Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

FOTO Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu omologul său din România. Nicolae Ciucă este într-o vizită la Chișinău

17 Mart. 2022, 10:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
17 Mart. 2022, 10:28 // Actualitate //  Olga Mînzat

Prim-ministra Natalia Gavrilița și omologul ei român, Nicolae Ciucă au avut o întâlnire de lucru la Chișinău. Cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiune. Totodată, a fost abortat subiectul ce ține de gestionarea fluxului de refugiați care fug din calea războiului și suportul oferit Guvernului de la Chișinău în gestionarea crizei.

Natalia Gavrilița a mulțumit pentru sprijinul generos și consistent al României în asigurarea asistenței pentru refugiați, pentru deschiderea coridorului verde la frontieră moldo-română, dar și pentru mijloacele de transport necesare persoanelor refugiate pentru tranzitarea teritoriului Moldovei de la vama Palanca la Huși.

La fel, prim-ministra a mulțumit pentru asistența oferită de partea română, cu titlu gratuit – cantități de benzină, motorină și păcură, care vor reduce considerabil impactul crizei în sfera energetică.

„Unul din subiectele abordate în cadrul discuțiilor a fost și securitatea energetică a Republicii Moldova și procesul de interconectare energetică cu România. Discuțiile au avut loc în contextul în care  Republica Moldova și Ucraina au finalizat astăzi procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E”, este anunțat în comunicatul emis de Guvern.

Oficialii au discutat și alte subiecte de pe agenda bilaterală, inclusiv proiectele agreate la 11 februarie în cadrul ședinței comune a celor două guverne. În acest context, premierul român a reiterat susținerea guvernului său în realizarea reformelor necesare pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat ieri alături de președintele din România Klaus Iohannis la întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Am putut reconfirma sprijinul concret pentru Republica Moldova în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților. România va continua să acorde sprijin umanitar și să asiste refugiații care trec din Ucraina prin Republica Moldova în vederea tranzitării către alte state membre UE”, a declarat Ciucă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală