Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(STUDIU) Corupția este impedimentul principal în realizarea drepturilor omului în Republica Moldova

26 Mai 2021, 17:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
26 Mai 2021, 17:08 // Societate //  Valentina Buză

Corupția afectează grav realizarea drepturilor omului, în special în cazul persoanelor din grupuri vulnerabile, iar costurile acestui fenomen sunt estimate la milioane de lei anual. La aceste concluzii a ajuns un grup de experți din Republica Moldova și Elveția, care au analizat legătura cauzală între corupție și realizarea drepturilor omului.

Astfel, cel mai des, corupția generează încălcarea dreptului la viață, la apărare și la un proces echitabil, dreptul la educație, la sănătate, la proprietate și la protecție socială.

Totodată, cercetarea demonstrează că actele individuale de corupție au dus la încălcarea drepturilor omului în aproximativ o treime dintre cazurile analizate de experți, în timp ce corupția sistemică este responsabilă de alte 30 la sută din încălcări.

Analiza mai constată că fenomenul corupției implică două costuri separate în raport cu realizarea drepturilor omului. Primul se referă la resursele publice diminuate din cauza mitei și neachitării impozitelor și altor taxe, iar cel de-al doilea se referă la consecințele încălcării drepturilor omului, pierderea oportunității de dezvoltare individuală a persoanei și deteriorarea legitimității instituțiilor publice.

În cazul încălcării dreptului la viață, autorii au identificat că grupurile cele mai vulnerabile afectate de corupție sunt supraviețuitoarele violenței în familie și persoanele aflate în grija acestora (copii, persoane în etate), dar și deținuți.

Potrivit autorilor studiului, în cele 300 de cazuri individuale de încălcare a drepturilor omului examinate de ei, costurile corupției ar constitui aproximativ 20 de milioane de lei (1 milion de euro).

De exemplu, în cazul violenței în familie, costul mediu pe caz se ridică la 45 000 lei (2 000 euro), care include îngrijirea medicală; asistența psihosocială; productivitatea sau capacitatea de muncă pierdută (concediu medical); securitatea socială (plăți, prestații); asistență juridică (garantată de stat) și servicii juridice (costuri private); susținerea justiției penale (procese și ordonanțe de protecție) și aplicarea legii (sectorul justiției penale și poliție, ordonanțe de protecție).

În cazul dreptului la educație, în ceea ce privește permisul de conducere, de exemplu, estimarea generală a costului generat de corupție se estimează la aproximativ 130-140 milioane lei (6-7 milioane euro) pe an.

Autorii constată că în prezent colaborarea instituțiilor responsabile de prevenirea și combaterea încălcărilor drepturilor omului pe de o parte, și a celor axate pe măsuri anticorupție, pe de altă parte, este limitată.

Cercetarea recomandă o serie de politici și intervenții care să limiteze impactul corupției asupra realizării drepturilor omului.

Studiul a fost efectuat cu sprijinul PNUD, în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.