Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Părerea experților: Cine va câștiga în cazul invaziei Rusiei în Ucraina?

23 Apr. 2021, 20:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
23 Apr. 2021, 20:13 // În Lume //  Daniel Hacina

Considerând că, conflictul din Europa de est a devenit o problemă tot mai discutată în ultima perioadă și una care generează semne majore de îngrijorare în rândul actorilor din cadrul comunității internaționale, Business Insider a cerut experților militari să evalueze punctele forte ale Ucrainei și ale Rusiei în cazul escaladării tensiunilor într-o conflagrație militară.

În această săptămână, Rusia a desfășurat un set de exerciții militare în Crimeea și de-a lungul frontierei cu Ucraina, simulări în care au fost implicați peste 100.000 de soldați, susținuți de blindate grele, forțe aeriene și unități navale dislocate în Marea Neagră.

Ideea unui presupus preludiu inițiat de Rusia, înainte de invazia în Ucraina, părea să se contureze tot mai mult la nivel global, însă președintele rus Vladimir Putin, a anunțat ieri în cele din urmă retragerea armatei pe măsură ce exercițiile au fost finalizate.

Nimeni nu știe care va fi următoarea mișcare a Kremlinului. Dar dacă totuși Rusia ar începe o invazie, cât de probabil ar fi că aceasta ar putea „câștiga”?

Atât armata Rusiei, cât și populația ei, este mai mult decât triplă față de cea a Ucrainei. În cazul în care Putin ar ordona pătrunderea forțată a armatei ruse în teritoriile Ucrainei, el nu ar reuși să o facă la fel de ușor precum a făcut-o în 2014, atunci când rebelii susținuți de forțele speciale rusești și milițiile neregulate locale au preluat controlul asupra Crimeei și a multor regiuni ale Ucrainei.

În prezent, Ucraina are deja șapte ani de experiență în acest sens, pe care a obținut-o prin lupta pe care o poartă în republica separatistă rusă Donbas. De asemenea Kievul, a sporit cheltuielile privind modernizarea forțelor armate cu ajutorul suportului oferit de SUA și de NATO.

„Ucraina a pierdut mulți oameni care au luptat în Donbas și au învățat multe în această perioadă de timp”, a declarat un ofițer de informații militare NATO care a fost de acord să evalueze capacitățile fiecărei părți.

La solicitarea lui, identitatea sa a fost păstrată anonimă.

„Sunt curajoși și foarte patriotici. Ucrainenilor nu le lipsește motivația de a lupta cu rușii, mai ales în contextul în care luptă cu ei deja de șapte ani”, a spus oficialul NATO. „Au îmbunătățit foarte mult fiecare aspect care s-a dovedit a fi defectuos în 2014 și acum își pot sprijini cu adevărat trupele pe teren. Nu mai există adidași și pungi de muniție de făcute acasă”.

„În 2014, armata ucraineană din epoca sovietică subfinanțată și învechită a fost în esență incapabilă să răspundă la evenimentele din Donbas și Crimeea, lăsându-i pe ucraineni să formeze miliții auto-stilate, sprijinite prectic numai la nivel local. În timp ce mai mulți rămân activi pe linia frontului, armata ucraineană este acum capabilă să-și mențină pozițiile și ar provoca pierderi grele pentru Rusia în cazul unui atac”, a declarat un fost soldat al forțelor speciale britanice care a petrecut un timp considerabil în Donbas oferind securitate organizațiilor media.

Ucraina cheltuiește acum aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru armată, aproape dublu față de ceea ce făcea înainte de 2014. Pe de altă parte, Rusia cheltuiește peste 65 de miliarde de dolari și găzduiește o serie de capacități mult mai mari și mai moderne, lucru care ar face rezistența Kievului pe termen lung aproape imposibilă. Capacitățile sale variază de la mijloacele aeriene și navale moderne, până la rachetele de croazieră supersonice care pot atinge cu exactitate ținte de la o distanță sigură.

„Oricât de puternici ar fi ucrainenii, această forță nu poate compensa avantajul rusesc într-un război inclusiv electronic”, a spus fostul soldat. „Chiar dacă sunt curajoși și vor ucide o mulțime de ruși, pe termen mediu și lung nu au nicio șansă dacă NATO nu îi va ajuta”.

În primele zile ale războiului, Rusia ar putea să țintească cu ușurință infrastructura și facilitățile cheie mult în spatele liniilor ucrainene. Acest lucru ar reduce în cele din urmă capacitatea militarilor de a lupta pe linia frontului, potrivit analiștilor.

„În cazul în care NATO ar limita sistemele care avantajează rușii, atunci acest război ar putea deveni foarte lent și extrem de sângeros pentru ambele părți implicate”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că acumularea de trupe de pe flancul estic al Ucrainei „și-a confirmat capacitatea de a oferi o apărare credibilă țării”, și că vor reveni la bazele lor regulate până în 1 mai. Acest lucru ar putea înseamnă că Putin este de acord că, costurile și riscurile sunt prea mari chiar dacă Rusia ar reuși, sau poate că asta este ceea ce vrea el să gândească Ucraina, deocamdată.

 

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 16:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 16:40 // Economie //  Petru Beregoi

Fostul consilier prezidențial al Maiei Sandu, expertul economic, Sergiu Tofilat susține că rușii nu au nici un drept juridic să ceară de la SA „Moldovagaz” să achite datoria din anul 2018, în sumă de peste 370 de milioane de lei, pentru că este o datorie „geopolitică”.

Potrivit lui Tofilat, Gazprom în fiecare an se adresează în „arbitrajul” comercial de la Moscova împotriva Moldovagaz cu scopul să-și închidă „repatrierea” pentru gazul livrat în regiunea transnistreană cu 3 ani anterior.

„Ca toată lumea să înțeleagă ce e repatrierea, legea obligă orice companie care a exportat bunuri, servicii să întoarcă banii în țară. Păi iată Gazprom se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj de ce a livrat gaz și nu a încasat banii. Și asta se întâmplă ani la rând. Dacă, contractul Gazprom-Moldovagaz prevedea arbitrajul la Stockholm, așa cum este la Naftogaz, Ucraina de exemplu, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce Gazprom continuă să livreze gaze ani la rând fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, Gazprom nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic – Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a scris Tofilat.

Amintim că, Gazprom s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, cerând de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 mln de dolari pentru gazele naturale livrate în 2018.

Precizăm că, în prezent datoria toată a regiunii transnistrene față de gazul rusesc folosit pe care o pune pe umerii Chișinăului se ridică la circa 7 miliarde de dolari, unde sunt incluse și penalitățile.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82