Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Echipamente MEDICALE pentru asistenții din Cahul și Ungheni. Vor putea efectua mai ușor VIZITE la domiciliu

07 Iul. 2021, 16:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Iul. 2021, 16:56 // Societate //  Valentina Buză

Peste 300 de asistenți și asistente medicale au primit truse cu echipamente de antropometrie, care includ o geantă textilă pentru cântărirea copilului, un cântar portabil, un stadiometru și o bandă de măsurare. Astfel, asistentele și asistenții vor folosi aceste echipamente în timpul vizitelor la domiciliu a familiilor cu copii de vârstă mică, în raioanele Ungheni și Cahul.

„Serviciile de sănătate pentru familii și copii sunt indispensabile dezvoltării economice. Oamenii din Ungheni și Cahul, în special tinerii, care sunt și la vârsta productivă, și la cea reproductivă, au nevoie de asemenea servicii, pentru a-și realiza potențialul și în profesie, și în familie. Fără servicii de calitate pentru familii și copii nu poate fi realizată o creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul” a menționat Viorica Volovei, coordonatoare de programe UNICEF pentru proiectul EU4Moldova.

Programul de vizite la domiciliu are scopul să susțină părinții în îngrijirea și creșterea copiilor de vârstă fragedă, dar și să ajute femeile însărcinate până și după naștere. Vizitele la domiciliu formează o relație de încredere între asistenții medicali și părinți, astfel contribuind la un sistem mai bun de medicină de familie. Vizitele la domiciliu ajută părinții și îngrijitorii să identifice cât mai devreme problemele de sănătate și de dezvoltare ale copiilor de vârstă mică, însă rolul acestor vizite nu se limitează doar la monitorizarea sănătății și dezvoltării copilului.

De asemenea, asistentele medicale/asistenții medicali pot observa dificultățile economice sau condițiile insalubre, pericolele de accidente casnice și violență împotriva copiilor. Accidentele la copiii sub 5 ani se produc în majoritatea cazurilor acasă, pentru că adulții care au grijă de ei – părinții, bunicii, dădacele – i-au lăsat fără supraveghere și nu au luat măsurile necesare pentru a-și securiza locuința.

Numai în anul 2019 aproape două mii de copii cu vârsta de până în 5 ani au avut de suferit în urma traumelor și intoxicațiilor, iar din cei 327 de copii sub 5 ani care au murit în același an, 40 au fost copii sănătoși care și-au pierdut viața din cauza traumelor, intoxicațiilor și a altor accidente casnice.

Această inițiativă va îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale și medicale destinate copiilor și adolescenților, contribuind astfel, la obiectivele de dezvoltare durabilă a celor două regiuni cheie susținute de programele Uniunii Europene – Cahul și Ungheni.

Inițiativele implementate de UNICEF Moldova au scopul de a îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale destinate copiilor și adolescenților, prin oferirea de asistență pentru consolidarea capacităților, proiecte de infrastructura sociala, achiziții, inițiative identificate de program fiind extrem de importante pentru o dezvoltare socio-economică durabilă.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate