Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

(VIDEO) „Avem nevoie de Calea Ferată, nu de Calea furată!” Platforma „DA” protestează la Guvern

14 Iun. 2021, 11:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Iun. 2021, 11:27 // Politica //  Tatiana Rusnac

Membrii Platformei Demnitate și Adevăr organizează un nou protest în fața Guvernului. De această dată manifestația are loc în contextul situației critice de la Înreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

„Calea Ferată, Calea furată”, „Calea Ferată este un obiect strategic”, „Nu falimentului Căii Ferate”, „Cerem achitarea salariilor”,  scandează mulțimea în fața executivului.

Alexandru Slusari a spus că 25% din toate mărfurile care se importă/exportă în RM se transportă prin Calea Ferată, care este o întreprindere care deține mii de metri pătrați de construcții, terenuri, mii de angajați etc. Salariul mediu este 4300 lei, dar angajații nu-l primesc de 5-6 luni, deși continua să lucreze.

„Calea ferată a servit drept „vacă de muls” pentru mai multe guvernări criminale, iar în perioada Plahotniuc schemele ilegale au fost aduse la perfecțiune. Dar, deși am făcut zeci de demersuri și a activat o comisie specială de anchetă, din 23 de dosare penale deschise de CNA, 20 deja au fost clasate. Acum s-au pornit niște percheziții, dar nicio persoană nu a fost reținută, pentru că justiția rămâne capturată. Ne aflăm la Guvern pentru că este vorba de o întreprindere de stat, o întreprindere strategică pentru care guvernul ar trebui să aibă un interes sporit, dar ea a fost transmisă în gestiunea APP, care este absolut dezinteresată în a soluționa criza” a spus Alexandru Slusari.

Andrei Năstase a spus că a discutat ieri la Ungheni cu angajații Căii Ferate de acolo și situația este dezastruoasă – oamenii nu au bani de pâine!

„Ultima dată când și-au ridicat salariile angajații de la Căile Ferate a fost decembrie 2020. Cum să trăiești 6 luni de zile fără un ban, find angajat la o întreprindere strategică a statului?! Cum mai rezistă acești oameni? Ei nu pleacă de la serviciu pentru că consideră că întreprinderea este bunul tuturor, al țării întregi. Un angajat de acolo mi-a zis: transmiteți-i noului director că nu a venit să readucă toți „schemarii” înapoi, ci să salveze întreprinderea. Rușine celor care s-au gândit doar la propriile interese, iar oamenii au fost abandonați!”

Deputatul Chiril Moțpan a făcut publică declarația Platformei DA privind situația de la ÎS Calea Ferată a Moldovei în care se spune că Platforma DA condamnă categoric politica statului față de ÎS Calea Ferată, caracterizată prin tolerarea multiplelor scheme de escrocherie cu patrimoniului entității, organizate de grupările Plahotniuc-Dodon.

Anterior, Comisia parlamentară care a investigat situația de la CFM a constatat că în ultimii zece ani întreprinderea a fost prejudiciată de circa un miliard de lei. Cifra datoriilor întreprinderii este de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sunt restanțele la salarii.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate