Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

(SPOT VIDEO) Zece ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, eveniment marcat în Republica Moldova

11 Mai 2021, 13:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
11 Mai 2021, 13:14 // Societate //  Valentina Buză

Pe 11 mai, 2021, în întreaga lume, dar și în Republica Moldova, se celebrează zece ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, sau a Convenției Consiliului Europei pentru Prevenirea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice. Astfel, UN Women Moldova se alătură evenimentelor organizate prin lansarea unui spot video menit să combată miturile privind Conventia de la Istanbul.

Conform Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor, 63% dintre femeile din Republica Moldova, au trecut prin situații de violență psihologică, fizică sau sexuală și au fost abuzate de partenerii lor pe parcursul vieții. Pe lângă asta, un studiu publicat de OSCE în 2019, a arătat că 40% dintre femei au fost abuzate fizic și/sau psihologic de abuzatori care le sunt parteneri, sau, inclusiv de abuzatori non-parteneri, de la vârsta de 15 ani.

De asemenea, pentru marcarea importanței Convenției, dar și pentru a sublinia necesitatea ratificării acesteia în Republica Moldova, la data de 11 mai 2021, la ora 14:30, va avea loc un eveniment online organizat de către Oficiul Consiliului Europei la Chișinău care va întruni diverse activiste și activiști, dar și persoane oficiale care lucrează în domeniul combaterii violenței domestice și au interesul de a contribui la avansarea Republicii Moldova în acest sens.

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și poate fi urmărit  pe pagina web a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Reamintim că, documentul care, până în prezent este unul dintre cele mai complexe instrumente legislative pentru combaterea violenței în bază de gen, a fost ratificat de 34 de țări, iar alte 12 l-au semnat, inclusiv țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova. Acesta este utilizat drept un document primar pentru a acționa în combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și de multe alte țări din afara spațiului european.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 19:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
14 Iun. 2021, 19:45 // Politica //  Realitatea.md

Jurnalistul de opoziție Roman Protasevici a fost scos într-o conferință de presă luni, 14 iunie curent, la sediul Ministerului de Afaceri Externe din Minsk, organizată pe subiectul deturnării avionului Ryanair, deși autoritățile beloruse numesc asta o necesitate de „aterizare urgentă”. În cadrul acesteia, a zâmbit, a spus că se simte bine, un pic emoționat și că nimeni nu l-a bătut. Coincidență sau nu, dar conferința de presă a fost organizată la scurt timp după ce pe Telegram au apărut informații, precum că însuși Alexandr Lukașenko i-ar fi spart nasul.

A arătat că unicul semn pe care-l are este cel de pe mâini, pentru că oamenii legii nu ar fi fost pregătiți să-l rețină și nu aveau cătușe la ei.

În fața camerelor, jurnalistul a povestit că se simte minunat, că nimeni nu l-a bătut și că urmele de pe încheieturile mâinilor care se văd în primul său video cu declarații nu înseamnă nimic. El a mai spus că este gata să treacă o expertiză medicală independentă pentru a demonstra că starea sa de sănătate este bună.

Totodată, s-a arătat indignat de informațiile care circulă în spațiul public și și-a rugat colegii jurnaliști să nu le răspândească. Și-a numit iubita Sofia Sapega ostatică a situației, pentru că ar fi fost arestată din cauza lui, și părinții săi – ostatici în Polonia, explicând că se află într-un „vacuum informațional”.

În timpul conferinței, un jurnalist BBC a părăsit sala în semn de protest, motivând că este clar că pe Protasevici îl impun să facă asemenea declarații.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU