Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Fisc-ul a anunțat termenele limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare şi cel funciar

29 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2021, 17:35 // Economie //  Realitatea.md

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice – cetăţeni şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar că, începînd cu perioada fiscală aferentă anului 2021, termenele limită de achitare a acestora sunt 30 iunie 2021 și 25 martie a anului următor anului de gestiune.

De asemenea, începînd cu aceeaşi perioadă, urmare a modificărilor și completărilor realizate în titlul VI din Codul fiscal și Legea de punere în aplicare a titlului VI din Codul fiscal nr. 1056/2000 prin Legea cu privire la modificarea unor acte normative nr. 257 din 16.12.2020, contribuabilii – subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar nu mai pot beneficia de dreptul la reducerea în mărime de 15% din suma impozitului ce urmează a fi achitată, în condițiile achitării sumei integrale a impozitului pentru perioada fiscală de gestiune pînă la 30 iunie a anului respectiv.

Precizăm că, suma impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar – în cazul persoanelor fizice – cetăţeni, precum și a impozitului funciar – în cazul gospodăriilor țărănești (de fermier) se calculează anual de către Serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale (SCITL) din cadrul primăriilor, pornind de la baza impozabilă a bunurilor imobiliare și cotele concrete, adoptate de către autoritatea administrației publice locale (AAPL) în raza de administrare a căreia sunt amplasate bunurile imobiliare.

Cotele concrete aferente impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar se adoptă de fiecare AAPL anual. În cazul bunurilor imobiliare evaluate de către organul cadastral în scopul impozitării, cotele concrete urmează a fi stabilite de AAPL în limitele cotelor minime și maxime, reglementate de art. 280 al Codului fiscal, iar în cazul bunurilor imobiliare neevaluate – în limitele cotelor maxime (după caz – şi minime), reglementate de anexele nr. 1 şi nr. 2 la Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal nr. 1056/2000.

Consiliile locale au stabilit pentru cele mai mari localități din țară – Chișinău, Bălți, Orhei, Ungheni, Cahul, Comrat, următoarele cote aferente impozitului pe bunurile imobiliare:

 

Perioada 2020

Perioada 2021

mun. Chișinău 0,1% 0,185%
mun. Bălți 0,2% 0,2%
mun. Orhei 0,1% 0,1%
mun. Ungheni 0,3% 0,31%
mun. Cahul 0,14% 0,16%
mun. Comrat 0,09% 0,09%

Totodată, SCITL din cadrul primăriilor urmează să asigure expedierea avizelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar:

– pînă la 15 iunie a anului curent – pentru bunurile existente și/sau dobîndite pînă la data de 31 martie inclusiv a anului curent;

– pînă la 1 februarie a anului următor anului de gestiune – pentru bunurile dobîndite după data de 31 martie a anului curent.

Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar poate fi efectuată on-line, prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay și portalului www.sfs.md.

Pentru achitarea în numerar, contribuabilii se pot adresa la ghișeele băncilor și oficiilor Poșta Moldovei.

Pentru informații suplimentare poate fi apelat Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat-0 8000 1525 (apel gratuit).

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 22:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 22:24 // Societate //  Cristina Vlah

Fosta deputată în Parlamentul de la Chișinău, Ala Mîndîcanu, a fost apreciată cu medalia guvernatorului locotenent pentru seniori, culoare argintie, informează Realitatea.md.

Distincția i-a fost acordată pentru activismul și calitățile sale de lider comunitar. „Ea a jucat un rol esențial în stabilirea și dezvoltarea vieții asociative și culturale a minorităților naționale din Quebec”, se menționează în nota informativă.

Ala Mîndîcanu a specificat că este onorată să primească această medalie și că acesta este meritul întregii sale echipe.

Menționăm, că Ala Mîndîcanu a deținut funcțiile de: deputat în Parlament, redactor-șef la hebdomadarul „Democrația”, decan universitar la facultatea de Jurnalism și Comunicare la ULIM, precum și este un lider comunitar şi promotoare a egalității de gen pe plan național și internațional.

Ala Mîndîcanu a primit titlul de cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

Fiind stabilită la Montreal, la sfârșitul lui 2008 a înregistrat asociația CMQ, primul ONG dedicat cetățenilor originari din Republica Moldova în Quebec.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române