistrate 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 de abțineri. Din cauza restricțiilor de funcționare în vederea prevenirii infecțiilor cu coronavirus rezultatul nu a fost făcut publicat imediat. În acest sens, decizia finală a fost pronunțată astăzi dimineață.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:56 // Societate //  Valentina Buză

Întrucât antreprenoriatul social se dezvoltă mai lent decât în alte țări, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova dă startul unei ample campanii de informare și promovare a antreprenoriatului social. Campania este inițiată și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), scrie Bani.md.

Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării. Astfel, antreprenorii actuali și viitori, precum și societatea civilă vor putea descoperi posibilitățile, avantajele, dar și problemele cu care se confruntă afacerile sociale din Republica Moldova. Afacerile sociale prezente deja în țara noastră își vor prezenta activitatea, care îi vor încuraja și pe alții să lanseze inițiative sociale.

În cadrul campaniei de promovare și de susținere a antreprenoriatului social, care va dura 2 luni, se vor desfășura mai multe activități, printre care:

 • Prezentarea istoriilor de succes în antreprenoriatul social;
 • Prezentarea spoturilor educative despre antreprenoriatul social;
 • Webinare gratuite;
 • Sesiuni de informare;
 • Ateliere de lucru, etc.

Prin această campanie, antreprenorii, potențialii antreprenori, societatea vor afla impactul antreprenoriatului social în Republica Moldova, modalitățile de dezvoltare și care sunt instrumentele ce pot facilita dezvoltarea sectorului.

Antreprenoriatul social este un fenomen care în ultimii cinci ani a prins rădăcini și în Republica Moldova, însă se dezvoltă mai lent decât în țările europene, acolo unde unul dintre patru agenți economici este Antreprenor Social.

Extinderea ariei de acțiune a întreprinderilor sociale este importantă, inclusiv din considerentul că aceste afaceri, de exemplu, aleg să ofere un loc de muncă unor persoane care cu greu ar reuși să se angajeze într-o companie obișnuită, oameni cu diferite dizabilități, mame singure, persoane în etate. În termeni reali, comparativ cu o organizație non-guvernamentală, care s-a angajat să ajute păturile defavorizate, însă depinde de donații, o afacere sociale reușește să se întrețină singură, contribuind, inclusiv la dezvoltarea economiei unei țări.

Până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Pentru a participa la evenimentele desfășurate de ODIMM completați FORMULARUL.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău