Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

DOC Cu milioane în cont, câte două mașini și cel puțin o casă. Declarațiile de avere a primilor cinci candidați PAS

05 Iul. 2021, 17:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2021, 17:18 // Politica //  Realitatea.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), unul din cele mai bine cotate partide politice antrenate în cursa electorală merge în alegeri cu o listă electorală formată din 98 de candidați la funcția de deputați. Pentru a vedea ce venituri au candidații, în ce case locuiesc și în ce mașini se plimbă am decis să examinăm declarațiile de avere și interese personale a primilor cinci pretendenți din lista formațiunii, depuse la Comisia Eelectorală Centrală (CEC).

Igor Grosu, președintele interimar al PAS declară un salariu de 338 847 de lei și alte 76 339 de mii de lei, bani câștigați de soția acestuia, 47 563 de lei, bani obținuți din înstrăinarea sau deținerea unor imobile sau a unor cote-părți din capitalul social al societății comerciale, precum și 10 404 ron – indemnizații obținute pentru copii.

Liderul PAS, mai indică șapte terenuri, obținute pe parcursul anilor 2000 până în 2017, trei case de locuit, un spațiu comercial de producere și alte trei averi imobiliare, fără a indica despre ce este vorba. La categoria autoturisme, Igor Grosu scrie că deține un Volkswagen Touran, anul fabricației 2009, însă îl are în proprietate din 2017, care ar valora 7 800 de euro. Grosu mai afirmă că are un credit, contractat în 2020, care scade anul acesta. Este vorba de 11599 de lei și interese personale în Partidul Acțiune și Solidaritate. Declarația de avere și interese personale integrală o găsiți aici.

Natalia Gavrilița, vicepreședintă PAS, declară un venit total de peste 4,3 milioane de lei, bani câștigați din plăți salariale, onorarii, redevențe și dobândă, un apartament, dobândit în 1997, estimat la 275 722 de lei și două autoturisme: Lexus, anul fabricației 2009, cumpărat în 2014 cu 17 mii de euro și un Subaru produs în același an – 2009, achiziționat în 2018, contra sumei de 3 500 de euro. Declarația de avere și interese personale integrală o găsiți aici.

Mihai Popșoi, un alt vicepreședinte PAS indică în document peste 1,3 milioane de lei, venit obținut din salariul de deputat, salariat în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Fundația Friedrich Ebert în Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, Asociația pentru Politică Externă, Universitatea sin Milano și compensații de la Parlament. Acesta deține un teren, dobândit în 2006 cu 135 939 de lei, trei case de locuit și un bun imobil demolat, estimate la câteva sute de mii de lei, două automobile Toyota Auris, una fabricată în 2016, dobândită în 2019 cu 11 mii de euro, iar alta produsă în 2014, achiziționată în 2015 cu 90 de mii de euro.

Candidatul PAS mai declară șapte conturi bancare, unde păstrează atât lei cât și valută și declară că ar avea interese personale în cadrul Asociației pentru Politică Externă și PAS. Declarația de avere și interese personale integrală o găsiți aici.

Sergiu Litvinenco declară un venit în lei, comasat cu cel al soției pe ultimii doi ani de peste 1,3 milioane de lei, bani obținuți din salariul și indemnizațiile de parlamentar și dobânda pentru indemnizația copiilor, un teren drept moștenire de 10 ari, evaluat la 10 786 de lei, o casă de locuit, două apartamente, două automobile: un Mercedes și o Toyota, ambele produse în 2007, zece conturi bancare, precum și interese personale pe care le are în cadrul partidului din care face parte și a două asociații obștești. Declarația de avere și interese personale integrală o găsiți aici.

Andrei Spînu, care este secretar general degrevat din funcție a Președinției și secretar al PAS se pare că este unul din cel mai înstărit candidat a formațiunii, întrucât declară aproape un venit de aproape 9 milioane de lei drept venit pentru ultimii doi ani, șase terenuri în posesie, două case de locuit de 125 de metri pătrați ambele, două autoturisme: Audi Q5 din 2014, cumpărat în 2017 cu 380 de mii de lei și un Volkswagen Tiguan, produs în 2019, achiziționat în 2020 cu 27 de mii de euro. Spînu indică în declarația de avere că deține active în  opt conturi bancare, unde păstrează bani în lei și valută. Acesta mai declară și interese personale în cadrul a câtorva companii unde este fondator și acționar, iar în cadrul PAS declară funcția de secretar general. Declarația de avere și interese personale integrală o găsiți aici.

Lexus, Audi sau Toyota: Cu ce mașini se plimbă candidații PAS, aspiranți la un fotoliu de deputat

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate