Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

DOC Dezmăț în instituțiile statului. Slusari acuză APP de numiri dubioase, contrar legii la Moldovagaz

06 Iul. 2021, 09:39
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Iul. 2021, 09:39 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, cere Guvernului interimar și Procuraturii să se autosesizeze privind situația „inadmisibilă de la „Moldovagaz”, creată cu sprijinul  Agenției Proprietății Publice (APP), precum și convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate în vederea examinării situației respective, cu privire la numirea reprezentantului Guvernului la „Moldovagaz”.

Slusari afirmă că, funcționarea corectă sau incorectă a „Moldovagaz” depinde securitatea energetică a Moldovei sub aspectul aprovizionării țării noastre cu gaze naturale.

„Statutul entității în redacția actuală prevede că reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul „Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegați din cadrul Ministerului de ramură, adică de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Hotărârea Guvernului din 2010 prevede că reprezentanții statului în societățile comerciale sunt înaintați în baza propunerii conducătorului autorității publice centrale abilitate. În mod obscur, Agenția Proprietății Publice a emis la 11 iunie curent, un ordin privind desemnarea în calitate de reprezentant al statului în cadrul SA„Moldovagaz”, fără măcar să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii”, spune Slusari.

Deputatul precizează că, APP l-a numit pe Marian Mamei în această funcție, fără a respecta buchia legii și, totodată, a înaintat această persoană și în calitate de membru al consiliului societății respective. Alexandr Slusari  menționează că „Mamei este foarte departe de sectorul energetic”

„Domnul Mamei deține funcția de șef al direcției infrastructura calității și securitatea industrială în cadrul MEI. Unicul „merit” al acestuia este că dânsul este o persoană apropiată a lui Vadim Ceban, actualul președinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, iar candidatura lui a fost coordonată cu Igor Dodon. Tot el, recent, a devenit membru al consiliului SA „Red Nord”, fără să fi fost înaintat de către MEI”, dezvăluie parlamentarul.

În opinia lui Slusari, „ilegalitățile” nu se opresc aici. APP, concomitent, contrar prevederilor statutului și Legii privind societățile pe acțiuni l-a propus pentru promovare în consiliul S.A. „Moldovagaz” și pe Mihai Șoțchi, vicedirectorul APP.

Vicepreședintele Platformei DA, precizează că, MEI a înaintat pe 29 iunie un demers către APP, cu solicitarea revocării candidaturilor desemnate de Agenție pentru organele de conducere a concernului moldo-rus și promovarea candidaților înaintați de Minister, conform statutului societății, însă demersul MEI a fost ignorat și pe 30 iunie a avut loc adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz”, care s-a desfășurat conform noilor numiri ilegale, așa „cum a pus la cale Igor Dodon și Vadim Ceban”.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 21:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 21:16 // Politica //  Cristina Vlah

După ce au fost publicate numele a doi pretendenți la șefia Centrului Național Anticorupție (CNA), recent în presă a apărut un nou nume, care ar fi un potențial candidat la această funcție.

Potrivit publicației punctul.md, este vorba despre Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă a CNA. Sursa scrie că el a fost angajat al companiei de securitate a oligarhului Vlad Plahotniuc, „Argus-s SRL”. Bîtcă ar fi fost responsabil de filarea și interceptarea discuțiilor telefonice ale unor anumite persoane, în interesul lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit surselor „Punctul pe i”, pentru numirea acestuia în funcție de șef al CNA, face lobby unul dintre factorii de decizie din PAS, cu care sunt prieteni și sunt originari din aceeași localitate.

Amintim, că anterior au fost vehiculate: numele fostului procuror anticorupție, Eugeniu Rurac, dar și cel al deputatei PAS, Olesea Stamate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate