Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Diplomaţia britanică a adus scuze pentru că a refuzat să angajeze persoane homosexuale până în 1991

06 Iul. 2021, 11:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Iul. 2021, 11:23 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Diplomaţia britanică a prezentat scuze publice luni pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat Regatul Unit de unele „dintre cele mai mari talente” ale sale, relatează AFP.

La 30 de ani după ridicarea acestei interdicţii, în iulie 1991, Philip Barton, subsecretar de stat permanent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi şeful Serviciului Diplomatic, a prezentat scuze.

Vreau să prezint scuze publice pentru această interdicţie şi pentru impactul pe care ea l-a avut asupra personalului nostru LGBT şi apropiaţilor săi, aici, în Marea Britanie, şi în străinătate”, a spus Philip Barton într-un mesaj către angajaţii corpului diplomatic.

Relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost dezincriminate în 1967 în Marea Britanie. Însă interdicţia de a recruta persoane LGBT a fost luată de teama că ele sunt mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii.

Această temere a fost alimentată de mai multe scandaluri de spionaj, precum cel care l-a vizat pe John Vassall, un angajat gay al Ambasadei Marii Britanii la Moscova căruia i s-a întins o capcană de către sovietici.

Aceştia l-au şantajat şi l-au constrâns să transmită secrete către KGB. Arestat în 1962, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Din cauza acestei viziuni greşite, au fost întrerupte, scurtate sau oprite cariere înainte chiar de a fi putut începe”

Interdicţia a fost introdusă deoarece exista percepţia că persoanele LGBT sunt mai expuse la şantaj decât heterosexualii şi, prin urmare, ele reprezintă un risc pentru securitate. Din cauza acestei viziuni greşite, au fost întrerupte, scurtate sau oprite cariere înainte chiar de a fi putut începe. Iar serviciul diplomatic a fost privat, fără niciun dubiu, de unele dintre cele mai mari talente din Regatul Unit”, a declarat Barton.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, şi-a exprimat „recunoştinţa” pentru „diplomaţii LGBT britanici, foşti şi actuali, care reprezintă atât de strălucit ţara noastră şi promovează valorile noastre în lume”.

Aceste scuze publice survin cu o zi înaintea unei conferinţe a Coaliţiei Interguvernamentale pentru Egalitatea de Drepturi (ERC), co-organizată de Regatul Unit marţi şi miercuri.

În februarie, şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore, a prezentat de asemenea scuze publice pentru tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor homosexuale, care au fost de asemenea excluse din MI6 până în 1991.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 15:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 15:55 // Societate //  Realitatea.md

Romii moldoveni au propria „instanță” condusă de o rudă de-a lui Artur Cerari, baronul de la Soroca. Potrivit așa-zisului judecător, procesele de judecată au loc ca într-o instanță obișnuită, doar că fără o serie de documente. Mai multe despre „Judecătoria Romilor” s-a povestit într-un interviu pentru canalul de YouTube al jurnalistului și vloggerul rus Ilia Varlamov. La fel, veți afla despre implicarea comunității în trafic de droguri sau „comerțul cu amănuntul”.

„Este o judecătorie obișnuită ca în oraș, pentru a nu completa o serie de documente, ca într-un final să fie una cu sentința emisă. Noi avem propria judecată, pe orice probleme, cu implicarea țiganilor. Poliția ne întreabă dacă reușim cu procesele și, dacă nu, să le ia ea. Însă noi reușim să ne descurcăm”, a declarat așa-zisul judecător.

În discuție s-a implicat și baronul Artur Cerari.

– Noi nu avem servicii de forță pentru a putea pune în aplicarea pedepsele. Noi amendăm, dacă nu amendăm, atunci îi oferim un termen ca el să dispară din ochii orașului.

– Dar dacă el nu vrea?

– Nu poate fi așa ceva. Dacă nu vrea, el știe ce-l va aștepta.

– Ce-l va aștepta?

– Îl așteaptă moartea. Cui asta îi trebuie? Alți oameni să ajungă în închisoare din cauza lui. De ce să pui la bătaie propria familie? Dacă nu ni se supun, le spunem că sunt în drept să se adreseze judecătoriei oficiale.

– Adică acceptați violența?

– Noi vrem ca el să dispară. Pe 5 ani, pe 10 ani, pe 30 de ani. Pe toată viața, dacă are greșeli mari, pentru omor.

În context, baronul și-a amintit de un caz grav din 1992, când un bărbat de etnie romă, în stare de ebrietate, și-a bătut soția, soacra și socru. El a venit de 8 martie să-și ia fetița, însă soția nu i-a permis. Doi frați ai femeii s-ar fi implicat și l-ar fi bătut și ei la rândul lor. Bărbatul s-a plâns părinților și deja fraților săi, care au luat armele și au împușcat din afară spre casă. Cei din casă și ei au deschis focul și în rezultat l-au ucis pe ginere.

Astfel, o tabără din 33 de rude-romi a plecat, însă peste 10 ani a revenit și, în urma unui proces la „Judecata Romilor”, li s-a permis să rămână, dar fără a crea noi probleme.

Ilia Varlamov i-a spus baronului că în Rusia romii se ocupă cu trafic de droguri și este un lucru cunoscut.

„Vreau să vă spun că nu din propria inițiativă se ocupă cu trafic de droguri. Fără „acoperiș”, nu fac niciun pas, dar „acoperișul” știți cine-s. Se întâmplă că fii, fiice nimeresc în același anturaj, mor. La noi tot în 81-82, a fost ceva. Am spus poliției să nu se implice. Noi intram în case și avertizam să termine sau să plece din oraș: Casa ta o vom nivela cu pământul. Copiii ne cresc. Vrei să-i faci dependenți de droguri? Nu-ți va reuși!”, a comentat Artur Cerari.

Cât despre dacă romii moldoveni se ocupă cu ghicitul, acesta a negat. Susține că de asta se ocupă doar romii ruși sau ucraineni, cei moldoveni sunt târgași.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate