Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Dorin Cimil, despre deschiderea a 3 secții de vot în regiunea transnistreană: Părerea mea este că nu sunt necesare

11 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 06:30 // Alegeri //  Cristina Vlah

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, este de părere că deschiderea a trei secții de votare în regiunea transnistreană nu e necesară, ținându-se cont de faptul că autoritățile de la Chișinău nu vor putea asigura securitatea procesului de vot, informează Realitatea.md.

„În Corjova și Bender pentru prima dată s-a decis deschiderea secțiilor de vot. Deși a fost o atenționare din partea SIS, proiectul a fost promovat și susținut.

Acum se discută despre accesul observatorilor internaționali și al concurenților electorali cu implicarea Comisiei Unificate de Control. Așteptăm care va fi poziția Guvernului, privind rectificarea la Hotărârea dată. În situația în care nu putem asigura ordinea publică și există riscuri iminente, părerea mea este că nu sunt necesare (n.r. – secțiile de votare)”, a declarat Dorin Cimil în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul ProTV.

Realitatea menționează că decizia privind deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului a fost deocamdată amânată, din motiv că pe marginea acestui subiect ar exista un litigiu în instanța de judecată.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.