Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Diaspora îi încurcă lui Dodon și o atacă din nou: Oamenii mă întreabă de ce trebuie să ne decidă soarta cei plecați

11 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
11 Iun. 2021, 10:31 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul PSRM, Igor Dodon, atacă din nou diaspora și afirmă că oamenii îl întreabă mereu de ce moldovenii stabiliți cu traiul peste hotarele țării ar trebui să decidă soarta internă a cetățenilor care au rămas în Republica Moldova.

Totodată, Dodon afirmă că numărul secțiilor de votare deschise pentru cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană nu ar trebui micșorate sau mai cu seamă închise, deși dacă am face o comparație cu cele invocate de către liderul PSRM în privința diasporei, atunci „moldovenii transnistreni” la fel ne decid soarta, deși de facto nu locuiesc sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău.

„Oamenii mi-au spus un lucru foarte clar: de ce trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în țară? Eu nu am spus că sunt de acord sau nu, dar astfel de întrebări sunt la toate întrevederile, atunci când este vorba despre secțiile de votare care nu sunt deschise în țară”, a declarat Dodon în cadrul „emisiunii” sale „Igor Dodon Președintele Răspune”.

Liderul PSRM a menționat că, decizia privind numărul secțiilor de votare care ar trebui să fie deschise în cadrul unui scrutin electoral ar trebui să fie exclusiv al Comisiei Electorale Centrale.

„Un lucru este cert, numărul de secții trebuie să fie suficient pentru a asigura prezența la vot a tuturor doritorilor. Spre exemplu În Vest sunt circa 400 de mii de cetățeni cu drept de vot, dintre ei au peste 50%. În Rusia tot sunt peste 400 de mii, dar au votat doar 12 mii, în Transnistria sunt 200 de mii cu drept de vot, dar cu votat doar 30 de mii. Păi unde e dreptatea? Dacă asigurăm dreptul la vot, atunci să o facem pentru toți în măsură egală”, afirmă Igor Dodon, considerând că moldovenii din Federația Rusă ar fi defavorizați.

Amintim că, săptămâna trecută, CEC a decis să deschidă trei secții de vot, una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari, două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o notă critică la adresa acestei decizii a CEC, precizând că, există riscul apariției unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.

Precizăm că, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului Comisia Electorală Centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Realitatea Live

22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.