Curs valutar
  • EUR
    19.1292
    0.1532%
  • USD
    17.7410
    0.0564%
  • RUB
    0.1940
    1.5979%
  • RON
    3.8504
    0.1117%
  • UAH
    0.4829
    -0.1035%

FOTO „Oamenii încep să se obișnuiască cu războiul. Nu este normal”. Drumul spre pace prin pădure al Luchiei Mendosa

24 Mart. 2022, 13:24
 // Categoria: Life // Autor:  Victoria Laur
24 Mart. 2022, 13:24 // Life //  Victoria Laur

La începutul războiului și-a luat părinții și a plecat din Zaporojie la Kiev pentru se întâlni cu fratele, au mers la Lvov, de acolo au mers spre Moghilev Podolsk, apoi au trecut hotarul Moldovei. Călătoria de câteva zile a fost prin păduri, marcată de oboseală, decizii complicate și despărțiri de oameni dragi – aceasta este povestea Luchiei Medusa, o refugiată din Ucraina care ajungând la Chișinău a decis să sară în ajutorul conaționalilor.

Tânără s-a născut în 1991, în același an când s-a destrămat URSS și fostele țări membre își declarau independența, mama fiind din Ucraina, iar tata – din Bolivia. A crescut împreună cu țara ei, iar după 30 de ani, a simțit că trebuie să își ia familia și să plece, pentru a se simți în siguranță.

„Era atmosferă îngrozitoare. Sora mea urma să plece în Anglia din Lvov. M-a telefon din tren dimineața devreme și a spus că toți își sună apropiați, că se aud sirene. În primele secunde credeam că în lumea modernă așa ceva e imposibil. Am lucrat jumătate de zi, iar seara trebuia să luăm trenul spre Kiev, dar în ultimul moment mama mi-a zis că s-a răzgândit să plece. Spunea că luni va merge la serviciu, că tata are o afacere mică și că nimeni nu îi așteaptă în străinătate. Începeam să plâng și să îi explic că urmările pot fi îngrozitoare dacă rămânem. I-am spus plângând în hohote că frații mei au familii, sora mea are familie. Eu nu o am deocamdată și părinții mei sunt acum tot ce am mai scump acum și nu o să îmi pot ierta dacă se întâmplă ceva. Era sfârșitul primei zile de război”, povestește Luchiia.

Norocul din ceasul al 12-a

În ultima clipă, tatăl i-a convins mama să adune bagajele și să pornească. Luchiia povestește că a simțit pe tot parcursul drumului că ea și oameni săi dragi sunt protejați „de cineva de sus”. Norocul îi urmărea de la taxiurile găsite în ceasul al 12-a, până la oameni pe care îi cunoștea și îi întâlnea în gări din orașe străine sau necunoscuți care săreau în ajutor.

„Când am început să chem taxi, nu știam că deja e introdusă legea marțială. Nici o aplicație nu mergea. Nimeni nu voia să preia comanda. Deja credeam că nu vom reuși să ajungem la gară și să plecăm. Nu știam când vom reveni. În 10 minute înțelegeam că întârziem și nu găsim mașină. Mă rugam la toate puterile supreme. Peste un minut am găsit un șofer, iar după ce am pornit l-a sunat soția și i-a spus să vină urgent acasă. Am avut mare noroc cu șoferul, în oraș nu mai era nici o mașină”.

Toate trenurile din Zaporojie întârziau în acea seară, iar gara era arhiplină. La Kiev familia Luchiei s-a întâlnit cu fratele ei și peste jumătate de zi a luat trenul spre Lvov. Atunci pentru prima dată au auzit explozii, iar ofițerii de pe peroane îndreptau mulțimea spre cele mai apropiate adăposturi.

„Poliția îi îndrepta pe toți în adăpostul de alături. Oamenii erau speriați, strigau, încercau să fugă de asta. Ceea ce se întâmplă acum, știu că ucrainenii văd cum explodează rachete, în special copiii. Asta va rămâne pentru totdeauna în capul lor”

Odată ce s-au văzut urcați în vagon, pentru părinții ei, care sunt deja în vârstă, s-au găsit locuri. Multă lume, însă, era nevoită să călătorească în picioare. După două zile în care au fost în drum, prin intermediul colegilor și prietenilor au găsit un apartament la Lvov. Locuința nu avea încălzire și era dotată cu o singură canapea, iar ei erau cinci. Nu mai era important pentru ei asta.

„A doua zi am cumpărat niște produse, apă. Eram deja pregătiți de drum. Am cumpărat bilete la tren spre Moghilev Podolsk. Nu știam în cât timp vom ajunge. Când am ajuns seara pe peron, era introdusă ora marțială și nu eram siguri că vom găsi un taxi ca să ne ducă la vamă. Am rugat o tânără din Jmerinka să ne spună numărul unui șofer. A găsit contactele unui taximetrist particular. L-am sunat și a acceptat.”

Drumul spre pace prin pădure

Totuși, călătoria lor era departe de a se încheia. Deoarece intrase în vigoare legea marțială și nu aveau viză de reședință în localitate, ofițerii de la punctele de control din Moghilev Podolsk  nu le-au permis să treacă, dar norocul nu i-a ocolit nici aici. Bărbatul care i-a dus a decis să o ia pe scurtătură.

„A întors în pădure și vreo 20 de minute am mers în beznă. Nici drumuri. Nici lumină. Apoi a ieșit pe un drum de sat și am ajuns la hotarul de la Moghilev Podolsk. Am avut noroc de el, deoarece și-a asumat riscul. La vamă am înțeles că fratele nu va trece, deoarece deja s-a decis că bărbații nu pot ieși din țară. Polițiștii de frontieră au spus că nu se încadrează în excepțiile stabilite. Soția lui a decis să rămână cu el. Ne-au spus să plecăm, pentru că și părinții sunt în vârstă. Ne-am îmbrățișat și am plâns. Acum ei sunt la Vinița și vorbim regulat la telefon. Familia noastră a fost nevoită să se separe. Hotarul ne-a despărțit. Eu sunt aici, în Moldova. Părinții i-am trimis în România. Sora este în Anglia, iar ambii frați cu familiile – în Ucraina”

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Fii de folos acolo unde ești acum!

Luchiia a avut noroc să fie angajata unei companii internațională care are sediu și la Chișinău, iar asta a ajutat-o mult în procesul de acomodare. După primele zile în Moldova, soluționarea problemelor legate de locuință și acte, tânăra a decis să fie de folos conaționalilor ei care fug din caleaa războiului. Cu ajutorul prietenilor din străinătate, dar și membrilor unei comunități religioase pe care i-a cunoscut acasă, când studia engleza, aceasta țintește ucrainenii cărora să le ofere suport, caută oameni care au venit fără rezerve financiare, care nu au călătorit anterior și nu reușesc să se descurce singuri.

„Îmi spun că au încredere în mine. Câteva persoane mi-au făcut transferuri și încerc să găsesc familii care au nevoie și să le ofer acești bani pentru închirierea unui apartament sau pentru alte necesități personale. Nu produse. Acum toată lumea ne ține spatele și s-a unit pentru a ajuta Ucraina. Toată lumea a devenit o familie mare”

Deși povestește modest și cum poate, voluntarii din Chișinău care au cunosc se inspiră de la Luchia și îi apreciază gesturile. „În ziua doua am ajutat-o cu cazare pentru ea și părinți. Azi pentru a treia oară a venit la noi cu sacoșele pline cu mâncare. Donează din puținul pe care îl are. Când i-am văzut mărțișorul din piept, mi-au dat lacrimile”, scria pe rețelele de socializare Victoria Eșanu la începutul lunii martie. În același timp, dacă îi accesezi paginile, găsești storiesuri și postări în care cere ajutor pentru cei din Ucraina, transmite informații importnte pentru refugiați sau pentru cei rămași acasă și mesaje prin care transmite optimism.

Deocamdată Luchiia rămâne la Chișinău, spune că este fericită că e sănătoasă și oamenii dragi îi sunt în viață, și este recunoscătoare pentru ajutorul oferit de Moldova.

„Nu vreau să îmi fac planuri mari pentru viitor. Situația asta ne-a făcut mai puternici. Sunt acum aici și mă bucur de ce am. Sunt vie și sănătoasă. Familia mea este în siguranță. Am înțeles că în orice moment se pot întâmpla lucruri care nu pot fi schimbate și trebuie să fiu flexibilă. Să mă adaptez. Sunt foarte recunoscătoare. Mă închin tuturor care au ajutat. În Moldova, România. Polonia sunt foarte mulți voluntari. Trei zile am fost la centrul pentru refugiați. Înțelegeam că trebuie să dorm măcar câteva ore ca să pot acționa ulterior. Era un oficiu în care s-a făcut centru pentru refugiați în weekend. Angajații singuri au decis singuri să ajute și până acum vorbim cu ei”.

Oamenii se obișnuiesc cu războiul. Nu este normal

Situația din Ucraina este tensionată, dar rămân regiuni unde se simte mai multă liniște, spune tânără după discuțiile cu apropiații. Totuși, acolo în zonele unde se aud mai des explozii oamenii se ajută reciproc, cumpără cele necesare pentru persoanele vulnerabile, care nu pot părăsi casele, însă cel mai grav, în opinia ei, este că ucrainenii se obișnuiesc să trăiască în asemenea condiții.

„Oamenii încep să se obișnuiască. Nu este normal. Dacă primele zile era clar pentru toți că nu e normal, au trecut săptămâni și încep și eu să mă obișnuiesc cu acest gând, dar încerc să îmi impun ideea că nu este normal. Fiecare țară își are suveranitatea. Rusia are multe posibilități de a ne influența. Puteau să alunge toți ucrainenii de acolo. Să ne oprească gazul. Să ne impună sancțiuni, dar să nu ne distrugă țara și să nu omoare oamenii noștri”.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
11 Dec. 2023, 07:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
11 Dec. 2023, 07:50 // În Lume //  Redacția Realitatea

Aliații premierului populist al Ungariei, Viktor Orbán, prietenul lui Putin, vor avea o întâlnire cu ușile închise cu republicanii americani pentru a face presiuni în vederea încetării sprijinului militar american pentru Ucraina, a aflat The Guardian.

Márton Ugrósdy, secretar de stat adjunct al biroului directorului politic al premierului, și Attila Demkó, un important academician pro-Orbán, împreună cu membri ai ambasadei Ungariei la Washington, vor participa luni, 11 decembrie, la un eveniment de două zile găzduit de thinktank-ul conservator Heritage Foundation.

Prima zi include discursuri despre războiul din Ucraina, precum și subiecte precum războaiele culturale transatlantice. Sunt așteptați invitați precum Kelley Currie, fost ambasador în timpul președintelui, Donald Trump, și Magor Ernyei, directorul internațional al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, institutul care a organizat CPAC (Conferința de acțiune politică conservatoare) Ungaria.

Potrivit unei surse republicane, unii dintre participanți, inclusiv membri republicani ai Congresului, au fost invitați să se alăture discuțiilor cu ușile închise a doua zi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Întâlnirea va avea loc pe fundalul unei dezbateri tensionate la Washington cu privire la viitorul Ucrainei. Săptămâna trecută, Casa Albă a avertizat că, fără acțiunea Congresului, banii pentru cumpărarea mai multor arme și echipamente pentru Kiev se vor epuiza până la sfârșitul anului. Miercuri, 6 decembrie, republicanii din Senat au blocat un proiect de lege de cheltuieli de urgență pentru a finanța războiul din Ucraina .

„Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE”

O sursă diplomatică apropiată ambasadei Ungariei a declarat: „Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE.”

Orbán este un critic frecvent al ajutorului acordat Ucrainei împotriva invaziei rusești . Văzut ca cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE în ultimii ani, el a fost fotografiat zâmbind și dând mâna cu președintele rus în urmă cu două luni la Beijing.

Recent, Orbán a cerut ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) să fie scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului European din decembrie. Liderul ungar a postat pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter:

 „Este clar că propunerea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită”.

Fundația Heritage conduce Proiectul 2025, o coaliție care se pregătește pentru următoarea administrație prezidențială conservatoare, și a găzduit în ultimele luni discursuri ale unor membri importanți ai Partidului Conservator britanic, Liz Truss și Iain Duncan Smith.

Thinktank-ul a fost, de asemenea, un oponent vocal al asistenței americane pentru Ucraina. Anul trecut, Jessica Anderson, directorul executiv al operațiunii de lobby, a publicat o declarație sub titlul „Pachetul de ajutor pentru Ucraina pune America pe ultimul loc”. În august, Victoria Coates, vicepreședintele Heritage, a postat pe rețelele de socializare:

„Este timpul să punem capăt cecurilor în alb și nedatate pentru Ucraina”.

Când Heritage și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare în aprilie anul trecut, directorul politic al lui Orbán, Balázs Orbán (fără nicio legătură de rusenie cu premierul), a fost invitat ca vorbitor la eveniment. Președintele Heritage, Kevin Roberts, l-a lăudat în repetate rânduri pe liderul maghiar pe X:

„Un lucru este clar în urma vizitei în Ungaria și a implicării în dezbaterile politice și culturale actuale din America: lumea are nevoie de o mișcare care să lupte pentru Adevăr, pentru tradiție, pentru familii și pentru omul de rând.”

În ultimii ani, Orbán a susținut o alianță transatlantică de extremă-dreapta cu o poziție dură împotriva imigrației și a „ideologiei de gen”, cu un naționalism creștin ferm și cu dispreț față de cei care avertizează asupra unei alunecări spre autoritarism.

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală