Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

DOC „Săracii” din AUR. Declarațiile modeste ale candidaților de pe lista partidului unionist

08 Iul. 2021, 18:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 18:21 // Politica //  Realitatea.md

Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR (AUR) își dorește din tot dinadinsul să ajungă în Parlament. Cu o listă electorală formată din 103 candidați, cei de la AUR sunt siguri că cetățenii îi vor vota anume pe ei. În context, am analizat declarațiile de avere a cinci membri pentru a vedea veniturile „modeste” cu care aceștia supraviețuiesc.

Bilețchi Vlad liderul AUR, aflat sub numărul 2 pe lista partidului și declară pentru ultimii doi ani un salariu de 78 098 de lei de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” în calitate de profesor, 6000 de lei de la SRL Elitalux BP în calitate de manager și 50 563 de lei de la CA „GRAWE Carat Asigurări” S.A. Totodată, Bilețchi deține un automobil de model VW PASSAT, fabricat în anul 2016 și conform documentului care îi certifică proveniența, acesta este în sumă de 190 000 de lei. Declarația integrală de avere și interese personale poate fi găsită aici.

Munteanu Valeriu indică pentru ultimii doi ani, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, un salariu de 89 219 de lei încasat de la SRL „Rebuscons”. Totodată, acesta deține două terenuri, unul de ele fiind în valoare de 20 000 de lei. Pe lista partidului, el se află sub numărul 3. Declarația integrală de avere și interese personale poate fi găsită aici.

Chirtoacă Dorin declară un venit în valoare de 291 800 de lei în calitate de președinte a Partidului Liberal și 34 500 de lei în calitate de consilier municipal în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Dorin Chirtoacă deține și un teren cu o suprafață de 0,30 ha dobândit în anul 2014 în valoare de 525 614 de lei. Liderul deține și două automobile: un Opel fabricat în 1993 și dobândit în anul 2003 cu o sumă de 28 400 de lei, dar și un BMW cumpărat cu 96 000 de lei. El se află pe numărul 4 în lista AUR. Declarația integrală de avere și interese personale poate fi găsită aici.

Potîng Tatiana, sub numărul 5 în lista candidaților la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din partea AUR, deține funcția de cercetător superior, conferențiar la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, declară un salariu 269 216 de lei obținut la locul de muncă de bază și un venit în sumă de 100 951 de lei, obținut din activități didactice, științifice și de creație. Totodată, ea a mai obținut bursă în sumă de 73 800 de lei și este proprietara unei case cu suprafața de 75, 7 m.p. dobândită în anul 1996. Potîng Tatiana administrează și două conturi bancare. Declarația integrală de avere și interese personale poate fi găsită aici.

Herța Veronica indică pentru ultimii doi ani un venit de 186 326 de lei obținuți din funcția de profesor, 72 929 de lei obținuți în calitate de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, 10 360 de lei obținuți din serviciile prestate pentru SRL „Agrodumion”, 165 313 de lei din serviciile prestate pentru „S&T IT Service” SRL și 7 071 de lei obținuți din serviciile prestate companiei „Sisteme Inteligente în Energetica” SRL. Totodată, are în proprietate mai multe terenuri, și bunurile imobiliare dobândite prin moștenire. Herța Veronica se află sub numărul 7 în lista candidaților la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din partea AUR. Declarația integrală de avere și interese personale poate fi găsită aici.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 13:40 // Politica //  Petru Beregoi

Consilierii PSRM, ai Platformei Da și PDM din Ștefan Vodă „dau cu piciorul” la o investiție de 10 mln de lei. Acuzațiile primarului

Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, acuză consilierii orășenești că blochează construcția unei piețe agricole noi, prin faptul că nu vor să voteze un proiect ce prevede investirea a 10 milioane de lei în obiectiv, bani care sunt alocați USAID prin programul „Comunitatea Mea”. Edilul afirmă că, majoritatea consilierilor din cadrul formațiunilor PSRM, Platformei DA și PDM s-ar răzbuna astfel pe acesta pentru faptul că la alegerile prezidențiale și parlamentare a susținut Partidul Acțiune și Solidaritate.

„În cadrul Consiliului orășenesc sunt 9 consilieri din partea PSRM, 7 din partea Platformei DA și unul din partea PDM. Ei spun că nu suntem transparenți și piața se face pentru primar. Noi însă am elaborat un sondaj și 96% dintre cei intervievați au votat ca să fie construită o piață nouă. Am elaborat și un studiu de fezabilitate, care ne-a costat 89 000 de lei, pentru a identifica  potențialul raionului, ce produse cresc în zona noastră, dar și ce oportunități vor apărea odată cu deschiderea noii piețe. În studiu este stipulat foarte clar care sunt avantajele acestei investiții. Inclusiv amplasarea acesteia este atractivă. Alături de zona economică liberă din localitate, nu departe de două blocuri locative care vor fi construite pentru 114 familii. Cu toate acestea, cei mai mulți consilieri orășenești nu sunt dispuși să voteze pentru ca această inițiativă să devină realitate”, spune primarul orașului.

Vladislav Cociu consideră că nu doar din cauza intereselor economice sunt puse „bețe în roate” în activitatea acestuia, care încearcă în prezent să modernizeze și să dezvolte orașul pe care-l conduce.

„Administrația locală din Ștefan Vodă a ales să o susțină pe Maia Sandu și echipa sa în ultimele campanii electorale. Socialiștii sunt disperați, iar fostul primar care reprezintă acum Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a dat indicații consilierilor orășenești să nu voteze pentru acest proiect, ca nu cumva eu să facă mai multe decât a făcut dânsul. În oraș deja sunt foarte multe realizări pe care cetățenii le observă. Le-am spus că noi nu vrem să distrugem actuală piață, vrem însă să creăm un serviciu regional, pentru ca oamenii să poată deschide afaceri noi. Noua piață ar genera venituri noi, majorări de salarii, competitivitate, iar „acești bravi eroi”, fără a avea argumente plauzibile, nu vor să voteze  și vin cu atacuri la persoană atunci când îi întreb de ce se opun”, mai declară edilul.

Primarul menționează că, mâine, 29 iulie, în cadrul ședinței Consiliului orășenesc va fi propusă spre aprobare această inițiativă.

Proiectul în valoare de 10 milioane de lei prevede construcția unei peți agricole intercomunitare cu hale, corp administrativ, depozit cu camere de răcire și de păstrare a produselor, parcare pentru 112 autoturisme, două blocuri sanitare, apă, canalizare, o zonă verde și una de odihnă, un laborator de testare a produselor etc.

Autoritățile publice locale din orașul Ștefan Vodă au semnat un memorandum cu alte 15 primării vecine, obiectivul fiind crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni din această zonă, pentru a-și comercializeze marfa. De asemenea, Primăria Ștefan Vodă vrea să susțină cei circa 3% din locuitori care în perioada pandemiei au revenit acasă și au deschis mici afaceri.

Cociu declară că, piața actuală este veche și neîncăpătoare, iar în ultimii 40 de ani nu s-a făcut nicio investiție, nu există infrastructură de drumuri, nici sistem de canalizare, apeduct etc. De asemenea, acesta afirmă că piața a fost monopolizată, micii producători nu prea au acces în ea, iar intermediarii sunt cei care stabilesc acolo „regulile”.

Edilul spune că mulți dintre consilierii orășenești au afaceri în cadrul actualei piețe și pentru a-și proteja interesele personale nu vor să fie construită o piață nouă în oraș.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid