Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

HARTĂ | Tulpina Omicron „lovește” Occidentul. Țările în care au fost confirmate primele cazuri

29 Nov. 2021, 14:07
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
29 Nov. 2021, 14:07 // În Lume //  Valentina Buză

Noua mutație a COVID a fost confirmată în șapte țări europene, iar alte trei state – Danemarca, Franța, Elveția și Austria – așteaptă rezultatul unor teste, având cazuri suspecte. Portugalia, care a făcut cel mai recent anunț, a confirmat 13 infectări în rândul sportivilor și al staffului tehnic al unei echipe de fotbal, scrie libertatea.ro.

Specialiștii din Africa de Sud, dar și din Marea Britanie au avertizat că noua tulpină are un număr mare de mutații, care par periculoase, deoarece permit virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor. Urmează însă să fie făcute mai multe cercetări.

OMS a anunțat că, în acest moment, e clar că noua tulpină prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante și va fi nevoie de săptămâni pentru a înțelege modul în care Omicron poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei și vaccinurilor. Potrivit profesorului Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, citat de The Guardian, noua tulpină este puțin probabil să „repornească” pandemia într-o populație care a fost vaccinată pe scară largă. Iar în acest timp, compania farmaceutică Moderna a anunțat că plănuiește să dezvolte o doză de rapel care să asigure protecția în fața acestei variante.

Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante. Stéphane Bancel, director executiv al Moderna: Și compania germană BioNTech, care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-COVID aprobat UE, a transmis că studiază varianta Omicron, iar „cel mai târziu în două săptămâni” sunt așteptate rezultate ale unor studii care să arate dacă aceasta ocolește protecția asigurată de vaccin. În cazul în care scenariul se confirmă, compania a precizat că poate produce și distribui o versiune actualizată a vaccinului său în termen de 100 de zile.

Unele țări anunță deja măsuri. Urmează altele?

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat deja noi măsuri. Toți cei care intră în Marea Britanie vor fi nevoiți să facă un test PCR și să se izoleze, până la apariția rezultatelor. În plus, masca de protecție este din nou obligatorie în magazine și transportul în public.

UE anunțase deja, încă de vineri, că suspendă temporar zborurile din și spre șapte țări din regiunea Africii de Sud: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. Măsuri similare au fost luate și de SUA, Canada, Israel, Australia, Emiratele Arabe, Iordania, Egipt și Iran.

Restricții mai dure se luaseră deja în cazul Olandei. Premierul Mark Rutte a anunțat vineri că „de duminică, totul în Olanda este în principiu închis între orele 17.00 şi 5.00”, în afară în special de magazinele esenţiale. Zborurile din și spre șapte țări din sudul Africii au fost anulate de UE. Este vorba despre Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho, Mozambic și Namibia.

În cazul României, autoritățile au anunțat că impun o carantină de 14 zile pentru cei care revin din opt țări aflate în sudul Africii. Aceștia vor putea să iasă din carantină, doar dacă prezintă un test negativ. În plus, cetățenii celor șapte țări africane nu pot intra pe teritoriul țării.

Italia, Marea Britanie și Germania au anunțat sâmbătă primele cazuri

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că are două cazuri de infectare cu Omicron. Este vorba despre două persoane, din orașe diferite, care au călătorit recent în Africa. La scurt timp un anunț similar a venit din Germania. Ministrul sănătății din landul Bavaria a anunțat că două persoane au fost infectate cu Omicron. Cele două au revenit, pe 24 noiembrie, pe aeroportul din München, din sudul Africii.

În paralel, în landul Hesse, sunt așteptate rezultatele unor secvențieri, după ce un pasager infectat cu COVID a aterizat pe aeroportul din Frankfurt.  Nu a mai durat mult ca o altă țară europeană să facă același anunț: Italia. Un locuitor din provincia Campania, revenit recent din Mozambic, are COVID, iar testele au arătat că este vorba despre Omicron.

Până acum, prezența tulpinii a fost confirmată și în Belgia, prima țară care a anunțat că tulpina a ajuns pe continentul european. Este vorba despre un călător care s-a întors, pe 11 noiembrie, din Egipt, țară care nu se află pe lista roșie a țărilor africane. Potrivit unui virusolog care lucrează îndeaproape cu autoritățile medicale din Belgia, turistul respectiv a început să aibă simptome pe 22 noiembrie, la 11 zile de la revenirea în țară.

Olanda are și ea cazuri suspecte, 61 la număr. Zeci de turiști reveniți din Africa de Sud au fost depistați pozitiv, vineri seară, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam. Cehia așteaptă și ea să confirme sau să infirme dacă tulpina Omicron a ajuns și pe teritoriul său.

Cehia a confirmat primul cazul suspect la data de 28 noiembrie curent

Un spital din Liberec, Cehia, a confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină COVID la o femeie, printr-un reprezentant oficial au unității medicale, anunță The Guardian, care citează televiziunea publică cehă. Anunțul vine după ce ieri autoritățile cehe au informat că au un caz suspect de infectare Omicron. Prim-ministrul Andrej Babis a spus atunci că este vorba de o femeie care fusese în Namibia și s-a întors în Cehia via Africa de Sud și Dubai. Pacienta era vaccinată și a avut simptome ușoare.

Danemarca anunță două cazuri suspecte

În Danemarca există două cazuri suspecte de infectare cu noua tulpină. Este vorba despre persoane sosite din Africa de Sud. „Autorităţile sanitare au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a transmis ministrul Magnus Heunicke, printr-un comunicat de presă. Probele sunt secvențiate și în câteva zile vor fi primite rezultatele.

Între timp, în Cehia, un purtător de cuvânt al unui spital din orașul Liberec, din nordul țării, a anunțat confirmarea unui caz de infectare cu tulpina Omicron la o pacientă, potrivit The Guardian, care citează Televiziunea Cehă.

Potrivit premierului Andrej Babis, femeia a călătorit în Namibia și s-a întors în Cehia prin Africa de Sud și Dubai. Ea a fost vaccinată și are simptome ușoare ale bolii. „Având în vedere de unde a venit pacienta și toate circumstanțele, putem anunța că tulpina a fost confirmată”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Primul caz suspect în Austria

Pacientul suspect de infectare cu noua tulpină a fost identificat în regiunea Tirol. Acesta s-a întors din Africa de Sud săptămâna trecută și a fost testat pozitiv pentru COVID-19, relatează Reuters. Testele inițiale efectuate de Institutul de Virusologie din Innsbruck au condus la „suspiciuni concrete” că rezultatul pozitiv al testului PCR ar putea avea legătură cu varianta Omicron, au precizat autoritățile.

Un eșantion va fi trimis la Agenția Austriacă pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (AGES) pentru testare ulterioară, iar rezultatele vor veni în câteva zile. „Conform propriilor declarații și datelor actuale, persoana afectată a stat aproape exclusiv acasă de la întoarcerea sa din călătorie, în urmă cu trei zile, și în prezent nu are simptome”, au mai transmis autoritățile din Tirol.

13 cazuri de infectare cu Omicron, în Olanda

Autoritățile olandeze anunță că în cazul a 13 persoane care au sosit vineri în Țările de Jos cu zboruri din Africa de Sud a fost confirmată prezența variantei Omicron a coronavirusului, relatează The Guardian.

Cei 61 de pasageri care au fost depistați pozitiv cu COVID-19, vineri, după ce au sosit cu ultimele două avioane care au aterizat pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam, înainte de instituirea unei interdicțiilor de zbor, au fost imediat izolați, iar între timp are loc secvențierea probelor, pentru a se stabili dacă sunt infectați cu noua tulpină.

„Varianta Omicron a fost identificată până acum în 13 dintre testele pozitive. Ancheta nu a fost încă finalizată. Noua variantă poate fi găsită în mai multe probe”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică (RIVM) într-un comunicat.

Germania confirmă un nou caz de infectare cu Omicron

Germania are în total trei cazuri confirmate de infectare cu noua tulpina Omicron, după ce și testul în cazul unei persoane revenită recent din Africa de Sud a arătat că este vorba despre noua mutație COVID.

Este vorba despre un pasager care a revenit din Africa de Sud în Germania. El a aterizat pe aeroportul din Frankfurt.

„Secvențierea a confirmat că este vorba despre Omicron. Este vorba despre cazul anunțat sâmbătă dimineață”, a declarat, duminică, un oficial din landul Hesse, unde se află și metropola Frankfurt.

Opt cazuri suspecte de infectare cu Omicron, în Franța

Ministerul Sănătății de la Paris a anunțat că opt persoane sunt suspectate că s-au infectat cu noua variantă Omicron a virusului și urmează să fie efectuate mai multe teste pentru a confirma rezultatele, potrivit Reuters.

„Sunt considerați ca fiind posibil infectați cu varianta Omicron, pentru că au fost în Africa de Sud în ultimele 14 zile”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Franța a suspendat toate zborurile din sudul Africii până cel puțin la 1 decembrie și a intensificat protocoalele pentru persoanele care vin din teritoriile sale de peste mări, La Reunion și Mayotte.

În plus, orice persoană care intră în contact cu o persoană cu risc de apariție a unui posibil caz sau a unui caz confirmat al variantei Omicron, chiar și vaccinată, va trenbui să se izoleze. Anterior, cei vaccinați erau scutiți.

Transmitere comunitară în Scoția

Șase cazuri de infectare cu noua variantă Omicron au fost confirmate în Scoția. Unele dintre persoane infectate nu au niciun istoric de călătorie în străinătate, semn că noua tulpină se răspândește deja comunitar.

Patru dintre aceste cazuri au fost confirmate în Lanarkshire și două în zona Greater Glasgow și Clyde.

Secretarul pentru Sănătate, Humza Yousaf, a declarat că este un „moment îngrijorător” pentru cele șase persoane cu noua variantă.

13 cazuri Omicron, confirmate în Portugalia

Portugalia devine al șaptea țară europeană în care sunt confirmate cazuri pozitive de infectare cu noua variantă Omicron. 13 cazuri au fost confirmate în rândul fotbaliștilor sau staff-ului tehnic de la formația Belenenses din Lisabona, potrivit Reuters. Potrivit autorităților sanitare, unul dintre fotbaliști s-a întors recent din Africa de Sud. „Doi-trei jucători și doi-trei din staff au simptome, dar nimic prea grav, restul sunt asimptomatici. Toată lumea așteaptă să repete testele, de îndată ce autoritatea sanitară permite”, a adăugat el.

Caz suspect în Elveția

Primul caz suspect de infectare cu tulpina Omicron a fost detectat în Elveția, au transmis duminică seară autoritățile sanitare preluate de agenția Reuters. Cazul a fost înregistrat la o persoană care s-a întors din Africa de Sud în urmă cu o săptămână. Se efectuează teste pentru a se confirmat dacă infectarea provine de la varianta Omicron a virusului.

În condițiile răspândirii acestei tulpini, Elveția a impus obligativitatea prezentării unui test negativ înainte de îmbarcarea în avion și carantină timp de 10 zile la sosire pentru călătorii din 19 state. Pe lângă statele din sudul Africii, unde au fost confirmate primele cazuri, pe listă se mai află: Australia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia sau Israel.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 12:13 // În Lume //  Realitatea.md

În regiunea Sahalin, zeci de mașini au fost avariate în timpul deszăpezirii. Potrivit presei locale, oamenii legii au primit 23 de plângeri conform cărora autospecialele, în timp ce curățau străzile, au avariat mașinile care se aflau sub un strat de zăpadă.

Din cauza unui ciclon puternic, pe străzi s-au format troiene înalte de aproximativ trei metri. Unii locuitori nu au reușit să-și curețe mașinile de zăpadă și, ca urmare, automobilele au fost blocate sub nămeți.

Imaginile arată cum autospecialele colectează zăpada de-a lungul străzilor și au agățat o parte din mijloacele de transport.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală