Curs valutar
 • EUR
  19.0999
  0%
 • USD
  17.7310
  0%
 • RUB
  0.1909
  0%
 • RON
  3.8461
  0%
 • UAH
  0.4834
  0%

Gruparea teroristă armeană amenință una dintre cele mai mari mișcări evreiești din SUA și Europa

20 Nov. 2023, 13:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
20 Nov. 2023, 13:21 // În Lume //  Realitatea.md

Un grup terorist armean, care a atacat o sinagogă din Erevan, amenință una dintre cele mai mari mișcări evreiești din Statele Unite și Europa, scrie știripesurse.ro.

Pe 15 noiembrie, singura sinagogă din Armenia a fost incendiată la Erevan. Acesta este al doilea caz din lume de ardere a unui lăcaș de cult evreiesc de la începutul escaladării conflictului arabo-israelian și primul în afara Orientului Mijlociu (cazul anterior de ardere a unei sinagogi a fost în Tunisia pe 18 octombrie).

Incendiul din Erevan a fost al doilea atac asupra singurului lăcaș de cult evreiesc din Armenia în ultimele două luni. Prima a avut loc pe 3 octombrie, cu 4 zile înainte de invazia Hamas în sudul Israelului.

Responsabilitatea pentru ambele atacuri a fost revendicată de un grup care folosea numele ASALA_Young și pretindea a fi succesorul organizației teroriste istorice ASALA (Armata Secretă Armenească pentru Eliberarea Armeniei).

Potrivit centrului de cercetare al Ministerului Israelian al Diasporei, grupul este aripa de tineret a ASALA. De la formarea sa în Liban în 1975, organizația a desfășurat peste 80 de atacuri teroriste și atacuri de sabotaj, în principal împotriva oficialilor și țintelor turce din Europa, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

În 1979-1980, militanții săi au efectuat explozii de ținte israeliene în Italia.

Fondatorii istoricului ASALA au lucrat îndeaproape cu serviciile de informații siriene și cu grupurile paramilitare palestiniene.

Judecând după declarația ASALA_Young din canalul Telegram, este vorba despre fondatorii organizației pe care aripa sa de tineret îi consideră acum model.

Ambele atacuri asupra sinagogii din Erevan au provocat o rezonanță larg răspândită.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Doar din 15 noiembrie:

 • Președintele Conferinței Rabinilor Europeni (CER) (una dintre cele mai mari organizații rabinice din Europa) a cerut autorităților armene să rețină membrii grupului ASALA, să declare grupul nelegal și să întărească securitatea comunității evreiești. El a adăugat: „Dacă nu există o reacție adecvată, sângele evreiesc va fi vărsat în străzi și responsabil va fi guvernul armean”;
 • Ambasadorul Israelului în Armenia, Yoel Lion, a cerut „guvernului armean să condamne toate formele de antisemitism, să investigheze în detaliu această crimă și să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției”;
 • cea mai autorizată publicație israeliană în limba engleză The Jerusalem Post a numit Armenia „cea mai antisemită țară din spațiul post-sovietic” – 58% din populația de aici împărtășește sentimente anti-evreiești (în 2019, aceeași publicație a scris deja despre „ antisemitism sistemic” în Armenia);
 • agenția internațională de știri BNN Breaking a remarcat că „acesta nu este primul caz de antisemitism în Armenia; țara a văzut anterior cazuri de nerespectare flagrantă a valorilor culturale și religioase, în special a celor asociate cu moștenirea evreiască”;
 • Hindustan Times, una dintre cele mai importante publicații în limba engleză din India, a remarcat ostilitatea față de evreii din Armenia.

Dar avertismentele despre creșterea antisemitismului armean și amenințările cu atacuri asupra țintelor evreiești au fost auzite chiar înainte ca sinagoga să fie incendiată.

Din septembrie 2023, Ministerul Israelian al Afacerilor Diasporei a observat de trei ori o creștere a sentimentelor antisemite în această republică. Unul dintre documentele sale oficiale a raportat: „O creștere notabilă a retoricii antisemite a fost înregistrată pe rețelele de socializare din Armenia, inclusiv apeluri la acțiuni violente împotriva evreilor… Există îngrijorări cu privire la implementarea acestor apeluri sau acțiuni violente împotriva proprietății evreilor în viitorul apropiat.”

Pe 4 octombrie, site-ul israelian Habura a remarcat „nivelul fără precedent de agitație antisemită” din Armenia.

Pe 29 octombrie, unul dintre principalele „trusturi” israeliene Begin-Sadat Center, a subliniat că „în canelele de Telgram în limba armeană se desfășoară o propagandă masivă în mod deschis antisemită, folosind toate clișeele antisemite disponibile”.

Mass-media europeană a atras atenția asupra problemei, clarificând că „aceasta nu este prima provocare comisă în Armenia împotriva minorității evreiești în ultima lună”. Mass media RomânăNewsweek a remarcat „tăcerea forțelor de ordine armene în legătură cu atacul asupra sinagogii”.

Pericolul actelor antievreiești în Armenia a fost observat în întreaga lume, dar autoritățile republicii nu au considerat necesar să contracareze acest lucru.

Pe 30 septembrie, pe fondul avertismentelor din partea Ministerului israelian al Afacerilor Diasporei cu privire la pericolul atacurilor asupra țintelor evreiești din Armenia, ambasadorul țării la Tel Aviv, Armen Hakobyan, a declarat: „Trebuie să înțelegem ce provoacă oamenii la astfel de acțiuni”.

Pe 16 noiembrie, rabinul-șef al Armeniei, Gershon Burshtein, a povestit canalului al cincilea al televiziunii armene cum a avut loc incendierea sinagogii din Erevan: „Timp de 40 de minute au încercat să aprindă un foc, la început au avut puțină benzină, apoi au adus mai multă ”

Nici după primul atac, numeroase amenințări din partea ASALA_Young și advertismente din partea israelienilor și organizațiilor evreiești, autoritățile armene nu au luat măsuri adecvate pentru a proteja singura sinagogă din țară – nimeni nu i-a oprit pe atacatori aproape o oră.

Pe 5 octombrie, publicația bulgară Sofia Globe a subliniat că „dacă autoritățile armene ar fi luat măsurile necesare, membrii ASALA-Young cu greu ar fi putut arunca liber cocktailuri Molotov într-o instituție religioasă”.

Pe fondul conivenței autorităților armene, ASALA_Young nu numai că dă foc în sinagogă din nou și din nou, ci și postează pliante în Erevan și alte orașe ale Armeniei cu emblemele ASALA, Hamas și Hezbollah cu legenda: „Avem un inamic comun.”

Reînvierea ASALA, care se aliniază organizațiilor desemnate ca teroriste în multe țări UE și Statele Unite, reprezintă o amenințare pentru alte țări.

Într-o declarație de la ASALA_Young din 15 noiembrie, citim: „Luptătorii neînfricați ai ASALA au atacat centrul din Erevan al organizației evreiești Chabad… proprietarii săi au sediul în Statele Unite și Palestina ocupată. De acolo toți agenții Chabad primesc instrucțiuni.” Aceeași declarație conținea un avertisment: „următoarea noastră operațiune va fi în afara Armeniei”.

Chabad – este o mișcare evreiască internațională, reprezentată pe scară largă în aproape toate țările europene și cea mai mare organizație evreiască din Statele Unite.

Potrivit datelor agenției internaționale de cercetare sociologică Pew Report, 38% dintre evreii americani interacționează cu mișcarea Chabad. Această mișcare implică aproximativ 1.100 de structuri educaționale și caritabile din Statele Unite. În aprilie, președintele Biden a desemnat ziua a 120 de ani de naștere a ultimului lider Chabad al Rabbiului Lubavitcher, Menachem Mendel Schneerson, drept Ziua Educației Naționale.

Chabad operează și în Ucraina. În 2012, la Dnipro s-a deschis cel mai mare centru evreiesc din lume, Menorah, care funcționează sub auspiciile acestei mișcări. Cu toate acestea, în Rusia, în octombrie 2022, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Alexei Pavlov i-a declarat pe adepții Chabad ca fiind sectanți.

Pe fundalul creșterii antisemitismului în Armenia și Rusia, la 30 octombrie, ambasadorul israelian la Kiev a numit Ucraina „cea mai pro-israeliană țară din Europa”.

Igor CHALENKO, politolog ucrainean, șef al Centrului de analiză și strategii (Kiev)

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
09 Dec. 2023, 18:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
09 Dec. 2023, 18:10 // Societate //  Valentina Buză

Pacienții cu tuberculoză vor primi pe card banii alocați de CNAM pentru alimentație și transport. Astfel, urmează a fi înlocuită modalitatea actuală de rambursare a acestor cheltuieli. Conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a discutat cu reprezentanții băncilor comerciale referitor la emiterea cardurilor bancare pentru pacienții cu tuberculoză, transmite IPN.

Potrivit CNAM, discuția cu reprezentanții băncilor comerciale s-a axat pe implementarea unui nou mecanism de stimulare a aderenței la tratament a pacienților cu tuberculoză, prin emiterea cardurilor bancare.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a menționat că tuberculoza este o problemă de sănătate publică în Moldova și pacienții cu această maladie trebuie să parcurgă zilnic un drum până la medic pentru a primi tratamentul medicamentos necesar.

„CNAM acoperă cheltuielile de transport și alimentație pentru pacienții respectivi cu scopul de a-i motiva să urmeze tratamentul care este unul de durată și ar asigura succesul vindecării. Pentru a simplifica modalitatea prin care persoanele cu tuberculoză primesc mijloacele financiare destinate alimentației și transportului, ne adresăm sectorului bancar să se implice în acest proiect social”, a spus Ion Dodon.

În cadrul ședinței s-a decis că, în decurs de o zi, CNAM va expedia reprezentanților băncilor comerciale lista cu instituțiile medicale cu care vor conlucra ulterior pentru emiterea cardurilor.

La rândul lor, instituțiile financiare vor veni la mijlocul săptămânii viitoare cu un răspuns și o viziune.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală