Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Părerea experților: Cine va câștiga în cazul invaziei Rusiei în Ucraina?

23 Apr. 2021, 20:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Apr. 2021, 20:13 // În Lume //  Realitatea.md

Considerând că, conflictul din Europa de est a devenit o problemă tot mai discutată în ultima perioadă și una care generează semne majore de îngrijorare în rândul actorilor din cadrul comunității internaționale, Business Insider a cerut experților militari să evalueze punctele forte ale Ucrainei și ale Rusiei în cazul escaladării tensiunilor într-o conflagrație militară.

În această săptămână, Rusia a desfășurat un set de exerciții militare în Crimeea și de-a lungul frontierei cu Ucraina, simulări în care au fost implicați peste 100.000 de soldați, susținuți de blindate grele, forțe aeriene și unități navale dislocate în Marea Neagră.

Ideea unui presupus preludiu inițiat de Rusia, înainte de invazia în Ucraina, părea să se contureze tot mai mult la nivel global, însă președintele rus Vladimir Putin, a anunțat ieri în cele din urmă retragerea armatei pe măsură ce exercițiile au fost finalizate.

Nimeni nu știe care va fi următoarea mișcare a Kremlinului. Dar dacă totuși Rusia ar începe o invazie, cât de probabil ar fi că aceasta ar putea „câștiga”?

Atât armata Rusiei, cât și populația ei, este mai mult decât triplă față de cea a Ucrainei. În cazul în care Putin ar ordona pătrunderea forțată a armatei ruse în teritoriile Ucrainei, el nu ar reuși să o facă la fel de ușor precum a făcut-o în 2014, atunci când rebelii susținuți de forțele speciale rusești și milițiile neregulate locale au preluat controlul asupra Crimeei și a multor regiuni ale Ucrainei.

În prezent, Ucraina are deja șapte ani de experiență în acest sens, pe care a obținut-o prin lupta pe care o poartă în republica separatistă rusă Donbas. De asemenea Kievul, a sporit cheltuielile privind modernizarea forțelor armate cu ajutorul suportului oferit de SUA și de NATO.

„Ucraina a pierdut mulți oameni care au luptat în Donbas și au învățat multe în această perioadă de timp”, a declarat un ofițer de informații militare NATO care a fost de acord să evalueze capacitățile fiecărei părți.

La solicitarea lui, identitatea sa a fost păstrată anonimă.

„Sunt curajoși și foarte patriotici. Ucrainenilor nu le lipsește motivația de a lupta cu rușii, mai ales în contextul în care luptă cu ei deja de șapte ani”, a spus oficialul NATO. „Au îmbunătățit foarte mult fiecare aspect care s-a dovedit a fi defectuos în 2014 și acum își pot sprijini cu adevărat trupele pe teren. Nu mai există adidași și pungi de muniție de făcute acasă”.

„În 2014, armata ucraineană din epoca sovietică subfinanțată și învechită a fost în esență incapabilă să răspundă la evenimentele din Donbas și Crimeea, lăsându-i pe ucraineni să formeze miliții auto-stilate, sprijinite prectic numai la nivel local. În timp ce mai mulți rămân activi pe linia frontului, armata ucraineană este acum capabilă să-și mențină pozițiile și ar provoca pierderi grele pentru Rusia în cazul unui atac”, a declarat un fost soldat al forțelor speciale britanice care a petrecut un timp considerabil în Donbas oferind securitate organizațiilor media.

Ucraina cheltuiește acum aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru armată, aproape dublu față de ceea ce făcea înainte de 2014. Pe de altă parte, Rusia cheltuiește peste 65 de miliarde de dolari și găzduiește o serie de capacități mult mai mari și mai moderne, lucru care ar face rezistența Kievului pe termen lung aproape imposibilă. Capacitățile sale variază de la mijloacele aeriene și navale moderne, până la rachetele de croazieră supersonice care pot atinge cu exactitate ținte de la o distanță sigură.

„Oricât de puternici ar fi ucrainenii, această forță nu poate compensa avantajul rusesc într-un război inclusiv electronic”, a spus fostul soldat. „Chiar dacă sunt curajoși și vor ucide o mulțime de ruși, pe termen mediu și lung nu au nicio șansă dacă NATO nu îi va ajuta”.

În primele zile ale războiului, Rusia ar putea să țintească cu ușurință infrastructura și facilitățile cheie mult în spatele liniilor ucrainene. Acest lucru ar reduce în cele din urmă capacitatea militarilor de a lupta pe linia frontului, potrivit analiștilor.

„În cazul în care NATO ar limita sistemele care avantajează rușii, atunci acest război ar putea deveni foarte lent și extrem de sângeros pentru ambele părți implicate”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că acumularea de trupe de pe flancul estic al Ucrainei „și-a confirmat capacitatea de a oferi o apărare credibilă țării”, și că vor reveni la bazele lor regulate până în 1 mai. Acest lucru ar putea înseamnă că Putin este de acord că, costurile și riscurile sunt prea mari chiar dacă Rusia ar reuși, sau poate că asta este ceea ce vrea el să gândească Ucraina, deocamdată.

 

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală