Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Fostul deputat PSRM Nicolae Pascaru riscă să nu mai poată deține funcții publice timp de trei ani. ANI a emis un act

17 Sept. 2021, 20:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:29 // Politica //  Mădălina Sorokovsky

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele ex-deputatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Nicolae Pascaru. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și riscă interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv.

Procedura de control pe numele fostului deputat socialist a fost inițiată în baza unei sesizări. În cadrul controlului, inspectorul de integritate al ANI a identificat că ex-deputatul Nicolae Pascaru a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figura și în calitate de președinte în cinci asociații Obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării buisiness-ului mic și mijlociu, dar și administrator în cadrul unei firme, scrie zdg.md.

„În baza probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a constatat incompatibilitate doar pentru funcția de președinte în una dintre asociațiile obștești cu activitate în sport. În timp ce deținea mandatul de deputat, acesta și-a exercitat și calitatea de Președinte al asociației. A semnat și încheiat 14 documente cu un SRL. Actele semnate se referă la scrisori de mulțumire și contracte de donații în scop de binefacere, valoarea cărora oscilau între sumele de 25 de mii de lei și 45 de mii de lei”, anunță ANI.

Pentru a demonstra încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, potrivit reprezentanților Autorității, inspectorul de integritate a obținut un răspuns confirmativ de la Parlamentul R. Moldova, în care se menționează că fostul deputat nu a depus nicio declarație în scopul soluționării stării de incompatibilitate.

„Mai mult decât atât, în iulie 2020, fostul deputat a expediat un demers prin care a solicitat opinia ANI vizavi de stările de incompatibilitate în care se afla. Atunci, ANI a expediat un răspuns explicativ, în care a invocat toate prevederile legale în materie de incompatibilitate de funcție, inclusiv a fost făcută o referire și la o Hotărâre din 2015 a Curții Constituționale la acest aspect. Totuși, nici după obținerea acestei opinii din partea ANI, fostul deputat nu a acționat în vederea rezolvării incompatibilității sale”, menționează ANI.

Nicolae Pascaru a obținut mandatul de deputat în mai 2020 și a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate.

„În explicațiile oferite inspectorului de integritate, acesta a interpretat eronat și personal prevederile legale. Totuși, inspectorul a acceptat doar argumentele referitoare la faptul că celelalte asociații nu au înregistrat activități statutare”, susțin reprezentanții instituției.

De menționat că, dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat, pe un termen de 3 ani. Acesta va fi înscris și în Registrul Public al Interdicțiilor.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”