În 2022 se împlinesc 128 de ani de la nașterea lui Piotr Leonidovici Kapița. Remarcabilul fizician, om de știință de renume mondial, laureat al Premiului Nobel, experimentator și inginer genial, s-a născut la 8 iulie 1894, în orașul Kronstadt, situat la 30 km de Sankt Petersburg, relatează Rupor.md.
Părinții săi – nobilul Leonid Kapița, care lucra în calitate de inginer militar și culegătoarea de folclor Olga Ieronimovna, erau din Basarabia. Drept urmare, Piotr vorbea fluent limba moldovenească.
Inițial, părinții l-au trimis pe Piotr să studieze la gimnaziu. Din cauza performanțelor slabe la limba latină, adolescentul a fost nevoit să se mute la colegiu, pe care l-a absolvit cu diplomă roșie.
Ulterior, Kapița a fost admis la facultatea de electromecanică a Institutului Politehnic din Sankt Petersburg, iar la scurt timp, deja activa în laboratorul fizicianului Abram Ioffe. Cel din urmă l-a ajutat pe Kapița să plece în Scoția, unde studentul a fost „prins” de Primul Război Mondial. Piotr a fost pe front, unde a lucrat ca șofer de ambulanță.
Mai târziu, tânărul a reușit să ajungă la Universitatea din Cambridge, unde a lucrat sub îndrumarea lui E. Rutherford. În acea perioadă, Kapița a efectuat cercetări asupra radiațiilor și a creat o metodă de obținere a câmpurilor magnetice puternice. Pentru efortul depus, fizicianul a primit premiul J.Maxwell. În același an, a obținut titlul de doctor în filozofie la Universitatea din Cambridge.
La un moment dat, Piotr Kapița a decis să revină în Rusia, deoarece studierea fizicii la temperaturi scăzute necesita condiții climaterice adecvate. Autoritățile sovietice i-au refuzat cererea de a putea părăsi oricând teritoriul URSS. Prin urmare, cercetătorul nu a mai putut colabora cu colegii săi britanici.
În 1935, Piotr Kapița a devenit șeful Institutului de Probleme Fizice de la Academia Rusă de Științe, a solicitat echipamentul cu care a lucrat în Anglia și a continuat experimentele în domeniul câmpurilor magnetice puternice. Câțiva ani mai târziu, fizicianul a perfecționat instalarea turbinei.
Principala descoperire a lui Piotr Kapița este fenomenul superfluidității heliului.
Fizicianul este autorul celebrelor expresii: „Nu e vorba de mărime. Nucleul atomic este și mai mic, iar pasiunile din jurul lui sunt și mai mari”, „Dacă oamenii își aduc aminte de un academician și peste 10 ani de la moarte, el este un clasic al științei”, „În centrul procesului de creație stă întotdeauna spiritul combativ”.
Cu câteva săptămâni înainte de moarte, academicianul a suferit un accident vascular cerebral. Piotr Kapița s-a stins din viață la 8 aprilie 1984, fără să-și mai recapete cunoștința. Avea 89 de ani.