Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Ghidul actualizat privind reabilitarea medicală a pacienților cu infecția COVID-19, APROBAT de MSMPS. Obiectivele

16 Iul. 2021, 11:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Iul. 2021, 11:56 // Actualitate //  Valentina Buză

Ghidul național actualizat „Reabilitarea medicală a pacienților cu infecția COVID-19”, a fost aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, el are drept scop îmbunătățirea serviciului specializat de reabilitare medicală acordat persoanelor cu diverse consecințe și deficiențe funcționale în urma infecției cu SARS COV-2.

Mai mult, ghidul revizuit este structurat sub formă de recomandări actualizate bazate pe experiențe internaționale și bunele practici în organizarea asistenței de reabilitare medicală a persoanelor cu COVID-19.

Printre obiectivele documentului se numără:

 • Eficientizarea organizării serviciului de reabilitare medicală a persoanelor cu COVID-19 în funcție de nivelul de asistență medicală, faza bolii, faza de reabilitare și severitatea
  deficiențelor funcționale.
 • Prezentarea standardelor minimale de personal și dotare a unităților medicale pentru prestarea asistenței de reabilitare post COVID-19.
 • Îmbunătățirea calității serviciului de reabilitare acordată persoanelor ce au suportat COVID-19.
 • Reducerea impactului fazei acute a bolii, precum și reintegrarea optimală în societate a persoanelor ce au suportat infecția COVID-19.

„Ghidul este destinat prestatorilor de servicii medicale specializate de reabilitare la diferite nivele (medici reabilitologi, asistenți medicali, dieteticieni, terapeuți ocupaționali, kinetoterapeuți, psihologi/psihoterapeuți, asistenți sociali, logopezi), prestatorilor serviciilor medicale de asistență medicală spitalicească (medicii de profil boli infecțioase, pneumologi, cardiologi, reanimare/terapie intensivă, asistenți medicali), prestatorilor serviciilor medicale de asistență medicală primară (medicii de familie, asistenți medicali, asistenți sociali)”.

Ghidul integral poate fi accesat AICI.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:39
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 11:39 // Life //  Realitatea.md

Nu mai e loc de îndoială: Jennifer Lopez şi Ben Affleck s-au împăcat. J Lo şi-a sărbătorit ziua de naştere pe un yacht, alături de celebrul actor. Mai mult, artista a postat o fotografie în care se sărută cu fostul logodnic. La începutul anilor 2000, J Lo şi Ben Affleck formau un cuplu de invidiat.

Jennifer Lopez şi Ben Affleck nu mai ascund pasiunea care s-a reaprins între ei, după ani buni de când au rupt logodna şi au întristat fanii de pretutindeni. Încă din luna mai a acestui an, tabloidele au răspândit zvonuri cu privire la o posibilă împăcare. Iar fotografiile cu celebrul actor care părăsea discret locuinţa lui J Lo erau dovezi grăitoare.

Totuşi, nicio declaraţie oficială nu a confirmat ceea ce părea deja destul de clar pentru toată lumea. Timpul le-a rezolvat însă pe toate, cei doi afişându-se într-o ipostază romantică, pe Instagram, în văzul celor peste 166 de milioane de urmăritori ai artistei cu origini portoricane Jennifer Lopez.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jennifer Lopez (@jlo)

Imaginile „surpriză” au fost postate la finalul unei serii de fotografii de la ziua de naştere a lui J Lo, care a sărbătorit în costum de baie împlinirea frumoasei vârste de 52 de ani. Sărutul celor doi, pe o ambarcaţiune de lux din St Tropez, a fost apreciat de peste 7,8 milioane de utilizatori ai reţelei sociale, iar secţiunea de comentarii dă pe dinafară de felicitări şi gânduri bune pentru Ben Affleck şi Jennifer Lopez.

Potrivit unor surse Sky News, în apropiere se afla şi fostul partener al lui J Lo, Alex Rodriguez. Cuplul şi-a spus „la revedere” în luna martie a acestui an.

La începutul anilor 2000, J Lo şi Ben Affleck formau un cuplu de invidiat, cucerind definitiv inimile fanilor după videoclipul pentru celebrul hit „Jenny From The Block”. În 2004, însă, au anunţat că au rupt logodna, iar în următorii ani nu au dat semne cum că ar putea lega din nou povestea de iubire.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jennifer Lopez (@jlo)

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid