Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

(SPOT VIDEO) Zece ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, eveniment marcat în Republica Moldova

11 Mai 2021, 13:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
11 Mai 2021, 13:14 // Societate //  Valentina Buză

Pe 11 mai, 2021, în întreaga lume, dar și în Republica Moldova, se celebrează zece ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, sau a Convenției Consiliului Europei pentru Prevenirea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice. Astfel, UN Women Moldova se alătură evenimentelor organizate prin lansarea unui spot video menit să combată miturile privind Conventia de la Istanbul.

Conform Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor, 63% dintre femeile din Republica Moldova, au trecut prin situații de violență psihologică, fizică sau sexuală și au fost abuzate de partenerii lor pe parcursul vieții. Pe lângă asta, un studiu publicat de OSCE în 2019, a arătat că 40% dintre femei au fost abuzate fizic și/sau psihologic de abuzatori care le sunt parteneri, sau, inclusiv de abuzatori non-parteneri, de la vârsta de 15 ani.

De asemenea, pentru marcarea importanței Convenției, dar și pentru a sublinia necesitatea ratificării acesteia în Republica Moldova, la data de 11 mai 2021, la ora 14:30, va avea loc un eveniment online organizat de către Oficiul Consiliului Europei la Chișinău care va întruni diverse activiste și activiști, dar și persoane oficiale care lucrează în domeniul combaterii violenței domestice și au interesul de a contribui la avansarea Republicii Moldova în acest sens.

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și poate fi urmărit  pe pagina web a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Reamintim că, documentul care, până în prezent este unul dintre cele mai complexe instrumente legislative pentru combaterea violenței în bază de gen, a fost ratificat de 34 de țări, iar alte 12 l-au semnat, inclusiv țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova. Acesta este utilizat drept un document primar pentru a acționa în combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și de multe alte țări din afara spațiului european.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:39 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a dezvăluit faptul că în cadrul Ministerului încă mai activează persoane loiale fostului șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, informează Realitatea.md. Mai mult, acele persoane mai au și posibilitatea să ia anumite decizii, susține ministra.

„Sunt acei, care se bravează cu faptul că dacă nu au zburat până acum, înseamnă că au mână liberă de a activa…

Unii imediat au depus raport de demisie, alții au depus raport peste o lună-două. Unii continuă să stea pe poziții și spun că au pile. Noi căutăm să vedem unde au ei pile. Totodată, nu neapărat își desfășoară activitatea, dar sunt vizați în unele anchete. Și ei stau pe stand-by, ca să vadă până unde vom ajunge noi cu controlul și ce vom face mai departe”, a declarat Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Realitatea.md menționează că Gheorghe Cavcaliuc se află peste hotarele țării. El este anchetat și învinuit de fabricarea de dosare. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au dispus plasarea lui în arest preventiv și au emis un mandat de căutare a lui pe plan internațional.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală