Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Enigma trecutului. Ce spun experții despre mumiile din deșertul chinez

28 Oct. 2021, 17:01
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 17:01 // Life //  Valentina Buză

Din momentul în care au fost descoperite mumiile îngropate într-o regiune deșertică neospitalieră din nord-vestul Chinei i-a uimit și divizat pe arheologi. Găsite în bazinul Tarim din Xinjiang în anii 90, trupurile și hainele mumiilor sunt surprinzător de intacte, în ciuda vechimii de până la 4.000 de ani. Conservate în mod natural de aerul uscat din deșert, trăsăturile feței și culoarea părului pot fi văzute clar, scrie playtech.ro.

Aspectele lor occidentale alături de îmbrăcămintea din lână și împreună cu brânza și grâul găsite în mormintele lor neobișnuite sugerează că erau păstori pe distanțe lungi din stepa Asiei de Vest sau fermieri migratori din munții și oazele deșertice din Asia Centrală.

Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetători chinezi, europeni și americani care a analizat ADN-ul acestor 13 mumii, analizând genomul pentru prima dată, a prezentat o imagine diferită. Analiza lor a sugerat că rămășițele nu aparțin unui grup nou venit, ci unui grup local descendent dintr-o populație antică din Epoca glaciară din Asia.

Ce opinie au experții

„Mumiile au fascinat de mult oamenii de știință și publicul deopotrivă de la descoperirea lor inițială. Dincolo de a fi conservate extraordinar, ele au fost găsite într-un context extrem de neobișnuit și prezintă elemente culturale diverse și îndepărtate”, a spus Christina Warinner, profesor asociat la antropologie la Universitatea Harvard.

„Am găsit dovezi puternice că reprezintă de fapt o populație locală extrem de izolată genetic”, a adăugat Warinner, care este, de asemenea, lider de grup de științe la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă și autor al studiului publicat în revista Nature.

„Spre deosebire de izolarea lor genetică, totuși, ei par să fi îmbrățișat în mod deschis idei și tehnologii noi de la păstorii și fermierii vecini, dezvoltând în același timp elemente culturale unice, împărtășite de niciun alt grup”, a spus ea.

Cercetătorii au analizat informațiile genetice de la cele mai vechi mumii din Bazinul Tarim, care au o vechime de la 3.700 până la 4.100 de ani, împreună cu genomurile secvențiate din rămășițele a cinci persoane din Bazinul Dzungarian, mai la nord, în Regiunea Autonomă Uyghur Xinjiang din China. Datate între 4.800 și 5.000 de ani în urmă, acestea sunt cele mai vechi rămășițe umane găsite în regiune.

În timp ce studiul ADN dezvăluie detalii tentante despre mumii, este puțin probabil să fie ultimul cuvânt despre originile lor. Studiul analizează mumiile găsite într-un singur sit și nu este clar dacă secvențierea unei game mai largi de situri din bazinul Tarim ar putea duce la descoperirea unor legături genetice diferite.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală